Eindejaarssessie 2013: Taymir

“Eigenlijk zijn we grote mietjes”

Frank Veldkamp en Peisam Tsang | Foto's: Ramond Jaggessar ,

Dat het hard kan gaan met een jonge Haagse band bewijst Taymir in 2013. Een half jaar na het allereerste optreden van de band presenteert het viertal het debuutalbum ‘Phospene’ in een bomvolle SuperMarkt. Single ‘Aaaah’ is in de tussentijd opgepikt als 3FM Megahit, de band opent het London Calling festival en 3FM-dj Paul Rabbering prijst de band als belofte voor 2014 in De Wereld Draait Door.

Zanger Bas Prins verwoordt het met ongeloof in zijn stem: “Dit jaar was als een raket. Het steeg op en het ging niet meer naar beneden. En het gaat nog steeds omhoog!” Drummer Harrie Roelse vult aan: “Als je even niet op let mis je van alles. We mogen ook niet op vakantie, het is allemaal best hectisch.” De heren staan er niet alleen voor en hebben een heel team om zich heen geformeerd. “Wij zijn met z’n vieren de gezichten van Taymir, maar we hebben een dreamteam wat ons veel uit handen neemt. Het zijn allemaal jonge gasten, we zijn een vriendengroep. Alleen Bas van Wageningen is een jaar of zestig, maar die is zeg maar onze papa”, lacht bassist Quinten Meiresonne. “Hij is onze platenbaas en het hoofd van Taymir. Daarnaast hebben we een manager, een tourmanager en een boeker. Zonder al die mensen zou het allemaal niet kunnen.”

Van Wageningen is behalve de eigenaar van label Homebass Records, producent en bassist van DI-RECT ook een mentor voor de band. “We hebben vooral veel kleine dingetjes van hem geleerd. Hij voedt ons muzikaal op. Iedereen kan tegen een bal aanschoppen, maar hij laat zien dat als je er net even anders tegenaan schopt, je dan beter kunt mikken.” Hoe groot is de invloed van Bas geweest op het album? “Hij vond onze liedjes goed genoeg en heeft er weinig aan veranderd. Alleen geluidstechnisch had hij wel hele goede suggesties. Hier en daar een gitaarpartijtje erbij, dat soort dingen. Zonder de nummers helemaal te verbouwen. Hij heeft de plaat precies zo neergezet als wij het wilden hebben. Het opnemen ging ook heel snel: we zijn er gaan staan en hebben in één keer de liedjes opgenomen. Ieder liedje is een unieke take van ons drieën en daar is apart de zang overheen opgenomen. Eigenlijk zoals ze dat deden in de jaren zestig. De plaat heeft er ook een livebandgevoel van gekregen.”
 
Rock ‘n’ roll
De leden van Taymir zitten alle vier nog op school. Is dat te combineren met een rock ‘n’ roll bestaan? “Het is soms lastig, maar onze school werkt wel erg mee. We studeren alle vier muziek en worden opgeleid voor wat we aan het doen zijn. Alleen horen we wat we nu doen eigenlijk te doen na onze opleiding. We moeten nog vier onderwijsblokken volgen en dan afstuderen. We moeten dan een optreden van een half uur verzorgen, dat wordt nog wat. De uren die we nu maken tellen in ieder geval wel mee als stage-uren.”
 
En met het rock ‘n’ roll bestaan valt het allemaal wel mee, vertelt gitarist Mikkie B. Wessels: “Ik drink sowieso niet, maar niemand van ons wordt dronken na een optreden. Het enige wat overblijft in de backstageruimte is bier, de rest gaat op. Snoep, frisdrank en hier en daar een verdwaalde joint, dan heb je het wel gehad. We houden wel van keten en gek doen, maar we hebben nog niet kotsend in een kleedkamer gestaan. In het najaar hebben we een tour met DI-RECT gedaan en Spike kwam op een gegeven moment voor Quinten staan en heeft hém ondergekotst. En Quinten is wel eens omgeduwd terwijl hij stond te plassen. We zijn wel schoffies, maar het is meer grappen en grollen dan helemaal los gaan. Eigenlijk zijn we grote mietjes. Als we iets per ongeluk kapot maken denk we ‘Oh jee, moeten we dit nu zelf betalen?’.”
 
Muzikaal en financieel gaat het goed, al verdienen de bandleden nog geen cent aan hun harde werk. “De band verdient geld om de onkosten te dekken, maar we zijn nu de plaat aan het afbetalen en er moet geld zijn voor de zekerheid. Als er een versterker kapot gaat moeten we die gelijk kunnen vervangen. De planning is om er over een jaar ook zelf iets aan over te houden. We zijn een paar keer in De Wereld Draait Door geweest, we zitten in wat reclames en hebben airplay gehad, dus dat levert uiteindelijk via de Buma/Stemra ook nog wel wat op. Eigenlijk gaat het allemaal supergoed!” Na een succesvolle tournee als voorprogramma van DI-RECT eind 2013, speelt Taymir eind januari op Noorderslag. Binnenkort verschijnt er een nieuwe single met video en in februari 2014 doet de band op eigen kracht een rondje door het Nederlandse clubcircuit.

De Eindejaarssessie 2013 is mede mogelijk gemaakt door het Haags Pop Centrum en Hilton The Hague.