Het jaar 2013 in video's

Een terugblik op de videoproducties van 3voor12 Den Haag

Redactie 3voor12 Den Haag ,

Ook met de video's blikken we terug op 2013. We maakten er bijna veertig dit jaar en onze filmpjes werden zo'n 35.000 keer bekeken. Dat is 20% meer dan in 2012 en da's goed nieuws en hoopvol voor 2014. Maar wat deden we in 2013 dan zoal?

De eerste video die in 2013 werd geplaatst was in het kader van de inspiratieportretten. Dyzack, Julie Scott van Knotwilg, Patrick Schmitz van Splendid en Ed Struijlaart gunden de kijker een soms erg persoonlijke blik op de inspiratie voor hun songs. Mooi om te zien, mooi om te maken.

Natuurlijk in 2013 ook aandacht voor de nodige 'specials'. Zo belden redacteuren tijdens Stukafest bij verschillende (studenten)huizen aan, alwaar artiesten als Splendid, Neighbour Neighbour, F, Tim Vantol en Friends of the Family vermaak op de vierkante meter etaleerden. Crossing Border werd weer aangedaan, Tim van Delft van De Staat gaf een drumclinic in het HPC en Taymir presenteerde de debuutplaat in een afgeladen Supermarkt.

Immer populair: de sessies. Bij Life I live, ZOMERfestival Delft, Parkpop, Plein Open en Westerpop nodigden we weer lokale, nationale én internationale artiesten uit voor een (semi)akoestische miniset. Het resultaat: kippenvel bij de Noisettes op Parkpop, algehele gekte bij Friends of the Family op het ZOMERfestival en wat een vrolijke ontdekking was Skinny Lister op Westerpop... Waarmee we de andere artiesten niet te kort willen doen, dus ach, gewoon de hele reeks even terugkijken!

Nu de naam toch Parkpop is gevallen; daarvoor werden – in coproductie – ook weer een hele reeks videoreportages gemaakt. Met The Kik, De Kraaien, Jo Harman en vele anderen. Zou headliner Sinead O'connor willen meewerken? We mikten op een optreden in Paradiso maar al snel werd duidelijk dat ze geen interviews doet op speeldagen. Maar dan, twee dagen voor het optreden, een mailtje: bij hoge uitzondering zal ze ons te woord staan. En het werd een geanimeerd gesprek, daar aan de waterkant...

De Haagse Pop Week werd uiteraard niet overgeslagen. Net als vorige jaar weer in samenwerking met Geert Albarda en de lenzen werden ditmaal gericht op Garlic, Doghouse, Vuigtuig, Monkey Miracular en XOXO. Wie van hen gaat doorbreken in 2014?

We begonnen met cijfertjes en voor de liefhebbers nog een paar: best bekeken video in 2013 was de concertregistratie van Soul Sister Dance Revolution van de Haagse Popweek 2012, met een kleine 4900 views. Ze bleven daarmee de luistersessie met Soumia Albalhaya (uit 2008) voor, die tot een ruime 4600 views kwam. Overigens blijft Soumia wel overall koploper, zij nadert de 60.000 views. Best bekeken video's die ook 2013 zijn geproduceerd, zijn de sessie van Revered Peyton Big Damn Band en Selecteert act Bombilate, elk meer dan 1000 views.

Oh ja, en die Eindejaarssessies hè... Op nieuwjaarsdag volgt er nog zo'n filmpje!