Eindejaarssessie 2013: Friends of the Family

Een driemaster, een album en meer dan rijst met zout op tafel

Marleen Stoker en Frank Veldkamp | Foto's: Sanne van Bergenhenegouwen ,

Met hoogtepunten als de Haagse Pop Prijs voor Aanstormend Talent en optredens op het Bevrijdingsfestival Den Haag, Plein Open, PopHotSpot Zomerfestival, Oh Oh Intro en Stukafest in het kielzog, sluit 3voor12 Den Haag het jaar af met Friends of the Family.

Gefaseerd stromen er elf Friends of the Family het Hilton binnen. De fotoshoot begint in de Royal Suite, waar de chaos het wint van de orde vanaf het moment dat de band de enorme hotelkamer betreedt. ‘s Middags is alles netjes achtergelaten, maar dat maakt nu plaats voor een grote doch gezellige puinhoop. Gekronkel van badjassen, handdoeken en doucheslangen. Eén ding is zeker: de Haagse redactie heeft na deze dag in ieder geval meer respect voor juffen en meesters. Moeiteloos zetten de bandleden het hotel op stelten. Staat er buiten een prullenbak, welnee, er staat een object dat ze kunnen gebruiken voor percussiedoeleinden. Kunnen ze even stil blijven staan, nee hoor. Ze gebruiken de hele foyer als speeltuin, geen vierkante meter is meer vrij van rondslingerende instrumenten, kledingstukken en mannenlijven.
 
Het verlies van Schiedam
Een kleine ramp ontvouwt zich voor de Friends wanneer Gijs, frontman en huurder van een schoolgebouw in Schiedam, te horen krijgt dat hij eruit moet. “Het was antikraak. Een enorme ruimte waar we alles konden doen laten en waar we altijd waren. Er stonden zelfs bedden”, vertelt Pascal. “De deur stond altijd open.” Ze staan dus op straat. Letterlijk.  Ondertussen hebben de meeste leden van de band namelijk alles laten vallen om zich volledig te richten op hun Family. De meesten van hen trekken richting Den Haag, ieder op zijn eigen manier natuurlijk: Gijs zat bijvoorbeeld nog een week op een bootje richting Zeeland.
 
Nu huren ze een Haagse oefenruimte. Het Schiedamse gemis is aan hun gezichten af te lezen. Wat ontbreekt is niet alleen het regelmatige repeteren, maar ook het doorlopende contact. Een doel voor 2014 is dan ook het vinden van een nieuw thuis voor de Friends. Volgens hen kunnen ze alleen zo op een organische manier verder met het maken van hun muziek. “Mocht iemand ruimte hebben voor ons, horen we dat graag,” zegt Maarten.

De beloftes van 2014
“Onszelf kunnen onderhouden met de muziek”, antwoordt manager Maarten op de vraag of er nog meer doelen zijn voor het nieuwe jaar. Dan worden er woorden gewisseld over eten. Rijst met zout wordt genoemd, een gerecht dat eerder werd aangehaald als zijnde een dieptepunt van 2013. Pascal onderbreekt hen: “Mijn ambities gaan wel wat verder. Ik droom er stiekem van dat we de grootste band aller tijden worden.” Er wordt hartelijk gelachen, en geantwoord met een zucht van vanzelfsprekendheid.
 
Nog een doelstelling is het uitbrengen van een album. Volgens Maarten moet dat binnen een half jaar gebeurd zijn. Tijdens het interview wordt gespeculeerd over waar en met wie ze de plaat gaan maken. “Misschien speelt ‘ie wel bas. Misschien komt ‘ie uit Wageningen”, de knipoogjes gaan over en weer. Wat wel vast staat is het geluid dat ze willen gaan creëren: “Mensen zien ons live optreden, waarbij we stampvoetend op het podium staan, en dat geeft een bepaald geluid. Zo willen we dat ook op de plaat krijgen. We gaan dus niet allemaal apart de studio in.” Verder willen ze graag een ‘FriendShip,’ maar dan wel een driemaster, en samenwerken met Boudewijn de Groot. Dat zijn op de korte termijn misschien minder realistische doelstellingen.
 
Friends and Famous
Met het oog op het thema ‘Lifestyle of the Rich and the Famous’ is de laatste opmerking die Gijs maakt een schot in de roos: “Het is wel grappig dat wij net in een luxe kamer op een enorm bed lagen, maar straks gaan we naar huis en daar hebben we eigenlijk helemaal niets.” Ze hebben geen luxe appartementen of dure wagens. Deze gasten hebben eigenlijk geen cent te makken, maar alles wijst erop dat hun rijkdom zich op een andere manier manifesteert. Vrienden als familie, echt broederschap, dat is pas winst. Zoals het een echte Family betaamt wachten de heren op elkaar in de lobby tot het interview met een beperkt aantal Friends is afgelopen. Voor de deur van het hotel komen nog een keer alle instrumenten tevoorschijn. Daarna vertrekken ze met zijn allen naar het café om daar met een biertje te bekoelen van een veel te luxe middag in het Hilton Hotel.
 

De Eindejaarssessie 2013 is mede mogelijk gemaakt door het Haags Pop Centrum en Hilton The Hague.