Eindejaarssessie 2013: FilosofischeStilte

“We zijn druk in gesprek om de release van een album rond te krijgen”

Arthur Nasimov en Marleen Stoker | Foto’s: Nike Liscaljet ,

Het nieuwe jaar komt er weer aan en daarom is het weer tijd om met nieuwe, veelbelovende en gevestigde artiesten uit Den Haag en omstreken terug te kijken op 2013 en natuurlijk vooruit te blikken op 2014. Voor de vijfde jaar op rij presenteert 3voor12 Den Haag de Eindjaarssessie. Eén van de veelbelovende artiesten waarmee we in het Hilton Hotel in Den Haag terugblikken en vooruit kijken is de Haagse producer FilosofischeStilte.

Dat het jaar ontzettend veel goeds heeft gebracht voor Luuk Graham, zoals de producer door het leven gaat, is te merken aan deze ontmoeting. Om te kunnen beginnen met het interview en de fotoshoot moet Graham voldoen aan sponsorverplichtingen. De basis voor zijn carrière heeft de twintigjarige Hagenaar al gelegd door zich in de underground skatescene van Den Haag te vestigen. Daarnaast heeft FilosofischeStilte in 2013 via Antilounge en Lowriders Recordings twee ep’s uitgebracht, ‘Poly’ en ‘Home Grown EP’. Verder zijn er een aantal compilatietapes uitgebracht waaronder ‘For All Seasons & Reasons’, die varieert van keiharde trap tot relaxte triphop.
 
Over de hoogtepunten van 2013 is de ingetogen producer resoluut. “In het voorprogramma van Mount Kimbie staan in een uitverkochte Trouw is zelfs een van de hoogtepunten van mijn leven.” Graham voegt daaraan toe: “Dat ik op Pitch mocht spelen is trouwens ook een van de muzikale hoogtepunten van 2013.” Een lifestyle of the rich & famous heeft de beatsmith bepaald niet. Over zijn hotelervaringen kan hij dan ook niet veel zeggen. Wel zullen de vier shows in Duitsland (tweemaal Hamburg, Bochum en Berlijn) nog even bijblijven. Niet zozeer de hotelervaringen, maar eerder de shows hebben een indruk gemaakt op Graham. “In Duitsland gaat het er volgens mij veel gekker aan toe. De clubavonden hebben daar vaak een andere insteek en zijn over het algemeen veel beter bezocht. De show eromheen is vaak enorm groot.”
 

Graham begon zijn muzikale carrière met hiphop. “Snoop Dogg was vroeger een van mijn helden.” Al snel merkte hij dat het maken van melodieën veel interessanter was dan het schrijven van teksten. Zijn eerste contact met puur elektronische muziek legde Graham via de Engelse house- en garage-producer M.J. Cole (bekend van de plaat ‘Sincere’ uit 2000). Over zijn helden van nu moet Graham langer nadenken, maar Mount Kimbie is wel zijn voornaamste inspirator. Graham’s ogen glinsteren als we vooruit willen gaan blikken. Uitgezakt op de rode sofa van het Hilton vertelt hij over zijn plannen van 2014. “Wat ik belangrijk vind is dat ik een eigen plek ga vinden met ruimte om een studio te bouwen. Nu woon ik nog thuis en zijn er veel grenzen waar ik binnen moet blijven. Met een eigen studio kan ik mijzelf zonder beperkingen bezighouden met muziek maken.”

Over nieuw materiaal waar we naar uit kunnen kijken is Graham voorzichtig. In ieder geval staat het vast dat het aankomende album ‘Like Quicksand’ gaat heten. “Meer dan de naam kan ik nog niet geven. We zijn druk in gesprek om de release rond te krijgen.” Net als de nummers die erop komen te staan heeft de titel van het album een emotionele lading. “2013 heeft veel moois gebracht, maar heeft ook een lange negatieve sleur gekend. Een hechte vriendengroep waar ik deel van uitmaakte is uit elkaar gevallen. Drugsgebruik was hier de hoofdoorzaak van.” Graham heeft zelf helemaal niets met drugs en heeft niet veel woorden nodig om dit duidelijk te maken. “De titel heeft te maken met het ten onder gaan en er weer bovenop komen. Ik zet me over tegenslagen heen door me volledig op muziek te storten, wat natuurlijk ook weer ten koste van vrienden gaat.” Volgens de jonge producer is deze donkere periode terug te horen op zijn nieuwe album. “Mijn persoonlijke situatie beïnvloedt altijd wel op een of andere manier mijn muziek. Bij ‘Like Quicksand’ is dit te horen aan de melancholische en soms grimmige sfeer die over sommige nummers hangt.”
 
Ook op persoonlijk vlak lijkt 2014 een belangrijk jaar te gaan worden. Waar Graham nu een grafische studie doet, wil hij een meer muziek georiënteerde studie gaan volgen. “Het was in 2013 al moeilijk om mijn studie- en muziekagenda te combineren. In 2014 zal dat nog beter moeten, dat is een van mijn voornemens.” Ook wil de producer veelzijdiger worden en zijn sound verbeteren door meer aan zijn productietechnieken te werken. Belangrijk hierbij is om met meer verschillende apparaten aan de slag te gaan. “Vaak zijn deze wel kostbaar, maar onlangs heb ik een machine in bruikleen genomen waar ik voorlopig wel raad mee weet.” Tot slot vroegen we Graham wat zijn plannen zijn voor Oud & Nieuw. “De jaarwisseling vier ik bij een van mijn vrienden thuis. Met z’n allen in Den Haag en daarna zien we het wel.”
 

De Eindejaarssessie 2013 is mede mogelijk gemaakt door het Haags Pop Centrum en Hilton The Hague.