Eindejaarssessie 2013: De Kraaien

“We gebruiken maar een heel klein deeltje van onze hersenen voor De Kraaien”

Frank Veldkamp en Willemijn de Koning | Foto's: Peter Balkema ,

Geen enkele Haagse act hoorde je in 2013 zo vaak en zo hard uit de speakers knallen als De Kraaien. Na de Gouden Plaat voor ‘Ik vind je lekker’ was het even afwachten of we met een nest eendagsvogels te maken hadden, maar single ‘Pechvogel’ bewees het tegendeel. Dat vervolgens pijpzeiken niet tot beste nieuwe woord van 2013 is uitgeroepen is op z’n minst opmerkelijk te noemen. Met de cover/vertaling van Robin Thicke’s zomerhit ‘Blurred lines’ is de derde hit op rij een feit.

Voor de Eindejaarssessie treffen we Neurbert el Halt, Prins Clit in Paanham en Bernd Ganzebev, op hun gemakkie en voorzien van een biertje, borreltje cola en rood wijntje, in de presidentiële suite van het Haagse Hilton hotel. “Om nou te zeggen dat ik dit absurd luxe vind… dit is toch normaal voor een hotel zo?”, vraagt Ganzebev zich hardop af terwijl hij rondkijkt en het bankstel inspecteert. “Royal suite my ass: heb je die vlekken op dat kussen gezien? Het lijkt wel of iemand zijn herdershond over de bank heeft laten zeiken!”
 
Blowtjes
Hoe was 2013 voor De Kraaien? Prins Clit: “Parkpop was wel het leukste wat we gedaan hebben. En dat 3voor12 Den Haag jubileumfeestje natuurlijk. Alle oude boxen en kapotte troep van Den Haag was naar de Pip gehaald. Nee hoor, het was een enorm feest. Stonden we toch maar mooi even voor niets te spelen. Spanje zijn we ook geweest, in Lloret de Mar, in de disco voor toeristen. Oh, en Westerpop in Delft. Dat was niet normaal!” Gansebev: “Het was bij het optreden van So You Think You Can Soul Sister Dance Revolution al druk, maar bij ons neigde het naar een stadionoptreden. Hele lange catwalk, vlammenwerpers, alles klopte gewoon. Ik had echt het gevoel dat de deur naar de stadions open stond.” Prins Clit: “De respons van het publiek was ook tof. Ik vroeg of iemand wat te blowen had en kreeg tien blowtjes naar m’n hoofd. Ik vraag dat wel eens vaker, maar dan gebeurt er niets. Krijg ik wat middelvingers.”
 
Voor komend jaar hebben De Kraaien wel plannen, maar ze willen er niet teveel over vertellen. “We hebben nu tweeënhalve single en het is wel de bedoeling dat we nog eens wat nieuwe muziek gaan maken. Dit jaar zou er al iets komen en twee jaar geleden ook al en je maakt allemaal mooie plannen maar dan krijg je vijftien optredens in een maand om je oren en kun je geen muziek meer maken”, legt Gansebev uit. Prins Clit: “Begin volgend jaar komen we weer met iets en een paar maanden later weer met iets en we hopen zo snel mogelijk een eigen tour te doen. We hebben nu drie jaar lang met zes tieten en een banjo staan springen, het is tijd voor wat anders, maar ik heb nog geen idee wat. We gaan in ieder geval geen data meer noemen, maar we zijn voor ons gevoel net pas begonnen en het beste moet nog komen”.
 
Maskers
De onvermijdelijke vraag over het leven achter de maskers blijft onbeantwoord. Prins Clit: “We gebruiken maar een heel klein deeltje van onze hersenen voor De Kraaien hoor. We zijn in vermomming, altijd, en dan bestaat het risico dat je arrogant overkomt omdat je jezelf niet prijsgeeft. Maar ik moet er niet aan denken dat mensen mij op straat gaan herkennen. De hele tijd ‘Ik vind je lekker!’ achter je aan. Het was in het begin niet de reden, maar het komt wel goed uit nu. We hoeven niet zo nodig onze personen te verheerlijken op het podium. We zijn drie vrienden, al heel lang, en we hebben energie en dat uiten we in onze muziek en liveshows.”
 
Het gaat dus goed met De Kraaien? “Een van ons kreeg dit jaar psychische problemen, een ander een heel klein verslavingsdingetje, en dan moet je je even terugtrekken. Maar alles ziet er goed uit nu, iedereen is lekker fris en we zijn lekker bezig. Ik vind ons op dit moment het beste in ons vel zitten tot nu toe. Ook met z’n drieën is het gewoon leuk. We kregen pas nog een uitnodiging voor een show in Sydney, in fuckin’ Australië, op een of andere haringparty.” Gansebev: “Doen we alleen als we business class vliegen hoor!”

Boodschappen
Levert het succes De Kraaien in financiële zin wat op? Neurbert: “We krijgen nu een beetje van onze investering terug. Shows, videoclips, oude bonnen kunnen we nu betalen.” Prins Clit: “Ik kan boodschappen doen, alles betalen, heb geen schulden meer, maar verdien er niets aan. Het begint een beetje in te lopen, maar eigenlijk moet je op een gegeven moment echt gaan harken.” Gansebev: “Als je kijkt wat we er allemaal hebben ingestoken, dat hebben we er nog lang niet uit. Het is allemaal investeren geweest en knaken verdienen met muziek valt niet mee. Het is 2013, het is Nederland, je moet het in perspectief blijven zien. We zijn geen Aerosmith, maar we doen het ook voor de lol. Anderen gaan klaverjassen, wij maken muziek.” Neurbert: “Na afloop van een optreden nemen we altijd een tasje vol met blikjes mee naar huis. Koelkastje gaat helemaal leeg. We hebben sinds kort ook boodschappen op de rider gezet. Pakken rijst, voorgebakken pannenkoeken, varkenshaasje - dat vind ik heel normaal.” Zijn De Kraaien in voor sponsoring? “Boodschappen zijn wel echt een ding, maar ik ga niet in een Jumbo T-shirt lopen.”
 

Bij een optreden van De Kraaien komt de muziek van een usb-stick. Wordt het niet eens tijd voor een liveband? Prins Clit: “We zijn zelf livemuzikanten, maar we hebben niet genoeg geld om roadies in te huren. En ik ga zelf echt niet met die ketels of andere troep lopen sjouwen. Ik produceer een beetje en speel gitaar en drums. Ik heb geen opleiding gehad en het is ook allemaal niet zo moeilijk om mee te beginnen. Boem-klap-boem-klap, maar er goed in worden is wel moeilijk. Ik vind mezelf er nog helemaal niet zo goed in, anders zou ik ook geen zin meer hebben om naar de studio te gaan.” En de andere Kraaien? “Neur hoor ik wel eens Bach spelen op een Spaanse gitaar. Hij houdt van moeilijke gitaarhandel, fingerpicking en zo. En Bernd Gansebev hier is multivocalist. Hij heeft de stembanden en kan ook heel goed beatboxen, maar dat doet hij veel te weinig. Mensen weten dat niet eens, moet je vaker doen man, gemiste kans!”

De Eindejaarssessie 2013 is mede mogelijk gemaakt door het Haags Pop Centrum en Hilton The Hague.