These New Puritans: “De band is perfect zoals zij nu is”

“We zijn niet te groot, en ook zeker niet te klein om een enorm geluid te kunnen maken”

Marleen Stoker ,

Er waren eens twee broers. Tweelingbroers, wel te verstaan. In hun tienerjaren waren de gebroeders Barnett in zuidoost Engeland al samen met muziek bezig. In een interview vertelt Jack Barnett over de muzikale relatie tussen de twee en over het derde album dat ze halverwege dit jaar uit hebben gebracht. Zaterdag staat These New Puritans op het Crossing Border festival, waar de bandleden hun als artrock omschreven tracks ten gehore zullen brengen.

Met je tweelingbroer op het podium
“Ik schrijf de muziek. Soms op de piano, soms op de computer, soms gewoon op papier. Als ik nummers heb geschreven gaan we de studio in en zetten we gezamenlijk de puntjes op de i.” In de eerste instantie is George Barnett gaan drummen omdat hij zijn broer wilde begeleiden. Die doelstelling is eigenlijk nooit veranderd, vertelt Jack: “Hij speelt niet zoals de meeste drummers. Andermans muziek interesseert hem weinig, hij wil alleen werken met de muziek die ik heb geschreven. Van kinds af aan al, eigenlijk best gaaf!”
 
Hoe groot is de kans op een tweeling? Hoe groot is daarnaast de kans dat je als tweeling zijnde samen gaat werken? Hoe groot is de kans dat je als artiest internationaal bekend wordt met je muziek? Drie vragen met een duidelijk antwoord. De kans is in alle gevallen vrij klein, maar het universum stond welwillend tegenover de broertjes Barnett. “Hoe het is om te werken met je tweelingbroer? Een nachtmerrie. Ik zou het niemand aanraden. Nee hoor, grapje: Het werkt.”
 
Field of Reeds 
“Ik ben er erg blij mee. De combinatie van de verschillende instrumenten die we voor dit album hebben gebruikt, vind ik heel goed.” Jack heeft het over de dubbele bas en lage noten van de piano die het laatste album haar eigen karakter geven. Ook vertelt hij dat er in dit album veel meer gebruik is gemaakt van melodie en harmonie. Met ‘Field of Reeds’ heeft These New Puritans getracht wat afstand te nemen van de abstracte, obscure nummers die je tegenkomt op de eerste twee albums. “Toch zijn er dingen die bij elke plaat terugkomen. Bepaalde gevoelens, bijvoorbeeld die je had toen je klein was, ‘overriden’ al het andere.
 
Vorige week is de clip bij een van de nummers op ‘Field of Reeds’, ‘V Island song,’ uitgekomen. “Het is iets heel anders dan we normaal gesproken doen. Ik had tijdens de opnames van ‘Field of Reeds’ zo veel ideeën en die komen in deze clip samen. Het kon niet anders dan dat te doen met animatie. De personages en objecten in de clip hebben allemaal te maken met de onderwerpen die je op de plaat terugvindt.” Jack heeft de clip zelf bedacht. Grappig is dat er, net als in de clip van Miley Cyrus, sloopkogels in voor komen. “Miley en ik moeten op de een of andere manier op dezelfde golflengte hebben gezeten, haha!”
 
De huidige bezetting
“Zoals de band nu is, vind ik het perfect. We zijn niet te groot, en ook zeker niet te klein om een enorm geluid te kunnen maken.” Jack is zeer te spreken over de band, die op dit moment zeven koppen telt. Vooral op Elisa, de nieuwe zangeres, is Jack trots. “Zingen met haar is echt genieten!” Ook verklapt hij dat hij zo blij is met de huidige bezetting, dat hij het eigenlijk wel een goed idee zou vinden om met hen de studio in te duiken. Maar eerst komen ze hun bestaande materiaal zaterdag spelen op Crossing Border.
 
These New Puritans heeft een speciale band met verschillende Nederlanders. Dirigent André de Ridder (ook bekend van het Stargaze orkest) maakt ondertussen deel uit van de TNP-wereld, omdat de samenwerking zo goed beviel. Toen André hoorde dat Jack niets liever zou willen dan met Michel van der Aa aan nummers te werken, heeft hij dat direct in werking gesteld. “Uiteindelijk zijn we naar Amsterdam gegaan en hebben we daar met Michel aan vijf of zes nummers gewerkt voor het nieuwe album. Dat was echt gaaf!” In een hele andere hoek vinden we de laatste persoon die Jack aanhaalt: Dennis Bergkamp blijkt zijn favoriete voetballer te zijn.

These New Puritans is op zaterdag 16 november om 23:00 uur te zien in The Royal (Koninklijke Schouwburg) tijdens Crossing Border.