10 jaar 3voor12 Den Haag met Atlantic Attraction

“We zijn erg blij dat we nu ook op de verjaardag mogen spelen”

Marleen Stoker ,

In oktober viert 3voor12 Den Haag, de allereerste lokale aftakking van VPRO’s multimediaal muziekplatform 3voor12, haar 10-jarig bestaan. Dit heuglijke feit wordt onder andere gevierd met een grootse jubileumavond op vrijdag 18 oktober in de PIP met zo’n dertig optredende acts die een prominente rol in de geschiedenis van 3voor12 Den Haag hebben gespeeld. In de aanloop naar het jubileumfeest blikken we met al deze acts terug op de afgelopen tien jaar. Vandaag doen we dat met Atlantic Attraction.

Sinds de twintigste editie van 3voor12 Hollandse Nieuwe, waarop Atlantic Attraction ook te beluisteren was, heeft 3voor12 Den Haag haar tanden in de Leidse band gezet: ze hebben de primeur van de eerste editie 3voor12 Den Haag Selecteert, samen met Tech Chic Design. Rond die tijd start ook de samenwerking tussen SuperMarkt en 3voor12 Den Haag. De jongens zijn dan niet alleen geselecteerd, maar ook de afsluiter op de allereerste editie van De Versafdeling.

Die avond in de SuperMarkt, tijdens een gesprek met een 3voor12 Den Haag redacteur, wordt duidelijk hoe ambitieus er over de toekomst van de band wordt gedacht: ’s winters willen ze tijdens een bezoek aan Oslo proberen op te treden in Noorwegen. Dat ze sinds de oprichting van de band gegroeid zijn, beaamt bassist Joris van der Poel: “Tijdens de opnames van de EP kon Kevin nog helemaal niet zo goed zingen.” Kevin de Haas blijkt door zanglessen erg vooruit te zijn gegaan. 

Maar vooral het jaar 2012 brengt vooruitgang voor Atlantic Attraction, iedere maand is er wel iets moois toe te voegen aan het persoonlijke prestatielijstje. In februari staan de mannen bijvoorbeeld op het HPC Winterfest. In maart bereiken ze de finale van de Popprijs Waterweg Noord, die ze uiteindelijk ook winnen. In april releasen ze hun eerste single ‘Think this over’ in het LVC in Leiden. In mei verzorgen ze in Het Paard, Tivoli en De Melkweg, het voorprogramma voor Young The Giant. Dat beschrijft zanger Kevin kort daarop als zijn muzikale hoogtepunt: “Iedereen ging uit hun dak en we hebben aardig wat mensen kennis kunnen laten maken met onze muziek.” 

In juni weet de formatie de Grote Prijs van Zuid-Holland in de categorie Bands te veroveren. In diezelfde maand releasen ze hun tweede single ‘Rye’, in een uitverkochte zaal in Paradiso. De maand erop staat de band op Plein Open, waar ze door veel bezoekers als ‘beste band van de dag’ worden aangemerkt. Augustus, de maand van Schollenpop. Uiteraard was de band ook daar te vinden, en de maand erop staat de band in Bremen op het Viertelfest en tijdens de Haagse Pop Week in oktober zetten ze een intiem optreden neer.

Tijdens de Eindejaarssessie 2012 blijkt dat Atlantic Attraction er nog lang niet klaar mee is: “Dé act van volgend jaar, dat zijn wij!”. 2013 start goed met een boekingsdeal en een nieuwe EP. Hun ervaringen in de Baarnse Shamrock studio deelt de band van A tot Z met 3VOOR12 Den Haag. Ze spelen op het Bevrijdingsfestival Den Haag, Werfpop, de Plein Open Sessies en slepen een nominatie binnen voor de Haagse Pop Prijs. “Werfpop is voor ons als geboren Leidenaren ook echt wel een hoogtepunt,” zegt de band hierover.

"Het meest hebben we geleerd van de Poprondetijd,” zeggen de leden van Atlantic Attraction. “Als band leer je veel over het leven als muzikant, maar je leert ook van elkaar.” Het lijkt momenteel erg rustig rondom de band, maar naar eigen zeggen hebben ze nog nooit zo hard gewerkt als nu. “We zijn heel hard aan het schrijven voor ons debuutalbum. Wanneer deze uitkomt mogen we nog niet zeggen, maar hij komt eraan! In het voorjaar hebben we weer wat shows, vooral in Duitsland.”

Voor 3voor12 Den Haag is de band bijzonder omdat Atlantic Attraction de eerste 'Selecteert' act is, maar de liefde komt van twee kanten. “Wij hebben als band, maar ook als personen een hele grote liefde voor 3voor12 Den Haag. We kregen de aandacht wanneer we dat hard nodig hadden, en met de redactie hebben we altijd veel plezier beleefd.” De heren geven aan al bij 3voor12 Den Haag Selecteert en Club 3voor12 gespeeld te hebben, en een "Kleedkameroptreden" gegeven te hebben. “En daarom zijn we ook heel blij dat we op de verjaardag van 3voor12 Den Haag mogen spelen.”

10 jaar 3voor12 Den Haag
Vrijdag 18 oktober 2013 @ PIP
Met: Atlantic Attraction, Charly & Gallus, Cooper, Cult of the Secret Samurai, Dagga Dagga, Dyzack, Ed Struijlaart, F, FilosofischeStilte, Jana, Jimmy G, Kern Koppen, Kinderen van Den Haag, Knotwilg, Loyu, Mama Franko, Neighbour Neighbour, NiCad, Organisms, Pop Up Animal Kids, Rät N FrikK, Supra Naturals, Tech Chic Design, Templo Diez, Vanderbuyst, Vinny en Woot
Tijd: 20.00 - 04.00 uur
Entree: 5 euro (excl. 1,50 servicekosten) / 8 euro aan de deur

Tickets zijn hier te koop!