Serious Songwriters, serieus geslaagd

Ongedwongen en intiem

Mandy van Leeuwen ,

Het Humanity House aan de Prinsegracht biedt niet dagelijks plaats aan veertien muzikale en kunstzinnige acts. Op donderdag 20 december deed het museum dit echter wel, allemaal in het kader van Serious Request. Het Humanity House schakelde de hulp in van een extern bedrijf om een interessant muzikaal programma in elkaar te zetten. Het resultaat mag er zijn. Honderden jonge muziekliefhebbers stroomden het museum binnen, om te genieten van de meest intieme en verrassende optredens. De tweede editie van Serious Songwriters in het Humanity House kan dan ook een daverend succes worden genoemd.

Het Humanity House is een museum waarin je via een ervaringsreis zelf kunt beleven hoe het is om in een oorlogsgebied te leven. “De gemiddelde leeftijd ligt bij onze activiteiten vaak rond de 40,” vertelt Robert Verduyn van het Humanity House. Op deze avond wordt een nieuwe doelgroep aangeboord: er stroomt een breed, maar jong publiek binnen. Wie binnenkomt, wordt verwelkomd door twee organisatieleden in verplegersuniform. Bij één van hen kun je doneren voor Serious Request. Het kán, maar hoeft niet: niets voelt als een verplichting en de opdringerigheid die menige inzamelingsavond kenmerkt, ontbreekt volledig. Het smalle gangenstelsel en de kleine ruimtes van het Humanity House zijn de eerste aspecten die bijdragen aan de ongedwongen, intieme sfeer die de avond tekent. Op twee plaatsen zijn optredens: in het raamkozijn en in een knusse ruimte in de kelder, waar een soort houten trap de tribune vormt en rode kussentjes de zitplaatsen voorstellen. Een zorgvuldig samengestelde combinatie van muzikale acts en originele woordkunstenaars weet de intieme sfeer van deze ruimtes optimaal te benutten en te versterken.

Veelzijdige artiesten, enkel intieme optredens


Zo is de kelderzaal volledig gevuld als geroutineerd muzikant Maurits Westerik zijn gitaar ter hand neemt. Hij weet het publiek te raken met zijn warme stem. Westerik serveert zijn toehoorder in de kleine houten ruimte, waarin enkel een op de muur geprojecteerde huiskamer naar de buitenwereld verwijst, grote indrukken uit de wijde wereld, die hij toch heel klein en kwetsbaar weet te brengen. Helaas worden de nummers, door hun voorspelbare opbouw en de ietwat krampachtige houding van Westerik, na verloop van tijd wat eentonig en verliezen ze hun meeslepende werking. Het publiek blijft echter laaiend enthousiast.

Dat het programma veelzijdig is, laten Stella Bergsma en Michelle Courtens blijken. Zelfs binnen hun eigen repertoire zijn de contrasten groot. In eerste instantie waant het publiek zich bij een kwetsbaar optreden, waarin de meiden vol overgave indrukwekkende soulklanken de zaal ingooien. Ze zijn zorgvuldig op elkaar ingespeeld en vullen elkaar qua stemgeluid mooi aan. Dan verandert de toon van het optreden plots van verfijnd en zacht naar grof en schreeuwerig. In heftige tirades vol scheldwoorden en seksuele verlangens smijt Bergsma haar emoties de zaal in, soms als gedicht en soms muzikaal ondersteund door Courtens. Het grove past Bergsma evengoed als het verfijnde, maar het is jammer dat de grofheid het doel lijkt te worden, dat het schreeuwerige soms erg schreeuwerig wordt en dat het samenspel aan kwaliteit inlevert.

Kernkoppen en Typhoon laten nog wat meer zien hoe vertelkunsten en muziek kunnen samenkomen, en daadwerkelijk kunnen samensmelten.  In razend tempo droppen zij hun belevenissen en gedachtespinsels in woorden bij het publiek. Dit gebeurt niet alleen door tussendoor daadwerkelijk te zingen, maar ook door de zinspelingen na verloop van tijd zo vlot en ritmisch te brengen dat je er vanzelf muziek in gaat horen. De originele, soms vergezochte grappen zorgen bij tijd en wijle voor een schaterlachend publiek.
 

Geslaagde avond

Zo blijkt dat iedere geselecteerde artiest, welk genre en welke uitingsvorm deze ook hanteert, met zijn eigenheid aansluit bij het intieme karakter van de avond. De zorgvuldige bandkeuze, de knusse ruimtes en de grote vrijheid om tussen de optredens heen en weer te lopen hebben er een heerlijk ongedwongen avond van gemaakt. Het bezoekersaantal is hoger dan de vijfhonderd personen die de organisatie had verwacht. Het Humanity House heeft de jongeren bereikt, en beide kunnen terugkijken op een geslaagde avond.