Jana krijgt Speakers vol met intiem optreden

Haar eerste EP ‘To All’ is een feit

Willemijn de Koning | Foto's: Jan Piet Hartman ,

Nadat ze vorig jaar in een interview met 3voor12 Den Haag al aankondigde dat ze dit jaar een EP zou gaan releasen, is het nu eindelijk zo ver. Haar EP ‘To All’ is een feit en die zal ze presenteren in een van de weinige poppodia die haar hometown rijk is: Speakers.

Omdat een EP doorgaans geen avondvullend programma biedt, heeft Speakers maar liefst drie vooracts geprogrammeerd. De avond begint met Nancy Brick. Hoewel het publiek nog niet meer dan vier koppen telt, zit dit duo niet bij de pakken neer. Ze warmen het minieme publiek op met hun rustige maar pure en sfeervolle liedjes. Na deze eerste act betreedt Olga Boer het podium. Deze Delftse singer-songwriter heeft al iets meer publiek dan haar voorgangster, maar vol is Speakers nog niet. Maar met haar indie-pop vermaakt ze de mensen die er al wel zijn, en dat is waar het Olga om gaat. Dan komt Katja Remmerswaal met haar toetsenist, bekend onder de bandnaam Kat Ya, het podium op. Kat Ya neemt je mee in haar fantasierijke popmuziek. Zo heeft ze nummers over haar eigen begrafenis, een ontsnapping van een psychopaat en Hotter Than My Daughter. Haar optreden is beweeglijk en vrolijk, maar dat wordt helaas teniet gedaan doordat ze regelmatig met haar stem uit de bocht vliegt en noten niet haalt.

Dan begint Speakers voller te raken, en al snel wordt duidelijk waarom: Jana Trifunović komt het podium op. Het is jammer dat ze voor zoiets belangrijks als haar eerste EP release haar zondagskloffie heeft aangetrokken. Maar als Jana begint te zingen, vergeet je dat weer. Ze heeft een bijzonder stemgeluid, waarvan de klank en uitspraak klinken als die van Selah Sue maar het geluid ook iets weg heeft van Norah Jones. Ze begint met vier covers, waarop, zoals ze zelf zegt, “de rest van de EP is geïnspireerd”. De covers zijn een leuk opwarmertje, maar misschien zijn vier covers net te veel van het goede. Het publiek wil natuurlijk materiaal van haar EP horen. En dat krijgen ze later dan ook.

Jana begint met ‘Passing on a message’, dat ook als eerste nummer op haar EP staat, en gaat door met het nummer dat via YouTube al wat bekender is geworden, namelijk ‘Mr Darkness’. Jana straalt op het podium en het publiek vermaakt zich, maar er kan een tandje bij. Dat krijgen we bij het nummer ‘It's all good’. Hier wordt Jana wat energieker en komt ook het publiek iets meer los. Vanaf hier laat ze meer uptempo materiaal horen, wat haar en het publiek duidelijk wat beter ligt. Ze sluit haar EP materiaal af met een nummer dat gaat over de zelfmoorden op haar middelbare school. De tekst, gecombineerd met haar mooie stem, zorgt voor kippenvel. Hierna laat ze nog twee nieuwe uptempo nummers horen, die goed vallen bij het publiek. Jammer dat deze nummers niet ook op de EP staan.
 
Toch is de EP een mooie combinatie van zwoele jazznummers, afgewisseld met uptempo materiaal. Het laatste heeft Jana fantastisch gepresenteerd, maar de zwoele en rustigere kant komt misschien beter tot haar recht in de huiskamer.