3voor12 Den Haag tipt State-X New Forms 2012

Welke acts mag je niet missen?

Redactie 3voor12 Den Haag ,

Nog een paar uur en dan gaat de negende editie van State-X New Forms van start. Op het programma staan meer dan dertig acts variërend van vernieuwende elektronische muziek tot postrock en van punk tot hypnotiserende drones. Geen idee welke acts je nu echt moet gaan zien? Wij helpen je een beetje op weg en vroegen een aantal kenners om ook wat tips mee te geven. Zo ga je optimaal voorbereid naar het festival dit weekend.

Tim Terpstra (Teletekst is Dood, programmeur TodaysArt) en Mark van Soest (Bomb Diggy Crew, programmeur SOTU Festival, projectleider Global Mushups op Incubate) zijn het over één ding volledig eens; de uit Miami afkomstige dj/producer Otto von Schirach moet je gaan zien. Mark: “Groot geworden in de breakcore heeft hij intussen elk genre wel eens op de hak genomen op zijn eigen onnavolgbare (en vaak ook licht ranzige) wijze. Hoewel humor een grote rol speelt in zijn werk, zitten er wel degelijk een solide muzikale skills in zijn arsenaal. De laatste tijd heeft hij de tropenkoorts te pakken, en ook hier spetteren de beats met plezier uit de speakers.” Tim vult aan: “Een van de meest expressionistische en karakteristieke pioniers van harde en eclectische elektronische muziek stijlen. Vandaag de dag zit er in zijn producties en optredens meer energie dan ooit. Erg goed dat hij weer terug komt naar Den Haag na zijn explosieve optreden op TodaysArt 2007.”


Ook Bambounou kan beide heren bekoren. Tim: “Kwalitatieve en zeer dansbare muziek van een van de laatste ontwikkelingen uit de 50 Weapons stal van de jongens van Modeselektor.” Mark: “Parijzenaar Bambounou maakt techno met een dikke tropische vibe en werkte samen met onder anderen French Fries en Canblaster. Verwacht een zwetende, hete dansvloer.”


Mark heeft ook Gum Takes Tooth nog op zijn lijstje staan. “We hebben ze dit jaar al even mogen aanschouwen op het Amsterdamse SOTU Festival. Moeilijk te omschrijven, maar des te indrukwekkender om te beleven. Twee drummers vuren salvo na salvo af, en gecombineerd met elektronica die schommelt en golft tussen subtiele soundscapes en muren van noise maakt dit tot een overweldigende geluidservaring die je maar het beste over je heen kan laten komen.”


Tim sluit af met nog drie tips. “Boris, zeer goede psych rock/drone formatie die ongetwijfeld zal gaan zorgen voor een bijzondere immersieve ervaring zoals ik die op State-X New Forms gewend ben. De te gekke human beatboxer David X staat garant voor een goede portie multi-instrumentale gekkigheid.” Een ook de lokale acts op het programma mogen er zijn, waaronder Monomyth. “In mijn ogen een van de meest veelbelovende nieuwe Haagse bands.”