Het jaar 2011 in citaten

Jaaroverzicht tussen aanhalingstekens

Frank Veldkamp ,

Ook in 2011 heeft de redactie van 3VOOR12 Den Haag weer veel lokale, nationale en internationale muzikanten en mensen die op één of andere manier iets met de Haagse muziekscene te maken hebben aan de tand gevoeld. Een jaaroverzicht, in willekeurige volgorde, in de vorm van een bloemlezing uit de beste, grappigste en diepzinnigste citaten uit de 3VOOR12 Den Haag interviews van 2011.

Jaaroverzicht tussen aanhalingstekens

Ook in 2011 heeft de redactie van 3VOOR12 Den Haag weer veel lokale, nationale en internationale muzikanten en mensen die op één of andere manier iets met de Haagse muziekscene te maken hebben aan de tand gevoeld. Een jaaroverzicht, in willekeurige volgorde, in de vorm van een bloemlezing uit de beste, grappigste en diepzinnigste citaten uit de 3VOOR12 Den Haag interviews van 2011.

“Ik denk, vanuit mijn eigen meest nederige mening, dat Biebers plaat rotzooi is.” - Tom Smith (Editors) schat de concurrentie in van zijn kerstalbum met Andy Burrows (Razorlight).

“Ik heb een keer geprobeerd om te zingen terwijl ik met mijn voeten drumde, mijn gitaar op schoot en een mondharmonica voor m’n neus had en wat loops door twee versterkers liet spelen. Ik vond dat te gek, maar werd er heel gestrest van.” - Titus heeft tegenwoordig een begeleidingsband.

“De catering was backstage heel goed. Indonesisch, geloof ik. Heel lekker. En we zijn in de thuishaven van Heineken, kan niet beter” - Gabriel Noel, bassist van Jonathan Wilson, somt zijn hoogtepunten van het Crossing Border festival op.

“Wow, dat is fantastisch, briljant, en waar spelen wij dan? Op het hoofdpodium? Echt waar? Dat is indrukwekkend.” - Alex Saunders (The Crookes) ziet een luchtfoto van Parkpop, waar hij enige dagen later met zijn band zal spelen.

“Ik heb het altijd als werk gezien, het is niet mijn hobby of uit liefde voor de Haagse muziekscène. In het begin natuurlijk wel, maar ik heb het altijd als werk beschouwd - ook als ik het niet leuk vond, moest ik het goed doen.” - Gerard van den IJssel over zijn werkzaamheden voor Haags Poppodium.

“Ik heb een recensie gelezen waarin ze schrijven dat ik autist ben. Dankjewel!” - Roos Rebergen (Roosbeef) in het Paard van Troje.

“Ik heb de cd gemaakt naar aanleiding van een droom die ik steeds had. In die droom leefde mijn vader weer, hij liep rond in mijn dromen. Hij pleegde zelfmoord toen ik 14 jaar was.” - Dyzack vertelt over de inspiratie voor zijn nieuwe album ‘This Mangy Soul’.

“Ik wil het liefst chaos. Daar komt toch de rockachtergrond weer een beetje naar boven. De rock ’n roll mentaliteit van bijvoorbeeld Nine Inch Nails, die elk optreden een keyboard stuksloeg, vond ik geweldig. Niet dat ik nu cd-spelers ga trashen hoor” - Anduo Lucia (Tech Chic Design).

“Het gaf ons zelfvertrouwen een enorme boost en daarnaast wonnen we een mooie prijs. Ook was dat de eerste keer dat we twee optredens op één dag hadden, wat ons een soort 'tourgevoel' gaf.” - De leden van Kreatones kijken terug op het winnen van de Grote Prijs van Monster.

“Pinkpop of iets dergelijks! Eeuwige roem! Geld! Veel!” - Electroduo NOCX heeft ambities.

“Als ik ergens kom voel ik al snel aan waar iets tofs gedaan kan worden. Het begon met De Kerk en al snel volgde het Magazijn. Toen is het balletje gaan rollen en hadden we al snel een mooi gebied rondom de Energiecentrale. Helaas is de Ruimtevaart afgevallen, maar daar hebben we de HOOP voor teruggekregen.” - Organisator Bronne Keesmaat somt de locaties op waar de eerste editie van Rewire plaatsvindt.

“Het is een battle om je als nieuwe band te vestigen tussen de al bekende acts, maar dit zie ik eigenlijk alleen maar als een uitdaging.” - Doeshka Vrede heeft de juiste instelling.

“Gabors weg van de Grote Markt. Opzouten met die travestietenbar.” - Tim Hofman geeft gratis tips aan de Haagse Nachpartij.

“In Nederland hebben we Pinkpop en Lowlands nog niet gedaan in de nieuwe bezetting, die zouden ook tof zijn.” - DI-RECT is er na het festivalseizoen van 2011 helemaal klaar voor.

“We zijn omkoopbaar met bier en whisky” - Xavier, mede-organisator van het metalfestival Back Against The Wall, legt uit hoe de programmering werkt.

“Wat ik vanavond nog wil zien is All Missing Pieces in de SuperMarkt, maar dat hoort niet bij Crossing Border.” - Spike van Zoest heeft zich goed voorbereid op zijn avondje Crossing Border.

"We hebben onze nummers nu heel basic geschreven als kleine liedjes op de gitaar. Dan is het aan de uiteindelijke uitvoering of het een Top 40 nummer wordt of een panfluitstuk.” - Mathias Janmaat (Bombay Show Pig) weet nog niet wat het gaat worden.

“Op een gegeven moment hadden we 120.000 euro subsidie, daar kun je een heel dorp in Afrika voor bouwen.” - Matty Ros twijfelt of  zijn Langweiligkeit festival niet te groot is geworden.

“We blijven zeker zitten waar we zitten en we blijven hoe dan ook in Den Haag, dat is duizend procent zeker!” - Michel Behre, programmeur Crossing Border, stelt Den Haag gerust.

“Ik heb de man gezien die met een 3VOOR12 T-shirt aan liep en het leek niet meer dan een gefrustreerde vrijwilliger die aan zijn uiterlijk te zien al 30 jaar onder een steen leefde en met dit stuk bewijst hij dit dan ook ten zeerste!” - Lezer Tim Woutersen is het niet eens met de recensies van Dotan en Krystl op Schollenpop en spreekt daar de fotograaf op aan.

“Ik vond het jammer dat de popmuziek zo ingeslapen was en dat er zoveel kutmuziek gemaakt werd.” - Bob Fosko vertelt aan de vooravond van zijn optredens op De Parade waarom hij destijds De Raggende Manne heeft opgericht.

“Muziek moet niet gekunsteld zijn, maar 100% uit je hart komen. Ik mag aannemen dat het dan ook op die manier geapprecieerd zal worden.” - Phil Bee, zanger King Mo.

“En nu gaan we weer iets serieus doen, anders horen we niet op Walk The Line” - Suzanne Ypma tijdens optreden Pitch Blond op Walk The Line.

“Ik ben hier om inspiratie op te doen en liedjes te schrijven. En natuurlijk voor de rookworst en broodjes kroket.” - Zangeres Dilana Smith is weer even terug in Nederland.

“We hebben altijd veel mazzel gehad met het weer. Het is een soort traditie geworden, dat de dagen voorafgaand aan Parkpop weinig goeds voorspellen, maar dat tijdens Parkpop zelf geen vuiltje aan de lucht is.” - Ben van Vueren over de factoren waarop hij als programmeur van Parkpop geen grip heeft.

“Elke maandag repeteren wij, gewoon gezellig met een drankje erbij. Soms staan we alleen maar te lullen of luisteren we alleen maar muziek.” - Spike van Zoest over The Deaf.

“Nederland is niet altijd klaar voor mijn muziek. Ik heb veel ambities en die worden vaak verward met arrogantie.” - Sjoerd Neggers (D-Felic) wil graag in het buitenland spelen.

“The Ties uit elkaar. Wie zijn dat in godsnaam?” - Lezer Tat reageert op het nieuws dat de band The Ties het voor gezien houdt.

“We zijn vooral ontzettend ons best aan het doen om niet meer op anderen te lijken.” - Ruud Wijkniet, voormalig directeur van The Hague Jazz, vaart een geheel eigen koers.

“We geven honderd procent van onze energie en als het dan heet en kleverig wordt, dan is dat rock ‘n’ roll. Als de meiden daar ook nog eens opgewonden van worden, dan is dat maar zo.” - Matt Bowman (Pigeon Detectives) op Walk The Line.

“We hadden net een platencontract getekend, dus we dachten dat iedereen ook voor honderd procent achter de band zou staan.” - Bas Bergamin is verbaast over het uit elkaar gaan van zijn band The Relish.

“Mijn muziek werkte eigenlijk als een vlucht voor de werkelijkheid voor mij.“ - Jonathan Jeremiah over zijn album ‘A Solitary man’.

“Wij maken een mix van progressieve dance-stijlen en traditionele Baskische folk en… Tja, ik kan het zelf ook niet zo goed omschrijven eigenlijk.” - Sebastian Pringle probeert de muziekstijl van zijn band Crystal Fighters te beschrijven.

“Eigenlijk vind ik dat voor een popstad als Den Haag er te weinig bands echt zijn doorgebroken.” - Robert-Jan Rueb (R.G. Ruijs Stichting).

“Als je iemand met een baard tegenkomt die langer is, moet je een respectvolle buiging maken.” - Seth Olinsky van Akron/Family tijdens Walk the Line.

“Eén en één is in dit geval, geheel in Spinal Tap traditie: 11.” - Memphis Maniacs scoort met optreden op Parkpop de hoogste score ooit in een 3VOOR12-recensie.

“Alfred Jodocus Kwak. Gewoon een beetje dobberen, in een klomp wonen en het is altijd mooi weer.” - Jamie Westland (DI-RECT) beantwoordt de vraag welk fictief personage hij zou willen zijn.

“De ambitie is nog altijd popstad zijn en blijven. De komende tijd zullen we veel gaan praten over de manier waarop we de komende jaren Den Haag als popstad gaan promoten.” - Wethouder Marjolein de Jong wil ondanks de bezuinigingen Den Haag op de kaart houden.

“Als ik een bril zie, moet ik schijten.” - De oom van Henk Koorn.