Van 18 tot 24 november is het Crossing Border tijd. Uitgegroeid tot één van de belangrijkste en mooiste festivals van ons land. In 1993 begonnen in een Haags kraakpand om daarna via diverse locaties als het Theater aan het Spui, Nieuwe Kerk, Nederlands Congresgebouw, Asta, Amsterdam (onder andere Paradiso en de Melkweg) weer terug te komen in de Koninklijke Schouwburg. Na twee edities rondom het Spuiplein is Crossing Border deel 15 weer op de plek de waar het in 2003 en 2004 ook plaatsvond. De laatste edities is het festival echt de breedte ingegaan en probeert op een eigen ludieke wijze grenzen te doorbreken. Crossing Border heeft een patent als het gaat om bijzondere samenwerkingen, projecten en eigentijdse programmaonderdelen. Zoals gewoonlijk zijn de donderdag, vrijdag en zaterdag het meest interessant voor muziekliefhebbers. Maar 3VOOR12 Den Haag zou hun naam niet in eren houden als ze niet wat dieper ingaan op enkele projecten.
TO HELL WITH CROSSING BORDER
Allereerst To Hell With Crossing Border. De woensdagavond staat vanaf 19.00 uur in het teken van de samenwerking tussen Crossing Border en het Britse literaire tijdschrift To Hell. Vorig jaar in Londen heeft de officiële lancering van dit blad plaatsgevonden. Het tijdschrift verschijnt twee keer per jaar en bij elke editie bepaald een gastredacteur de inhoud. Terwijl in de Cuatro het interview van Serge Simonart met Rufus Wainwright worden gehouden, vinden in twee zalen van de Koninklijke Schouwburg performances plaats van Anouar Brahem, Khaled Mattawa, Hisham Matar, Ceridwen Dovey, violiste Ruth Palmer en Kubus & Bang Bang. Tevens wordt de film Rough Diamond vertoond.
VADER EN ZOON DUYNS
De liefhebbers van de VPRO in de jaren zeventig komen bij 'Berichten uit het rijk van de schone schijn' aan hun trekken. Vader en zoon Duyns mochten hun ideale festivalavond samenstellen en dat gebeurd op 22 november van 22.00 uur tot 00.00 uur. Vader Cherry Duyns kennen we ongetwijfeld van de vele spraakmakende en prachtige documentaires en het tv-programma Herenleed wat hij jarenlang maakte met Armando. Zoon Don Duyns is toneelmaker en schrijver van beroep. Meer dan dertig toneelstukken heeft hij op zijn naam staan. Het tweetal ontvangt tijden hun twee uur durende 'Literair variété' diverse gasten; Merals Harem, K. Schippers, Sanneke van Hassel, André Heuvelman en Chiron Holwijn. Dit alles begeleid door de band Merals Harem.
PROPRIA CURES
Ook op de donderdag komt het beruchtste satirisch weekblad Propria Cures tot leven. Propria Cures Tegen De Literaire Terreur is de titel en van 19.00 uur tot 20.30 uur laat de redactie de bezoekers weten wat wél deugt in de Nederlandse literatuur. Tekenaar Gummbah, cabaretier en columnist Marcel Verreck, Nieuwe Revu's Cindy Hoetmer, Janneke van der Horst, Hans Hogenkamp, Dries Muus, Jurg van Ginkel, Jelte Sondij en de winnaar Kolompetitie zullen kant en wal gaan raken.
LITERAIR IJSLANDS ZWAARGEWICHT BRENGT VEELZIJDIGHEID IN BEELD
De vrijdagavond van Crossing Border beloofd nog bijzonderder te worden. Op stage 2 NTG is Scandinavië vertegenwoordigd. Literair zwaargewicht Sjón presenteert Badstofa. Dit is een bijzondere mix van oorspronkelijkheid en moderniteit. Hoe veelzijdig dit is krijgt het publiek te zien en te horen met Olöf Arnalds, Ghostigital, Ásgerõur Júníusdóttir, Adapter, Thórdís Björndóttir, Jesse Ball, Guõbergur Bergsson en Sigurõur Guõjónsson.
SCOTTISH NIGHT
Diezelfde avond, maar dan op stage 1 NTG, is Schotland vertegenwoordigd tijdens de Scottish Night - Ballad of the Books. Dit beloofd net als bij onze Scandinavische vrienden iets heel bijzonders te gaan worden. Zoals het hoort bij de Schotten deze avond veel aandacht voor muziek, literatuur, film en interviews. Schotland wordt vertegenwoordigd door Louise Welsh, Emma Pollock, Malcolm Middleton, Alan Bisset, Mike Jeron van The Incredible Stringband, John Burnside, Alun Woodward, Norman Blake en de man van het Crossing Border affiche van dit jaar Alasdair Gray.
WINTERTIJD
Ook van de partij is Harry de Winter, de grote man achter IDTV en bij het Nederlandse volk bekend van zijn programma Wintertijd. Wintertijd goes Crossing Border dus. In Paul's room zal hij onder meer met drie auteurs gaan praten over muziek. Op vrijdag ontvangt hij Shalom Auslander van 21.00 uur tot 22.00 uur en op zaterdag ontvangt hij van 21.30 uur tot 22.30 uur Dan Rhodes en Richard Milward.
ZWAAR BELADEN MET ZIELEN
Achter deze titel gaat net als bij vorige edities een project diverse disciplines samenstromen. In 2005 was de Zwarte Kraai zo'n succes dat in 2006 Woud Zonder Genade werd gepresenteerd en dat dit jaar de derde mythe wordt gepresenteerd. Hoe aantrekkelijk is een oeroude Zuid-Hollandse mythe? Daar zullen we op Crossing Border snel achterkomen. Aan deze Zwaar beladen met Zielen werken ondermeer mee; kunstenares Natasja Kensmil, Grafisch vormgever Esther Krop, dertig studenten van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, de band So What, Willem de Ridder, filmmaakster Mirjam Somers, zevenhonderd leerlingen van Zuid-Hollandse middelbare scholen, Hans Barendse, Walter van den Berg, Basje Boer, Bianca Boer, Malika Chaara, Said El Haji, Enne Koens, Hansa El Maroudi, Rashid Novaire, Robbert Welagen, Derwent Christmas en Jaap Robben
DEN HAAG STORIES
Ook wegens succes geprolongeerd zijn de Kronieken van het Crossing Border festival. Basje Boer, Jonathan van het Reve, Wiegertje Postma en Hasna El Maroudi. Zij zullen op het Weblog het festival verslaan. Niet alleen zijn hun belevenissen van Crossing Border hier te volgen maar ook gebeurtenissen vanuit Den Haag.
CROSSING BORDER IN LONDEN
Tevens zullen vier jonge schrijvers, Priya Basil, Hassan Bahara, Crista Ermiya en Niels 't Hooft, van 7 tot 10 november naar Londen gaan. Samen met vertalers Krijn Peter Hesselink en Rhian Heppleton zullen zij optreden in The Poetry Society en een bezoek brengen aan de Sebald Lecture 2007. Dit is een lezing en heeft als onderwerp de vertaalkunst. De bekroonde schrijfster Marina Warner geeft deze lezing. Voorafgaand worden er vertaalprijzen uitgereikt door Sir Peter Stothard, waaronder de Nederlandse Vondelprijs voor de beste vertaling uit het Nederlands. Deze ontmoeting dient als proloog voor het Crossing Border. Hier zal een brug geslagen worden tussen de abstractie van de literatuur en het dagelijkse leven. Dit zal te volgen zijn op het weblog van Crossing Border.
BIESLOG
Om dit stukje mooi af te sluiten willen we ook nog even de aandacht vragen voor Bieslog, de weblog van Wim de Bie (zie link rechts van dit artikel). Sinds 2005 min of meer een vaste gast op Crossing Border. De afgelopen jaren was het redactielokaal van Bieslog gestationeerd bij Stoom en . Waar Wim de Bie nu zijn stukjes en sfeerimpressies gaat bewerken is nog niet helemaal duidelijk, maar hij zal zeker weer aanwezig zijn. Ook zal de Bie het Crossing Border publiek weer verblijden met een korte performances en wel op vrijdag 23 november in Teatro Cuatro van 22.45 uur tot 23.15 uur.
Hoe het festival er verder uitziet en wat en wie het programma is? Daar moet je als 3VOOR12 Den Haag lezer even geduld hebben. Volgende week zullen wij een uitgebreid programmaschema op onze website zetten zodat je van tevoren al je eigen festivalschema kan samenstellen. Overigens is het laatste nieuws rond Crossing Border dat het interview met Rufus Wainwright totaal is uitverkocht. Wie naar deze vijftiende editie wil, moet snel entreebewijzen aanschaffen want de kans is groot dat het festival uitverkocht geraakt.
Veel speciale programma’s op Crossing Border
De saus op de pudding
Nog iets meer dan twee weken en dan is het tijd voor editie vijftien van Crossing Border. Begonnen in een kraakpand in Den Haag en uitgegroeid tot één van de belangrijkste festivals van ons land. De laatste jaren heeft het festival patent op bijzondere projecten, samenwerkingen en verrassende programmaonderdelen. Een aantal onderdelen hiervan willen we toch even onder de loep nemen.