Perfecte mix van traditioneel Afrika met onmiskenbaar Zita Swoon Perfecte mix van traditioneel Afrika met onmiskenbaar Zita Swoon

Zita Swoon Group blijft zichzelf vernieuwen zonder eigen stijl te laten varen

, Tekst: Lisa Ruskus

Perfecte mix van traditioneel Afrika met onmiskenbaar Zita Swoon

Zita Swoon Group blijft zichzelf vernieuwen zonder eigen stijl te laten varen

Tekst: Lisa Ruskus ,

Frontman Stef Kamil Carlens ging naar het West-Afrikaanse Burkina Faso en kwam terug met een zangeres en een balofonist. Een fantastische samenwerking is geboren! Maak kennis met de Zita Swoon Group, afgelopen donderdag in het Chassé theater.

Zita Swoon Group blijft zichzelf vernieuwen zonder eigen stijl te laten varen

Frontman Stef Kamil Carlens ging naar het West-Afrikaanse Burkina Faso en kwam terug met een zangeres en een balofonist. Een fantastische samenwerking is geboren! Zita Swoon Group, samen met zangeres Awa Demé en xylofonist Mamadou Diabaté Kibié, brengen thematieken uit de moderne Afrikaanse samenleving. Een traditioneel Afrikaans geluid in een altijd fijne Zita Swoon-schwung.

De opening van het optreden begint spannend, onmiskenbaar Zita Swoon, maar met een overduidelijk nieuwe, toegevoegde sound namelijk die van de balafoon, een soort houten xylofoon met een geluid dat wij als traditioneel Afrikaans zouden omschrijven. Na het tweede nummer introduceert Stef Kamil Carlens Awa Demé. Demé blijkt een waar podiumbeest met een strot waar je u tegen zegt. In het Bambara bezingt zij de reizigers, de werkers op het land en de oorlog. Carlens vult aan in het Engels en Frans. Demés stem is krachtig en vol emotie, dat het publiek er niets van verstaat is geen probleem. Carlens vraagt Kibié verschillende nummers uit te leggen, waaruit blijkt dat Demé geen Frans en Engels spreekt. De taal van muziek blijkt universeel.

De muziek is subtiel, maar barst van de ritmiek, twee percussionisten vormen de basis voor een geweldige ritmiek. Elk nummer swingt, en het is jammer dat het publiek aan haar stoel geklonken zit en geen dansje kan wagen. De dynamiek van de nummers, het is onbeschrijfelijk hoe ogenschijnlijk gemakkelijk en swingend elk nummer is terwijl je hoort hoe complex zij in elkaar zitten. 

Carlens lijkt in topvorm, hij entertaint niet alleen het publiek maar ook de band. De passie en saamhorigheid spatten van het podium. Hierbij is een grote rol weggelegd voor Awa Demé die de gehele band uitdaagt tot een dansje. Vaste Zita Swoon-zangeres Kapinga Gysel, die in deze bezetting ook de toetsen voor haar rekening neemt, waagt ook een dansje, maar kan helaas niet tippen aan de haast woeste traditionele dans die Demé ten uitvoer brengt.

De sfeer is als een openbare repetitie: een hoop gezelligheid en danslesjes. De kwaliteit is alsof de band jaren heeft gerepeteerd en zeer goed op elkaar is ingespeeld. Een van de beste optredens ever! Deze geweldige samenwerking laat zien dat muziek een universele taal is die verbindt. Van begin tot eind spat de energie en de gemoedelijkheid van het podium. Laat Zita Swoon Group een voorbeeld zijn voor vele anderen.

Gezien: Zita Swoon Group - ‘Wait For Me’. Chassé Theater, vrijdag 21 oktober 2011.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Breda