Redactie 3VOOR12/Breda tipt… Breda Barst!

Redactie 3VOOR12/Breda ,

Nog een paar dagen en het is eindelijk zo ver: Breda Barst 2009. In de aanloop naar Breda Barst geeft de redactie van 3VOOR12/Breda een paar goedbedoelde tips. Wat zijn de must-see’s voor aankomend weekend?

Nog een paar dagen en het is eindelijk zo ver: Breda Barst 2009. Uiteraard gaan we het festival volledig van live verslag voorzien, maar voordat het 19 september is gaan we nog even voorbeschouwen. In de aanloop naar Breda Barst geeft de redactie van 3VOOR12/Breda een paar goedbedoelde tips. Wat zijn de must-see’s voor aankomend weekend?

Eindredacteur Daniël Hereijgers:

DELAIN
De afsluiter van Breda Barst 2009. Symfonische gothicmetal van eigen bodem. Ze stonden dit jaar op Lowlands en gaan volgend jaar op tournee naar de Verenigde Staten. Klinken ze misschien net als Within Temptation? Ik kies ervoor mij nog onbekende, veelbelovende bands als tips te geven en laat me graag verrassen. Zondagavond 20 september, Avans Podium, 21.30 uur.

RUBEN BLOCK
Zijn solo-optreden helaas gemist op het ‘Ik Zie U Graag’ Vlaanderen festival in Mezz, zonde! Bij zijn band Triggerfinger en ook als gitarist bij Hautekiet en De Leeuw is Block de übercoole rockheld. Ik heb me door ingewijden laten vertellen dat zijn solo-optreden echt heel goed moet zijn. Aanrader op zondag 20 september, rond 20.40 uur op het Amstel Podium.

THE 101’s
Jonge, talentvolle Brabantse punkband. Gecoacht door B-Stage en met een uitgebreid artiestendossier op 3VOOR12, wat betekent dat ze hun sporen hard aan het verdienen zijn. Ik ben benieuwd naar de punk ’n roll van deze jonge gasten, zaterdag 19 september vanaf 16.30 uur ben ik erbij in de Spaanse Kraag.

Festivalredacteur Auke de Vries:

TEXTURES
Van Brabantse bodem, definitief doorgebroken in metalminnend Europa. Hard, strak, maar ook sfeervol op zijn tijd. Absoluut een niet te missen optreden, al is het maar omdat deze geluidsmuur het hele terrein zal overheersen. Zaterdag 19 september, Avans Podium, 17.40 uur.

OVERGROWN
 Jonge gasten uit de buurt van Roosendaal, deelnemer aan B-Stage. Nieuw album op komst en dat belooft waanzinnig goed te worden. Ook op het podium staat deze band als een huis met strak spel en een energieke show. Zondag 20 september, Spaanse Kraag, 14.15 uur.

THE FILTHY EIGHTS
Behoeft verder geen uitleg, behalve dat dit dé nieuwe electrosensatie van Breda en omstreken is. Zaterdag 19 september, Breda Beats, 16.00 uur.

Festivalredacteur Ivo Koenen:

A BRAND
Al enkele jaren bezig maar begint eindelijk de erkenning te krijgen die ze verdienen. De Belgische reactie op de Franz Ferdinand-hype een aantal jaren terug, maar dan wel met een geheel eigen sound. Compleet met glitterpakken en een ACDC-cover, vooraf al een absoluut hoogtepunt van Breda Barst 2009. Zaterdag 19 september, Avans Podium, 21.35 uur.

HEADPHONE
Wederom uit Belgie, maar dan een compleet andere beleving dan bij A Brand. Headphone sleurt, trekt en tergt je door hun zwarte maar pakkende songstructuren. Culthit ‘Ghostwriter’ kent bijna iedereen wel van Studio Brussel, echter zal de nieuwe single ‘Yesmen’ eenzelfde inslag hebben. Zondag 20 september, Amstel Podium, 18.30 uur.

TJERKOVARA
Niet nieuw meer in Breda, wel voor het eerst op Barst. Bekend van onder andere ‘Van Kwaad Tot Erger’, nu solo. Check vooral op voorhand de clip van ‘Poffertjes En Crackertjes’ en laat die funky baslijnen het overnemen. Zondag 20 september, Boom-bap, 16.30 uur.