Gevarieerd Nieuw-Zeelands geweld van The Datsuns

3Speed Automatic, kort maar krachtig

Tekst: Daniël Hereijgers, foto’s: Martijn Stadhouders ,

Als de organisatie van Rising Magma, a brotherhood of heavy bands, een optreden of festival in elkaar sleutelt dan is één ding zeker: het moet hard zijn. Het Rotterdamse rocktrio 3Speed Automatic mocht zich gisteren een half uurtje uitleven in het voorprogramma en hoofdact The Datsuns uit Nieuw-Zeeland had er ook veel zin in: het werd een energieke avond. Op het podium dan.

3Speed Automatic, kort maar krachtig

3Speed Automatic (3SA) uit Rotterdam heeft slechts een half uurtje om te laten zien dat seventies rock nog best relevant kan zijn. De band brengt lekkere, lang uitgesponnen rocknummers. Vet aangezet en groovy. Het gitaarspel van Guido Debrichy is uitstekend en drummer Sietze lijkt er stoïcijns onder te blijven, ondanks dat hij de invaldrummer is vanavond. Meest opvallende nummers, door de lengte of de interessante distortion zijn vandaag ‘I’m All Right’ en ‘Picture Of Dorian Grey’. De laatste past qua thema ook goed bij de rock uit de jaren zeventig.

Er is nog weinig publiek binnen, wel zijn de jongens van The Death Letters vanavond in Mezz van meet af aan aanwezig, want grote fans van The Datsuns. En ongetwijfeld om 3SA wat support te geven, zij hadden een langer optreden en meer toeschouwers zeker verdiend. In de korte pauze grijpt Joost Kruiswijk, gitarist van Tank 86, en een van de drijvende krachten achter Rising Magma, de microfoon om 3SA te bedanken, The Datsuns vast aan te kondigen en voor uit te blikken op het volgende optreden van Atlantis, onder de Rising Magma-vlag, in Mezz-Café op 17 oktober aanstaande.

Als je The Datsuns het podium ziet betreden, denk je direct: “Wat een jonge gasten!” Toch zijn deze magere, in skinny jeans gehulde, razende mannekes uit Nieuw-Zeeland alweer dik tien jaar aan de weg aan het timmeren. En wat een energie, van begin tot het eind: The Datsuns weten raad met rock’n’roll, garagerock en punk. De schelle zang van bassist/zanger Dolf De Datsun (geboren als Rudolph De Borst) geeft de band een eigen geluid. Hij overstemt gemakkelijk de tweede, derde en soms vierde stem van de gitaristen en de drummer. Een levendig lied wordt opgedragen aan de meisjes met de feesthoedjes en klinkt als punk en is lekker licht. 

De band verweeft echter ook een keer of vier wat zwaardere psycedelica in hun nummers vandaag, waarbij je soms minutenlang naar subliem gitaarspel van leadgitarist Christian Datsun (Christian Livingstone) staat te luisteren. Zoals in ‘Eye Of The Needle’ van de nieuwe plaat ‘Headstunts’, met een ‘anonieme belichting’ van donkerblauw en witte tinten waarbij geen enkel lid vol in de schijnwerper staat. Het Hammond-orgeltje wordt slechts één keer aangeraakt voor ‘Who Are You Stomping Your Foot For?’. De balans tussen eerste en tweede gitarist en de afwisseling binnen de verschillende songs en genres maken The Datsuns tot een boeiende live act.

Gezien: 3Speed Automatic, The Datsuns. Mezz, zondag 13 september 2009