Breda Barst zondag - BoomBap

Fris & Dood, Tjerkovara

Redactie 3VOOR12/Breda ,

Bij een groot festival als Breda Barst moet je keuzes maken. 3VOOR12/Breda kiest op de Breda Barst zondag voor Fris & Dood en Tjerkovara van het BoomBap podium.

Fris & Dood, Tjerkovara

Fris & Dood
Omschrijving
Naar eigen zeggen: “Dit is de nieuwe hiphop-shit, met dikke beats en teksten die ergens over gaan”. Dat je ’t weet.

Plus
Inderdaad redelijk verfrissende hiphop. Niet hemelbestormend, maar zeker functioneel voor de vroege zondagmiddag. De beats zetten de luisteraar regelmatig op het verkeerde been. Daarmee zorgen ze dat het publiek, dat soms dreigt in te slapen, regelmatig wakkergeschopt wordt.

Min
Er hangt een enorme hiphop-arrogantie over de groep heen. Bovenstaande opmerking wordt gevolgd door een nummer waar het literaire talent nu niet bepaald vanaf springt. Er wordt functioneel gerapt, met hier en daar een leuke vondst, maar de raps an sich zijn niets wat je nog niet eerder gehoord hebt. 

Conclusie
Een functioneel hiphop-collectief dat het alleraardigst doet. Er is zeker ruimte voor groei, maar de potentie is aanwezig. Wel een puntje aftrek voor de arrogantie. Daar krijg ik vlekken van in m’n nek.

Cijfer: 6,5
(BS)

Tjerkovara
Omschrijving
Een, volgens de aankondiging “kankersexy”, Tjerkovara, brengt Bredase hip-hop.

Plus
Het eerste nummer zet gelijk de toon. “Kom maar! Kom maar!”, schreeuwt Tjerkovara in het refrein naar het publiek. Na het brengen van enkele solonummers wordt hij bijgestaan door de mannen van ‘Van kwaad tot erger.’ De teksten zijn scherp en verstaanbaar. Tjerkovara en de rest gaan helemaal los op het podium. Het publiek wordt flink opgejut. Tjerk klimt op de speakers en springt bij het laatste nummer in het publiek om te laten zien hoe het moet.

Min
Het is niet echt een solo-show te noemen. Al na enkele nummers wordt Tjerkovara bijgestaan door zo veel andere rappers, dat er veel te weinig microfoons blijken te zijn. Af en toe is door de bomen het bos niet meer te zien.

Conclusie
Met al zijn vrienden zet clown Tjerkovara een buitengewoon vermakelijke hiphop-show neer.

Cijfer: 8
(RT)

Redactie 3VOOR12/Breda
Teksten: Bouke Sonnega, Rob Thijssen
Foto's: Frank Maat, Christoph van Lent