Breda Barst zondag - Avans Podium

Jasper Erkens, Rosemary’s Sons, Ziggi, Antwerp Gipsy-Ska Orkestra, Blood Red Shoes, Delain

Redactie 3VOOR12/Breda ,

Aanstormend talent Jasper Erkens, Bredaas eigen Rosemary’s Sons, gothic metal van eigen bodem met Delain en levert de grootste naam van deze editie van Breda Barst Blood Red Shoes het verwachte vuurwerk? Lees het in ons verslag van de Breda Barst zondag op het Avans Podium.

Jasper Erkens, Rosemary’s Sons, Ziggi, Antwerp Gipsy-Ska Orkestra, Blood Red Shoes, Delain

Jasper Erkens
Omschrijving
De 16-jarige Jasper Erkens uit het Vlaamse Diest staat al vroeg op de middag op het Avans Podium. Gelukkig voor de vele tienermeisjes op de eerste rij, die dus niet lang op hun idool hoeven te wachten. Erkens begeleidt zichzelf op de akoestische gitaar en doet vele harten smelten.

Plus
Ondanks zijn leeftijd heeft Jasper Erkens een goed pak songs op zak. Hij speelt vooral nummers van zijn debuutalbum ‘The Brighter Story’ en heeft een professionele podiumuitstraling. Het publiek (en dan met name de eerder genoemde tienermeisjes) lijkt de jonge zanger goed te kunnen waarderen.

Min
Doordat er verder geen andere instrumenten aan te pas komen en de liedjes onderling ook niet veel verschillen, wordt het na een paar nummers al snel eentonig. Zijn cover van Gnarls Barkley’s 'Crazy' is ook niet echt origineel. 

Conclusie
Jasper Erkens heeft zeker al een fanschare opgebouwd, maar zijn muziek mag nog wat spannender en gevarieerder. 

Cijfer: 6,5
(NV)

Rosemary’s Sons
Omschrijving
Al sinds 1998 een begrip in Breda. De derde plaat ‘Home Sweet Home’ van de band is net uit. Deze act krijgt een uur presentatietijd op het hoofdpodium. De band werkte samen met Stevie Ann en Ilse de Lange.

Plus
Goede muzikanten en een relaxte sound. Rosemary’s Sons weet een echt Amerikaans geluid te produceren. De bewegingen van zanger Martijn doen zelfs een beetje aan Bruce Springsteen denken. De combinatie van ballads en meer up-tempo nummers is een welkome afwisseling. De relaxte americana van Rosemary’s Sons in combinatie met het zonnetje zijn prima op de zondagmiddag.

Min
Een kwartier Rosemary’s Sons lijkt wel een uur. Rosemary’s Sons is wel erg soft, het optreden sprankelt niet echt en kent weinig dynamiek. Zelfs de Motley Crue cover is slap, Rosemary’s Sons is aangenaam muzikaal behang, maar weet geen waardig optreden te geven. Samen met Ilse de Lange nam de band het nummer ‘Shine’ op, helaas is de livepresentatie van het nummer nogal saai.

Conclusie
Het probleem met bands van dit kaliber dat er niets verkeerd aan is, muzikaal klopt alles en echt slecht kun je het ook niet noemen; het is gewoon erg saai. Geef Rosemary’s Sons een kwartier en het is een zeven waard, een uur is echter veel te lang om te kunnen boeien.

Cijfer: 6
(LR)

Ziggi
Omschrijving
Nederlands bekendste reggae-artiest, over de grens nog bekender overigens. Compleet met saxofonist en achtergrondzangeressen.

Plus
Voor in de zon is het ideale muziek: vrolijk, dansbaar en vooral erg aanstekelijk. Duidelijk is dat Ziggi dezelfde truuk vaker gedaan heeft en dat de respons van het publiek ingecalculeerd en ingestudeerd is, wat overigens als een pluspunt opgevat kan worden. Gezien het tijdstip is het erg druk rond en voor het hoofdpodium wat de sfeer ook ten goede komt.

Min
De muziek is niet erg boeiend meer na een kwartier, het begint allemaal een beetje op elkaar te lijken zelfs. Als Ziggi in half Engelse/half Nederlandse bewoordingen voor de vijfde keer mededeelt dat het publiek zo goed is in Breda, begint het ook redelijk ongeloofwaardig te worden. Verder is de Santana-cover ‘Black Magic Woman’ een jammerlijke misser.

Conclusie
Uit de wandelgangen vernomen dat Ziggi een boel euro’s gekost heeft, echter blijkt hij niet geheel het geld waard. Voor degenen die van reggaecliches houden is het leuk, voor degene die dit niet weten te waarderen toch echt niet heel boeiend.

Cijfer
6,5
(IK)

Antwerp Gipsy Ska-Orkestra
Wat
Ret-tet-tet-tet-feestje! Hoezo ’wat?’

Plus
Wat feestelijkheid betreft zit het wel goed bij dit Antwerpse collectief.  Binnen een minuut is het al der mate catchy dat het moeilijk is de voetjes op de vloer te houden. Ook de diversiteit verdient een pluim. Waar dit genre vaak vervalt in eentonige hoempapa, weet de groep te variëren door invloeden van overal en nergens te combineren. Tof.

Min
Al denkt het publiek daar iets anders over. Hoewel er hier en daar voorzichtig gedanst wordt, blijft het overgrote deel lekker aan het biertje lurken of/en aan het sigaretje trekken. Zo wordt het nooit het gezellige springfeestje waar ondergetekende toch een beetje op gehoopt had.

Conclusie
Dik in orde, deze gevarieerde, oosterse ska-groep. Helaas geen collectieve gekte op het veld, maar ach, feestelijkheid zit in jezelf, nietwaar?

Cijfer: 8
(BS)

Blood Red Shoes
Omschrijving
Blood Red Shoes uit het Britse Brighton is een van de grootste namen op de affiche deze editie van Breda Barst. En terecht, want gitariste Laura-Mary Carter en drummer Steven Ansell hebben de afgelopen jaren een uitstekende live-reputatie op de Nederlandse podia opgebouwd. Nog geen jaar na hun show in Mezz zijn ze nu terug in Breda. Tijdens Breda Barst wisselden ze tijdens hun set oude nummers van hun debuutalbum ‘Box Of Secrets’ af met nieuw materiaal.

Plus
Blood Red Shoes is een echte festivalband. De nummers ‘You Bring Me Down’, ‘It’s Getting Boring By The Sea’ en ‘I Wish I Was Someone Better’ gaan er bij het publiek in als koek en al snel wordt er een flinke moshpit gevormd. Tijdens de verrassende bezettingswisseling in de toegift (een verjaardagsliedje opgedragen aan ene Petra) laten Laura-Mary en Steven zien dat ze ook elkaars instrumenten prima beheersen.

Min
Echt in vorm lijkt de band niet te zijn. Verschillende slordigheidsfoutjes in het gitaarspel en een niet helemaal bij stem zijnde Steven zorgen ervoor dat de show niet geheel perfect is en de nieuwe nummers slaan niet allemaal even goed aan bij het publiek.

Conclusie
Mede dankzij de grote hoeveelheid nieuwe nummer weet de band niet helemaal te overtuigen, maar Blood Red Shoes heeft nog steeds een uitstekende show gespeeld.

Cijfer: 7
(NV)

Delain
Omschrijving
symfonische gothicmetal van eigen bodem, met een mooie meid als zangeres. Ze stonden dit jaar op Lowlands en gaan volgend jaar op tournee naar de Verenigde Staten. Klinken ze misschien net als Within Temptation? 

Plus 
Zangeres Charlotte Wessels komt goed boven het metalgebeuk uit, de zwiepende haren van de drie langharige bandleden passen prima in het genre en met de passende, sfeervolle belichting en helder geluid kun je Delain zo in een doosje stoppen en ermee de metalmarkt opgaan om te verkopen.

Min
Het volume is vrij laag ondanks het nog vroege tijdstip, Delain start om iets over half tien. Hier kan de band weinig aan doen, maar het is wel storend. Daarnaast is de vraag legitiem of er soms ergens in Nederland een standaard mal ligt waar soortgelijke acts in worden afgebakken.

Conclusie
Martijn Westerholt, Delains hoofdcomponist zat in Within Temptation maar moest die band verlaten vanwege de ziekte van Pfeiffer in 2002, je hoort die invloeden sterk terug in deze band. Nederlander heeft sowieso patent op dit genre en Delain vormt naast een goede gothic metal band ook een prima exportproduct. En een fraaie afsluiter van Breda Barst, al had ik persoonlijk liever worden weggeblazen door de golf van geluid die Delain zou kunnen zijn.

Cijfer: 8
(DH)

Redactie 3VOOR12/Breda
Teksten: Nikkie Vinke, Lisa Ruskus, Ivo Koenen, Bouke Sonnega, Daniël Hereijgers
Foto's: Ilse Zwakke, Martijn Stadhouders, Frank Maat, Andre Joosse,