Breda Barst zaterdag - De Spaanse Kraag

The 101’s, Dark Intentions, The Darkest Red, The Undeclinables

Redactie 3VOOR12/Breda ,

Hard, harder, hardst, de Spaanse Kraag. Een logisch rijtje, op de Breda Barst zaterdag begint het in deze tent met de punk’n’roll van The 101’s, met daarna Dark Intentions, The Darkest Red en The Undeclinables.

The 101’s, Dark Intentions, The Darkest Red, The Undeclinables

The 101’s
Omschrijving
Brabantse punk’n’roll, deelnemers aan B-Stage.

Plus
The 101’s brengen langgerekte, ‘extended’, punksongs wat ze doet onderscheiden van reguliere punkacts. De punk’n’roll is luid en wordt heel actief gebracht. De poging van de jonge jongens om wat interactie met het publiek te krijgen, is nobel. Aan het eind zijn er zelfs een paar pogoërs.

Min
De zang is vaak onverstaanbaar en moeilijk te volgen. Geen probleem bij punk, toch een klein minpunt. En het is erg warm in de tent, vindt ook zanger : “Nog maar drie nummers bezig en ik zweet me nu al kapot!”

Conclusie
The 101’s koppelen energie en speelplezier aan elkaar en maken volwassen punksongs die weinig meer doen denken aan populaire acts als Blink 182 en Sum 41 waar ze vroeger weleens mee werden vergeleken. Prima punk’n’roll, goeie opener van de Spaanse Kraag.

Cijfer: 7
(DH)

Dark Intentions
Omschrijving
Snoeiharde metalcore. De ballen rocken uit je broek. 

Plus
Zoals gezegd, de ballen rocken uit je broek. Een bijzonder strakke band, die in de Spaanse Kraag hun bedoeling luid en duidelijk uitlegt. Twee bandleden zijn inmiddels vader geworden, maar dat weerhoudt ze er niet van de Spaanse Kraag te willen afbreken.

Min
Wat niet helemaal lukt. Het geluid is veel te schel en veel te hard. Zelfs de meest doorgewinterde headbanger zal hier, zonder oordoppen, wat moeite mee hebben. Daarnaast beginnen de schreeuwliedjes na een minuut of tien wel heel erg op elkaar te lijken.

Conclusie
Wat ze doen, doet deze band erg goed. Ze laten de Kraag op zijn grondvesten schudden. Jammer van het slechte geluid en van de eentonigheid. Dat doet ze op de iets langere termijn toch een heel klein beetje de das om.

Cijfer: 7
(BS)

The Darkest Red
Omschrijving
De Spaanse Kraag maakt zich op voor een nieuwe bak herrie. Deze keer een melodische death metal/metalcore band. We gaan het zien.

Plus
Het gebruik van de drums. De drummer weet op een creatieve manier een extra dimensie in de beukmuziek te brengen. De ritmesectie is sowieso goed op orde. Er wordt gegrooved en al met al is het verbazend sexy voor een band die toch, zoals gezegd, beukmuziek maakt. Dat merkt ook het publiek. De Spaanse Kraag staat voor zijn doen behoorlijk vol. Sommigen moeten buiten wachten.

Min
Zoals vaker bij dit soort bands begint het na een kwartiertje behoorlijk te vervelen, ook al weet The Darkest Red verassende variaties aan te brengen. De schreeuwzang kan niet blijven boeien, en op een gegeven moment is het voor ondergetekende dan ook mooi geweest. Op  naar het volgende.

Conclusie
Deze Waalwijkse groep weet behoorlijk te rocken. Tussen de regels door is er flink wat geëxperimenteer te ontdekken. Voor de liefhebber een interessante groep. Maar misschien slaat de toevallige passant ze beter over.

Cijfer: 7,5
(BS)

The Undeclinables
Omschrijving
Ooit nog op Lowlands als The Undeclinable Ambuscade en een plaat bij hetzelfde punklabel als Bad Religion. The Undeclinables hebben hun naam inmiddels wel bewezen. Strakke punk met de zanger van One In a Million: de Spaanse Kraag staat op zijn kop.

Plus
Deze punkband is écht waanzinnig goed. De pit vooraan is dan ook een voortvloeisel van de het goede, strakke feestje wat The Undeclinables weten te bouwen. Een combinatie van oud en nieuw werk, een zeer goede drummer en goede, zuivere zang. Een subtiele vleug van One In A Million is te bespeuren in de stiekem toch heel melodieuze zanglijnen.  Pitten, springen, dansen en meezingen: dat zijn The Undeclinables.

Min
Het enige minpunt zijn de insinuaties over een eventueel laatste optreden waar het publiek nu getuige van zou zijn. Hoewel The Undeclinables niet erg gevarieerd zijn, zijn de nummers verschillend genoeg om ruim veertig minuten lang te kunnen boeien. Tsja, het feit dat op het einde het geluid in de zaal opeens wegvalt is ook jammer. Maar op carnavaleske wijze wordt er een grote grap van dit geval gemaakt en wordt het helemaal goed gemaakt met een goede meezinger.

Conclusie
Een strakke, degelijke en vooral waardige afsluiter in de Spaanse Kraag.

Cijfer: 8,5 
(LR) 

Redactie 3VOOR12/Breda
Teksten: Daniël Hereijgers, Bouke Sonnega, Lisa Ruskus
Foto's: Frank Maat, Eline Baggen, Andre Joosse