Breda Barst zaterdag - Avans Podium en Beats

The Filthy Eights, Monocle Mint, Textures, Blue October, A Brand

Redactie 3VOOR12/Breda ,

Zaterdag 19 september, dag 1 van Breda Barst. We pikken The Filthy Eights mee van Breda Beats en in dit verslag lees je verder alle recensies van het Avans Podium: Monocle Mint, Textures, Blue October en A Brand.

The Filthy Eights, Monocle Mint, Textures, Blue October, A Brand

The Filthy Eights
Omschrijving
Een jonge, energieke electrogroep uit Breda die de eer kreeg om Breda Beats af te trappen.

Plus
Intelligente, doch toegankelijke electropop die goed werkt in het zonnetje. Fijne, pakkende beats en leuke melodielijntjes zorgen dat de bovenlichamen, zelf om vier uur ’s middags, de neiging krijgen om te bewegen. De twee heren verzorgen op Barst hun tweede optreden en het is te zien dat ze er plezier in hebben. Een eigenschap die op het Beats-podium toch bijzonder is, helemaal zo vroeg op de middag. 

Min
Het Kasteelplein om vier uur ’s middags blijft toch een beetje een uitdaging. Een uitdaging die de heren slechts ten dele succesvol weten te volbrengen. Aan de muziek ligt het niet, hoewel het soms de neiging heeft in te zakken. Het is gewoon vreselijk lastig om een dansfeest te openen, een probleem waar deze mannen ook tegenaan lopen. Het blijft te rustig op het plein.

Conclusie
Een talentvolle groep, deze Filthy Eights. Ze hebben nog even de tijd nodig om de muziek te laten rijpen, maar ik zie dat wel gebeuren in de nabije toekomst. Als ze hun visuele plannen goed weten te ontvouwen kunnen ze het nog een redelijk end schoppen. Voor dit voorproefje op Breda Beats dan ook een welverdiende

8
(BS)

Monocle Mint
Omschrijving
Commerciële poprock met electrosausje uit Roosendaal.

Plus
De band tapt muzikaal ongeveer uit hetzelfde vaatje als Johnny Stardust. Monocle Mint is echter niet alleen twee bandleden, maar ook een hoop ervaring rijker, en dat blijkt. Strak spelend en vol zelfvertrouwen werken de heren zich door hun set heen. Hun nummers zitten goed in elkaar en hebben zeker potentie om bij een groot publiek aan te slaan.

Min
Spannend wordt het echter nergens. De obligate modulaties, opbouw van de nummers en songteksten zijn soms ronduit uitgekauwd. De belofte van de presentator (“Honderd keer beter dan Franz Ferdinand”) is nog vele bruggen te ver.

Conclusie
Monocle Mint weet hoe een goed popnummer in elkaar zit, maar zou beter nog wat meer tijd besteden om hier een eigen draai aan te geven.

Cijfer: 6
(NV)

Textures
Omschrijving
Strak, hard, vet… Metal op zijn allerbest! Deze Brabanders heersen momenteel over metalminnend Europa en op Breda Barst laten ze zien waarom.

Plus
Alles klopt en staat als een huis. De gitaarriffs en drums zijn onwaarschijnlijk strak getimed. De grunts en zang van Eric Kalsbeek zijn zuiver en zelfs verstaanbaar, wat bij veel metalbands nog wel eens te wensen over laat. De meest recente single ‘Awake’ is een uitschieter, waarin Textures ook een meer gevoelige kant van zichzelf laat zien. Absoluut hoogtepunt.

Min
Het tijdstip: dit moet gewoon tijdens schemering over het Valkenberg heen denderen!

Cijfer: 8,5
(AV)

Blue October
Omschrijving
Alternatieve pop uit de Verenigde Staten. Hoewel Blue October nog niet veel bekendheid heeft verworven in Nederland, heeft de band toch al een fanbase opgebouwd die, in identieke shirts, vooraan staan te gillen. De vijfkoppige band maakt haar sound uniek door het gebruik van een mandoline en viool en met haar vijfde plaat net uit is het dus tijd voor een bezoekje aan de fanschare in Nederland.

Plus
Als geheel ligt Blue October heerlijk in het gehoor. De nummers zijn melodieus en de viool benadrukt de melancholieke sfeer die Blue October uitdraagt. Heftigheid wordt afgewisseld met melodieuze, poppy zanglijnen die er door zanger Justin Furstenfeld af en toe uit worden geschreeuwd. Blue October weet op een zeer goede manier een weemoedige sfeer uit te dragen. Ergens lijkt de band op Counting Crows, wat zeker geen belediging is.

Min
Echt eenduidig in zijn genre is Blue October niet, het is een beetje stevig, een beetje rauw, maar tegelijk ook heel zoet en af en toe wat saai. Ook is de zangstijl is niet eenduidig en af en toe wat pathetisch. Het geluid van het drumstel is helaas erg slecht, het klinkt meer alsof de drummer op een berg conservenblikken slaat. Een uur Blue October is wat lang en naar het einde toe is de band dan ook heel aangenaam behang.

Conclusie
Goede band, die van verschillende genres het goede heeft genomen, maar nergens écht vernieuwend over origineel is. De fans gaan uit hun dak, voor de gemiddelde Breda Barstbezoeker is Blue October gewoon prima vermaak.

Cijfer: 7
(LR)

A Brand
Omschrijving
Antwerps ‘LC/DC’ zorgt voor perfecte afsluiting van de zaterdagavond

Plus
Tijdens het ‘Ik Zie U Graag’-festival liet A Brand al zien wat haar core business is: glamrock met (daar zijn ze weer) electro-invloeden. Ook op Breda Barst haalt de band alles uit de kast om het publiek te entertainen: glanzend witte pakken, choreografie en covers van LCD Soundsystem en AC/DC. Met drummer Frederick Heuvinck als ceremoniemeester laat A Brand het Bredase publiek zingen, klappen en dansen.

Min
Juist deze typische formule vormt een valstrik voor de band. Binnen dit stramien wordt het wellicht lastig variëren op de lange termijn, maar voorlopig kan A Brand hiermee nog lang vooruit. De ingecalculeerde toegift doet daarnaast wat geforceerd aan.

Conclusie
Met A Brand heeft Breda Barst de perfecte afsluiter voor de zaterdagavond in huis gehaald.

Cijfer: 8
(NV)

Redactie 3VOOR12/Breda
Teksten: Bouke Sonnega, Nikkie Vinke, Lisa Ruskus, Auke de Vries
Foto's: Ilse Zwakke, Martijn Stadhouders, Eline Baggen