Breda Barst borrelt na met… Tjerkovara

Tjerkovara is het liefst een hiphopcabaretier

Interview: Ivo Koenen en Auke de Vries ,

Via interessante interviews met opvallende acts laten we Breda Barst nog even naborrelen en kun je lezen wat de act zelf van het concert vond, voor welk publiek ze graag spelen en natuurlijk spannende anekdotes! In dit geval Tjerkovara, de man die Breda representeerde op het Boombap hiphoppodium.

Tjerkovara is het liefst een hiphopcabaretier

Via interessante interviews met opvallende acts laten we Breda Barst nog even naborrelen en kun je lezen wat de act zelf van het concert vond, voor welk publiek ze graag spelen en natuurlijk spannende anekdotes! In dit geval Tjerkovara, de man die Breda representeerde op het Boombap hiphoppodium. Vooraf spraken we met hem.

Vanmiddag treed je solo op, ook ben je lid van meerdere groepen, wat prefereer je?
“Als ik echt mag kiezen, wordt het optreden met een hele crew. Met Van Kwaad tot Erger (VKTE) is het toch dat we echt vet zijn als we met z’n allen op het podium staan, dan gaat het ook los. Solo is ook niet helemaal solo trouwens, andere Van Kwaad Tot Erger crewleden doen dan ook mee.”

Breda Barst is outdoor, indoor heb je ook gespeeld. Heb je een voorkeur?

“Outdoor zeker, de sfeer is dan supervet, ik heb zowiezo iets met festivals. Indoor hoeft niet per se minder te zijn. DVD15 in 013 was bijvoorbeeld ook indoor, maar is wel het vetste optreden dat ik gedaan heb. Daar ging echt de hele zaal mee. Het was in de Batcave en wij hadden een track waarbij iedereen eerst moest gaan zitten en op een gegeven moment opspringen: de hele zaal deed mee. Ik vergeet nu trouwens nog een optreden in Marokko wat ook facking vet was, al die kinderen wilden naderhand een handtekening enzo.”

Je presenteert je als een merk: een beetje grappig doen en semi-serieuze documentaires en clips maken. Wat is daar het idee achter?
“Weet je, humor is zo belangrijk. Ik probeer graag een beetje grappig of beter lomp te doen, hiphop is tegenwoordig veel te serieus. Hiphop heeft wel de ‘kijk mij nou attitude’, alles moet wel een beetje aangedikt worden. Ik doe dat door mezelf lollig neer te zetten. Ik wil mezelf nu niet gelijk een cabaretier van de hiphop ofzo gaan noemen, maar ik probeer het zeker wel. Ook in mijn clips komt dit terug. Voor de opnames van ´Weetikveel´ was ik serieus echt straalbezopen. Ik ben ook vier keer aangereden voor dat ene shot.”

De soloplaat is al even uit, wat staat er binnenkort nog te gebeuren?
“Op dit moment denk ik aan de nieuwe Van Kwaad tot Erger plaat, daarna ga ik pas weer een soloplaat maken. Mijn eigen tracks zijn gratis te downloaden, net als de vorige VKTE plaat. Mensen die de muziek wel vet vinden, maar er niet mee in aanraking komen omdat ze er niet voor willen betalen, hebben nu ook de mogelijkheid om het te luisteren. Ik heb overigens nog groot nieuws voor later op m’n nieuwe soloplaat, maar ik mag eigenlijk nog niet zeggen wat precies. Laten we het er op houden dat ‘de Keyser’ mij nog iets schuldig is.”

Hoe komt je muziek tot stand?
“Allereerst bedenk ik een concept voor het hele album, alle nummers krijgen ongeveer dezelfde feel zo. Dan ga ik beats selecteren daarbij, teksten baseer ik daar weer op. De raps komen spontaan. Het zakelijke om mijn muziek heen komt door mijn studie aan de Herman Brood Academie. Je moet gewoon talent hebben om daar te mogen starten, daarna leren ze je veel zakelijke dingen. Door veel zelf te doen, word je een betere artiest, maar nu laat ik mijn manager liever alle zakelijke dingen doen. Ik ben goed in muziek maken, hij in muziek verkopen. Ik ben niet zo heel slim, dus los ik dat op weet je. Het is ook handiger zo, ik kan meer met de muziek bezig zijn. Invloeden heb ik van overal; vroeger was ik bijvoorbeeld een die-hard Metallica fan, nog steeds trouwens. Ook The Prodigy vind ik de shit. Er is een periode in je leven dat je nieuwe muziek ontdekt en je smaak gevormd wordt, toch heb ik  pasgeleden nog dubstep ontdekt. Ik sluit straks ook af met een  hele dikke dubstep plaat.”