Breda Barst borrelt na met… Overgrown

Oud Gastelse rockers over optreden, de nieuwe cd en een gestolen demo…

Interview: Lisa Ruskus en Daniël Hereijgers, foto’s: Martijn Stadhouders ,

Via interessante interviews laten we Breda Barst nog even naborrelen. Hier kun je lezen waar de rockers van Overgrown hun inspiratie halen, vertellen ze over een gestolen demo en geven ze de titel prijs van hun aanstaande nieuwe cd.

Oud Gastelse rockers over optreden, de nieuwe cd en een gestolen demo…

Via interessante interviews met opvallende acts laten we Breda Barst nog even naborrelen en kun je meer lezen over de acts, voor welk publiek ze graag spelen en natuurlijk spannende anekdotes!

Zanger/bassist Maarten en gitaristen Alex en Hans van Overgrown traden op de Breda Barst zondag om 13.00 uur aan voor een gezellig interview. De band trad een dik uur later op in de Spaanse Kraag en is geprogrammeerd vanuit B-Stage.

Wie zijn jullie en waar komen jullie vandaan?
Maarten: “Overgrown is afkomstig uit Oud-Gastel, maar omdat niet iedereen weet waar dat ligt zeggen we voor het gemak dat we uit Roosendaal komen.”

Inspiratie
Hans: “Qua ambitie is Peterpan Speedrock ons Nederlandse voorbeeld. Door veel te toeren en demo’s uit te delen bij verschillende bands proberen we ook meer bekendheid te verkrijgen. Laatst hebben we nog een cd’tje aan The Datsuns gegeven. Als je eenmaal in de scene zit, gaat het vanzelf rollen. El Guapo Stuntteam en Peterpan Speedrock hebben het zo aangepakt en zijn er groot mee geworden, wij willen het ook zo gaan doen.” Maarten vult hem aan: “Op muzikaal gebied zijn een aantal bands uit de Scandinavische rockscene onze inspiratiebronnen. Bands als The Hellacopters en Gluecifer, maar ook het Niew-Zeelandse The Datsuns. Uit Scandinavië komt hardere punk met een rauw randje die wij ook maken.”

Zouden jullie à la Peterpan Speedrock er ook een Dikke Dennis bij willen?
“Dat is onze drummer al” wordt er gegrapt door Hans, maar zo’n complete idioot als Dikke Dennis hoeven de heren er niet bij te hebben. “Wij lopen wel, in plaats van dat we ons rond laten rijden.” De drummer, niet aanwezig vanwege de soundcheck in de Spaanse Kraag, zal verderop in het interview nogmaals lijdend onderwerp zijn, bij een enigszins vaag antwoord…

Treden jullie liever indoor of outdoor op?
Overgrown is blij dat ze in de Spaanse Kraag spelen, gisteren heeft de band als bezoeker de geluidskwaliteit in de tent al even gecheckt, onder andere om de bevriende band The 101’s te zien spelen. “Dat wordt een goede soundcheck”, zegt Maarten daarover, “en het is er nogal warm binnen, maar dat is geen probleem.” Hans vult hem aan: “Het maakt ons niet uit of het indoor of outdoor is als we maar dicht op het publiek staan. We hoeven ook echt niet op zo’n gigantisch podium te staan, we staan liever op een lijn met het publiek.”

Presenteren jullie je liever aan nieuw publiek of spelen jullie liever voor de eigen garde?
Alex: “Nieuw publiek is altijd leuk. Het publiek moeten net zo zweten als de band.” Overgrown wil vooral veel spelen en of dat voor nieuw publiek of fans is, ze vinden het allebei goed zoals ook blijkt bij hun buitenlandse concerten. Maarten: “We hebben al in Groot-Brittannië en België getourd, soms sta je voor een volle zaal te spelen en soms voor tien man, maar dat is ook helemaal niet erg. We hebben van iedereen positieve reacties gekregen en goede contacten opgedaan, als we willen mogen we in Engeland bijvoorbeeld in alle zalen terugkomen.“

B-stage
Overgrown heeft veel profijt van de B-stage gehad. Alex vertelt er graag over, met luide bijval van zanger Maarten en gitarist Hans: “We zijn begeleid door Sean Dhonndt van Nailpin, samen bekijk je je nummers opnieuw. We zijn erg blij dat we door Sean zijn begeleid, het is nu ook echt een maat van ons. Misschien maken we nog wel kans om als voorprogramma voor Nailpin te mogen spelen.” Maarten vult aan: “Vanuit B-Stage hebben we ook een financiële bijdrage gekregen en dat we hier mogen spelen samen met Johnny Stardust, The Sheep en The 101’s is natuurlijk wel tof.”

Rock’n‘rollmoment
Op de vraag of Overgrown ook heftige rock’n’rollverhalen heeft, moet de band even nadenken. “Die keer dat de drummer, nadat we op het festival ‘Op de Tôffel’ hadden gespeeld, op de parkeerplaats wakker werd met een gebruikte condoom in zijn reet. Dat was wel rock’n‘roll, het maakte wel rare geluiden toen hij ging zitten.”

Overgrown en de gestolen demo...
Overgrown is bezig met een nieuwe plaat die eind november moet gaan verschijnen. Maarten vertelt over de demo en de aanstaande plaat. “Laatst waren we aan het repeteren in Studio 195 in Wernhout en we hadden onze demo in de algemene ruimte laten liggen. Toen we die even later wilden gaan luisteren, was hij verdwenen! Toen we er achter kwamen dat er beveiligingscamera’s hangen, zijn we de videobeelden gaan bekijken. Het vermoeden dat iemand van de andere band de demo had gejat, werd bevestigd. Jaloezie misschien, het motief is niet duidelijk; maar we hebben wel aangifte gedaan. We hebben de persoon in kwestie psychisch onder druk gezet, binnenkort zal hij breken…”

Aanstaande cd: ‘Hand Over The Scepter’

De nieuwe plaat van Overgrown gaat eind november verschijnen en gaat ‘Hand Over The Scepter’ heten. Waarom? “De Scandinavische band Gluecifer noemt zichzelf de King of Rock. Veel van onze voorbeelden zijn uit elkaar, we hebben deze titel bedacht omdat we vinden dat de scepter moet worden doorgegeven, het liefst natuurlijk aan ons.” Of er een cd-presentatie komt bij het verschijnen van de plaat  is nog niet zeker.  “We willen de cd-presentatie wel een beetje in de buurt houden, zodat bekenden die ons de afgelopen tijd hebben gesteund allemaal kunnen komen. In Roosendaal hebben we echter geen goede locatie gevonden, anders wordt het gewoon een goed optreden waarbij we ook onze cd presenteren.”

Met welke band zouden jullie nog wel eens op het podium willen staan?
Hans antwoordt direct: “Boney M!” Alex kan zich daar in vinden, “Hoewel AC/DC ook wel voor leuk publiek zorgt.” Maarten tot slot: “We hebben allemaal andere voorkeuren, dus daar zijn we nog niet over uit. We hebben we de ambitie om groot te worden. We proberen een Europese tour te regelen, we hopen bij iemand aan te kunnen sluiten als voorprogramma bijvoorbeeld. Dat kunnen ook meer bands zijn, want we willen vooral veel spelen.”