Breda Barst borrelt na met… Jasper Erkens

Jasper Erkens is een man met een plan

Interview: Nikkie Vinke en Ivo Koenen, foto’s: Andre Joosse ,

Via interessante interviews laten we Breda Barst nog even naborrelen. Hier kun je lezen wat Jasper Erkens van zijn concert vond, voor welk publiek hij graag speelt en natuurlijk een spannende anekdote.

Jasper Erkens is een man met een plan

Via interessante interviews met opvallende acts laten we Breda Barst nog even naborrelen en kun je lezen wat de act zelf van het concert vond, voor welk publiek ze graag spelen en natuurlijk spannende anekdotes!

Breda heeft via Mezz (bijvoorbeeld het ‘Ik Zie U Graag’-festival) en Breda Barst een goed lijntje met Vlaanderen. Veelbelovende acts en vertrouwde namen, ze komen graag naar onze stad. Het 16-jarige talent Jasper Erkens bijvoorbeeld.

Ben je tevreden over je optreden?
 “Ik ben tevreden en ook verrast. In België weet ik dat er wel veel volk zal zijn, maar ik had geen idee hoe bekend ik in Nederland zou zijn. Op Breda Barst stond ik al vroeg op de affiche, maar er was meer publiek dan ik had verwacht en de reacties waren goed. Ik heb ook nog cd’s verkocht dus ik ben zeker tevreden.”

Je speelt de komende tijd veel in Nederland. Vind je dat er verschil is tussen het Nederlandse en het Belgische publiek?
“Over het algemeen zijn de Nederlander luidruchtiger. Tijdens de nummers, maar ook tussendoor met het applaudisseren, dus dat compenseert elkaar weer.“

Waar haal je je inspiratie vandaan?
“Dat wordt mij vaak gevraagd, maar daar heb ik eigenlijk geen deftig antwoord op. Ik schrijf over wat ik zie en wat ik meemaak. Mijn inspiratie komt uit de lucht die ik inadem.”

Je cover van ‘Crazy’ van Gnarls Barkley was een groot succes. Ben je van plan om in de toekomst nog meer covers op te nemen?
“Hier in Nederland is vooral Crazy het nummer waar mensen mij van kennen, maar in België heb ik nu drie singles uitgebracht die allemaal op nummer één hebben gestaan. Ik wil vooral mijn eigen werk spelen, die nummers ontstaan in mijn slaapkamer en dan probeer ik ze uit op het publiek. Het nieuwe nummer van vandaag (‘Innocent Desires’, red.) ging nog niet zo goed, maar verbetert door het vaker te spelen.”

Vandaag stond je in je ééntje op het podium, maar je speelt ook met een band. Speel je liever samen of solo?
“Tijdens de komende tournee in Nederland speel ik onder meer in 013 en in Paradiso en dat zal allemaal solo zijn. Dat is een meer intieme opzet. In België speel ik meestal met een band, maar dat doe ik ook nog maar pas. Dat is nieuw en ook heel leuk om te doen, maar solo kan ik beter contact maken met het publiek. Ik speel sowieso graag, het is wat ik het liefste doe, met of zonder band.“

Het lijkt of er momenteel in België een stroming is opgekomen van jonge muzikanten. Jijzelf natuurlijk, maar bijvoorbeeld ook Selah Sue, The Black Box Revelation en Freaky Age, jullie zijn allemaal jonger dan twintig jaar. Hoe denk je dat dit komt?
“De Humo Rockrally speelt daar een belangrijke rol in. De jongeren zien dat ze meer kunnen zijn dan een Miley Cyrus en door dit soort evenementen krijgen ze een kans om dat te laten zien. “

Speel je liever indoor of outdoor?
“Liever outdoor, je bereikt er meer mensen mee. Op een festival als Breda Barst komen veel mensen die nog nooit van mij gehoord hebben. En dan had ik vandaag natuurlijk ook goed geluk met het weer.”

Wat was je meest opmerkelijke moment op een festival of optreden?
“Dat was tijdens Dranouter. Ik had mijn flesje water omgestoten en dat veroorzaakte kortsluiting, waardoor alle instrumenten één voor één uitvielen. Als laatste ging mijn gitaar eraan en ook de microfoon, dus ik kon niet meer met het publiek praten. Maar zij bleven heel enthousiast en gingen mijn naam roepen, dus dat was eigenlijk een heel mooi moment. Een geluk bij een ongeluk.”

Met welke artiest zou je ooit wel eens mee samen willen spelen?
“Kings of Leon zou heel tof zijn. In België zou ik kiezen voor Novastar, dat vind ik echt een heel goede artiest, het zou heel mooi zijn om daar eens een duet mee op te nemen. Maar als ik uit alle artiesten zou mogen kiezen, dan zou het Damien Rice zijn.”

Wat wil je met je muziek bereiken?
“Voor de meeste Belgische artiesten is dat op Rock Werchter spelen, maar dat heb ik afgelopen zomer al gedaan. Ik heb nog niet mijn ultieme doel gesteld, misschien Pinkpop? Internationaal gaan is wel iets wat ik heel graag zou willen.”