Breda Barst borrelt na met… In The Name Of

“Op een festival met coverbands eindigde de band voor ons met ‘Killing In The Name Of’…”

Interview: Lisa Ruskus en Daniël Hereijgers, foto’s: Andre Joosse ,

Via interessante interviews met opvallende acts laten we Breda Barst nog even naborrelen en kun je lezen wat de act zelf van het concert vond, voor welk publiek ze graag spelen en natuurlijk spannende anekdotes! In dit geval U2 coverband In The Name Of. Een coverband op Breda Barst? Frontman Peter Moonen was zelf ook een beetje verbaasd.

“Op een festival met coverbands eindigde de band voor ons met ‘Killing In The Name Of’…”

Via interessante interviews met opvallende acts laten we Breda Barst nog even naborrelen en kun je lezen wat de act zelf van het concert vond, voor welk publiek ze graag spelen en natuurlijk spannende anekdotes! In dit geval U2 coverband In The Name Of.

Ze willen geen kopie van U2 zijn, maar komen toch wel erg dicht in de buurt van deze Ierse grootheden. Deze coverband afkomstig uit Spijkenisse en Barendrecht. Een coverband op Breda Barst? Frontman Peter Moonen was zelf ook een beetje verbaasd.

Waarom een U2 coverband en hoe lang zijn jullie al bezig?
“In januari 2008 is deze band ontstaan uit een allround coverband, de U2 covers bleken zo goed uit de verf te komen dat we besloten om alleen nog maar U2 te spelen. En we zijn allemaal fan sinds halverwege de jaren tachtig. Anderhalf jaar later hebben we zo op zo’n vijf festivals gespeeld en verschillende feesten. We doen wel privéfeesten, maar alleen als die echt in jaren tachtig sferen zijn.”

Het is duidelijk waar jullie je inspiratie halen, kun je iets zeggen over de repetoire keuze?
“Je kunt niet zomaar voorbij gaan aan de ‘gouwe ouwe’: ‘Sunday Bloody Sunday’ moet je gewoon spelen. Daardoor speel je niet altijd de mooiste nummers. We willen geen kopie zijn van U2, maar de passie en emotie zijn hetzelfde als bij de originele band. De bandnaam komt van het nummer ‘Pride’, de zinsnede “In the name of love, what more in the name of love”, wat we vandaag als laatste speelden. Dat past heel goed bij wat we voelen voor U2. Nog een grappig verhaal daarover: we stonden ooit als headliner op een feest met verschillende coverbands. De coverband voor ons speelde als laatste nummer ‘Killing In The Name Of’ van Rage Against The Machine’, dat was niet erg  vriendelijk van ze,” vertelt Peter met een lach.

Indoor of outdoor
“Outdoor”, zegt Peter direct met grote stelligheid. “Ik ben zelf een frequent festivalganger en die sfeer is gewoon het mooiste. De interactie die je met het publiek hebt is, mooi want je hebt natuurlijk ook een entainmentfunctie.  Het publiek dat we aanspreken is heel breed, U2 is een band die iedereen aan blijft spreken. Ik zag ook jongeren alles woord voor woord meezingen.”

Clash of the Coverbands en spelen voor de offiële NL fanclub
“De mooiste ervaring was in Paradiso bij ‘Clash of the Coverbands’, we stonden in de halve landelijke finale en 1700 man ging uit zijn dak. We werden begeleid door een gospelkoor, ik stond zelf met kippenvel op het podium. We zijn tot de laatste acht gekomen, en waren de winnaar volgens de vakjury. Uiteindelijk won een andere band de finale. Ons derde echte optreden ooit was voor de landelijke U2-fanclub, ik ben nooit echt zenuwachtig maar toen kneep ik hem toch wel. Zeshonderd man ging uit zijn dak en reageerde dus gelukkig erg positief.”

Willen jullie ooit met U2 op het podium staan?
“Als Bono zou bellen, zullen we niet direct nee zeggen, maar dat gaat niet gebeuren. We zijn vereerd dat we op Breda Barst mogen optreden, we waren zelf ook verbaasd dat we als coverband gevraagd werden. Gelukkig sloeg het optreden goed aan, heel het veld ging uit zijn dak.”

Toekomst
“Van november tot en met maart gaan we touren met een Simple Minds coverband. Door heel Nederland gaan we op allerlei verschillende plekken optreden. Ook zijn we bezig met eigen nummers, die natuurlijk wel in de U2-sferen hangen, we zijn er alleen nog niet uit onder welke naam we dat gaan doen. Met de insinuatie over ‘In The Name Of’ als aflsuiter van Breda Barst 2011 met eigen werk, besluit Peter het interview. Maar nog niet helemaal, er moet nog één ding rechtgezet: “De presentator van het Amstel Podium kondigde een theatertournee van In The Name Of aan, dat is onjuist, hij had de agenda van een andere U2 coverband van internet geplukt… Je zult ons tijdens onze tour vanaf november dus niet in het theater tegenkomen.”