Aesthetic Meat Front verkondigt hun boodschap in Breda

Bizarre derde dag BUT Film Festival

Tekst en foto’s: Martijn Stadhouders ,

Dag 3 van het BUT Film Festival met een illuster gezelschap: Aesthetic Meat Front. Een controversiële show met vleeshaken door de huid, injectienaalden en dieren- en zelfs mensenbloed. “Dit is geen act voor mensen met een zwakke maag!” Sommige foto’s zijn niet voor tere zieltjes, een waarschuwing vooraf.

Bizarre derde dag BUT Film Festival

Dag 3 van het BUT Film Festival met een illuster gezelschap: Aesthetic Meat Front. Een controversiële show met vleeshaken door de huid, injectienaalden en dieren- en zelfs mensenbloed.  “Dit is geen act voor mensen met een zwakke maag!” Sommige foto’s zijn niet voor tere zieltjes, een waarschuwing vooraf.

De reputatie van het illustere gezelschap Aesthetic Meat Front is hen duidelijk vooruit gesneld want al ver voor aanvang is het aanmerkelijk drukker in de lobby van Electron. Aesthetic Meat Front is het spektakelstuk van deze editie van het BUT Film Festival. De missie van Aesthetic Meat Front is het verspreiden van apocalyptische kunst en cultuur onder de massa. Public deprogramming noemen ze dat. De huidige westerse samenleving is hard op weg naar zelfvernietiging. De heersende christelijke moraal, die staat voor stagnatie en middelmatigheid heeft ons naar de afgrond gebracht. Aesthetic Meat Front wil ons niet redden van deze ondergang, dat moeten we zelf maar doen. Wat ze willen overbrengen is dat deze verandering verwelkomd moet worden, dat het einde gevierd moet worden.

Het moet gezegd, de performance is ronduit spectaculair. Ritual Noise vormt de muzikale ruggengraat van deze performance maar het visuele aspect is zo overweldigend dat het alle aandacht opeist. Schaars geklede danseressen voeren een bezwerende dans uit totdat Louis Fleischauer ten tonele verschijnt met een curieus ijzeren harnas. Haken door de huid zijn met strakgespannen veren bevestigd aan de metalen constructie op zijn schouders. Dit is geen act voor mensen met een zwakke maag!

Dat publiek wordt overigens al snel betrokken bij de performance. Verschillende mensen die vooraan staan worden als het ware gezegend met dierenbloed. Als twee leden van AFM met elkaar verbonden worden door de haken in hun rug aan veren te bevestigen, krijgt een aantal mensen drumstokken aangereikt waarmee ze op de veren kunnen trommelen. Terwijl meer en meer publiek bij het ritueel betrokken wordt, krijgt Fleischauer een aantal injectienaalden in zijn voorhoofd. Vervolgens wordt hij omhoog gehesen aan de takel die aan het plafond bevestigd is. Het publiek is inmiddels volledig in vervoering. Er wordt meegedrumd op lege olievaten, terwijl Fleischauer de naalden uit zijn voorhoofd verwijderd waar bloed druppelt op een stuk papier dat voor het optreden door het publiek beschilderd is. Het met zijn eigen bloed doordrenkte vel wordt vervolgens in brand gestoken en dat is meteen de climax waarmee deze overweldigende show tot een einde komt.

Een optreden van Aesthetic Meat Front is een spektakel van de hoogste orde. Beelden zijn te bekijken op de website van het festival, tevens is daar een interview te zien van George Mensink, organisator van de Rebellenclub, met Louis Fleischauer.

Gezien: Aesthetic Meat Front. Electron, dag 3 van het BUT Film Festival, vrijdag 11 september 2009