3VOOR12/Breda blikt terug... op 2009

Beste concerten in Breda en omstreken

Redactie 3VOOR12/Breda ,

Iedereen blikt terug aan het einde van het jaar, sommigen met de cd's en optredens van het decennium en anderen, zoals wij, houden het dichter bij huis. De redactie van 3VOOR12/Breda blikt terug op een mooi concertjaar 2009.

Beste concerten in Breda en omstreken

Iedereen blikt terug aan het einde van het jaar, sommigen met de cd's en optredens van het decennium en anderen, zoals wij, houden het dichter bij huis. De redactie van 3VOOR12/Breda blikt terug op een mooi concertjaar 2009. Uitschieters vonden we vooral op Breda Barst en het kersverse Ik Zie U Graag-festival, waarbij Mezz talentvolle zuiderburen op visite vroeg.

Andre Joosse
1. Drive Like Maria op Breda Barst
De energie spatte van het podium. Voor mij zeker de hoofdact van het festival!

2. The Brew - Mezz-Café
Terug naar de tijd van Led Zeppelin, vette gitaarsolo's en een indrukwekkende drumsolo, een fenomenaal optreden. 's Avonds het optreden van The Zombies, een mooie zondag in Breda!

3. I Am Kloot - Mezz
Ondanks technische problemen en het irritant vaak stemmen van de gitaar een mooi intiem optreden van deze Engelse band. The Films gaven een goed voorprogramma.

Naast mijn Top 3 ook nog eervolle vermeldingen voor lokaal werk van Van Dyck Brown, Loosely Inspired en het optreden van Tjerkovara op Breda Barst.

Ivo Koenen
1. Off the Record  - Mezz (Ik Zie U Graag-festival)
Met afstand nummer één. Ik Zie U Graag was sowieso een meer dan geslaagd festival dat zeker in 2010 een herhaling verdient. Vier mannen zonder instrumenten, enkel effectpedaaltjes en beatboxen, inventief, vernieuwend, geniaal. Overigens ook nog een noemenswaardige vermelding voor The Sedan Vault op datzelfde festival, ook heel erg goed.

2. Tank86 - Mezz (Rising Magma)
Veruit de beste band van Breda en is, heel eerlijk, de stad al ontgroeid. Op het eigen Rising Magma festival gaf Tank86 niet haar beste show ooit weg, maar wel een die goed genoeg is om bij mijn drie beste te eindigen. Hard, meedogenloos, alles is eigenlijk al gezegd over deze band. Ga ze binnenkort weer ergens zien, ze doen een paar toffe voorprogramma's.

3. Boudewijn de Groot - Chassé
Eigenlijk hoort dit niet bij de béste drie van het jaar voor mijn gevoel, maar wel bij de drie die het meest indruk hebben gemaakt. De dwarsdoorsnede in publiek kwam ook in de songkeuze van Boudewijn de Groot naar voren: van heel oud tot erg jong. Alle klassiekers kwamen voorbij, aangevuld met voor de leek onbekendere platen. Prachtig.

Nikkie Vinke
1. Tom Pintens & Ruben Block - Mezz, 26 april
Waar Tim Vanhamel het door ziekte liet afweten, viel Triggerman-frontman Ruben Block graag in. Tom Pintens maakte al indruk samen met beatboxer Stijn Cole van Off The Record, maar Ruben Block wist de zaal pas echt te betoveren tijdens een intieme solo-show. Een fijne zondagmiddag en meer dan waardige afsluiter van een eerste succesvolle editie van het Ik Zie U Graag-festival in Mezz.

2. Das Pop & The Hickey Underworld - Mezz, 15 oktober
Nog zo’n pareltje van een Belgische soiree. De avond werd al ontzettend sterk geopend door The Hickey Underworld en vervolgens liet Das Pop zien dat zij in de huidige bezetting en met de nieuwe plaat op zak enorm goed in vorm was. Een onzijdig dansfeestje voor jongens en meisjes met pop met een verdiende hoofdletter P.

3. Tjerkovara op BoomBap stage, Breda Barst, 20 september
Eén naam op de affiche maar heel Breda’s finest op het podium: als Tjerkovara aanwezig is, dan weet je dat het hiphopfeest compleet is. Daarbij mag aangetekend worden dat het nummer ‘Poffertjes en Crackertjes’ zonder twijfel de beste videoclip van Bredase bodem van het afgelopen jaar heeft opgeleverd.

Martijn Stadhouders
1. Parade Ground - Boulevard: Electric Body Music-pioneers uit Brussel (veel met Front 242 gewerkt) die door de Rebellenclub naar Breda zijn gehaald. Bizarre lichtshow met een diaprojector, heel beklemmende set met beukende industrial beats en maniakale vocalen. Met grote afstand het beste concert in Breda van het jaar...

2. God Dethroned - Mezz: Beste metalband in Nederland. Passiondale is ook met afstand de strakste deathmetalplaat van het jaar. De muziek van God Dethroned is wel bikkelhard, maar geen brei van herrie zonder structuur en live flikken ze dat kunstje even zo goed. De gitariste is tevens het stoerste metalwijf dat er is...

3. The Sedan Vault - Mezz: Het Ik Zie U Graag-festival was sowieso een hoogtepunt dit jaar en het solo-optreden van Ruben Block haalt deze top 3 net niet, maar The Sedan Vault is gewoon de beste band die België momenteel te bieden heeft. Fantastische duistere show, briljante band...

Lisa Ruskus
1. Ruben Block - Breda Barst 20 september
De man is het equivalent van de seks die van zijn muziek afdruipt. Ook zonder zijn Triggerfinger-kornuiten bewees Block dat hij een geweldig muzikant én entertainer is. De herinnering bezorgt menig Bredanaar nog steeds kippenvel, het absolute hoogtepunt van dit jaar en Breda Barst 2009, al heeft het interview misschien nog het meeste indruk achter gelaten.

2. Patrick Watson & The Wooden Arms - Mezz 24 mei
Zo mooi en  zo’n geweldige sfeer; zulke optredens zien we niet vaak. Watson en zijn band zijn muzikaal briljant en bovenal ook ontzettend gezellig. Prachtig optreden wat  nog lang bij zal blijven.

3. The Veils - Mezz 8 mei
Finn Andrews haalt het pubermeisje in het publiek naar boven, wat is-ie leuk. Zeker met zijn hese stem en vraag om Tequila. The Veils hebben het met hun derde plaat weer gepresteerd om hun vorige plaat te overtreffen. Fantastisch intiem optreden.

3 ½  Stuurbaard Bakkebaard - Mezz 2 juli
Zeker het vermelde waard, dit fijne optreden van Stuurbaard Bakkebaard. Helaas geen volle zaal, maar des te gezelliger. Een geweldige nieuwe plaat met humoristische teksten en een zeer vermakelijk optreden en daarom het vermelden waard.

Daniël Hereijgers
1. Ruben Block solo op Breda Barst, 20 september
Met Triggerfinger blaast hij langs en over alle poppodia van Nederland, solo optredens van Ruben Block zijn in ons land een zeldzaamheid. Hoe hij de babbelende menigte voor het Amstelpodium stil kreeg was fenomenaal, wat is deze gast een rockheld! Breda Barst had een sterke line-up, meneer Block was de sterkste act van het hele festival, in zijn eentje…

2. Mudicine op ’t Fustival - café ’t Fust, 19 juni
Café ’t Fust van Jan Fust is een opmerkelijke locatie voor optredens omdat het zo klein is. Mudicine is een opmerkelijke live-act, omdat ze met z’n zessen zo groot zijn en toch het best passen in een intieme setting. Poëtisch, ontspannen en misschien wel Bredaas best bewaarde geheim: Mudicine, moet je live gezien hebben!

3. The Hong Kong Dong - Mezz-café, 25 april
De kinderen van Kamagurka met gitarist Geoffrey Burton. Wat is het fijn in Breda te wonen en wat is het toch smakelijk dat Mezz en Breda Barst voor hun programmering vaak het beste van onze zuiderburen steeds weer binnen halen. Ik Zie U Graag is wat mij betreft voor vele herhalingen vatbaar. Op die zaterdag 25 april was Vermin Twins grillig en pittig en zetten The Subs een sterke set neer, maar veruit het leukst was voor mij toch The Hong Kong Dong! Die mogen absoluut vaker komen.