Onwaarschijnlijk sterke openingsdag Ik Zie U Graag

The Sedan Vault en A Brand imponeren met ‘Belgisch goede’ songs

Tekst: Auke de Vries foto’s: Martijn Stadhouders ,

Als er één podium in Nederland is dat zich pionier van de Belgische muziek mag noemen, is het wel Mezz in Breda. Om dit nog eens extra te benadrukken werd een festival in het leven geroepen met de aandoenlijke naam 'Ik Zie U Graag'. Op de eerste dag kwamen The Sedan Vault en Barbie Bangkok en A Brand aan bod: een onwaarschijnlijk sterke openingsdag.

The Sedan Vault en A Brand imponeren met ‘Belgisch goede’ songs

Als er één podium in Nederland is dat zich pionier van de Belgische muziek mag noemen, is het wel Mezz in Breda. Om dit nog eens extra te benadrukken werd een festival in het leven geroepen met de aandoenlijke naam ‘Ik Zie U Graag’. Het mooie aan dit nieuwe en hopelijk jaarlijks terugkerende initiatief is, dat er vooral veel nieuws ontdekt kan worden, zoals op deze eerste dag The Sedan Vault en Barbie Bangkok. Afsluiter A Brand is een naam die al wat langer mee gaat en de band laat zien dat er nog voldoende rek in hun act zit.

Om 21.00 uur stipt wordt in de Dommelsch Zaal mysterieus afgetrapt door The Sedan Vault. Het podium blijft volledig donker en het geluid doet al even duister aan. Plots gaat het licht aan en wordt de briljante song ‘Communism By The Gallon’ ingezet van het recente album ‘Vanguard’. De band rondom de drie broers Meeuwis laat meteen zien een prima keuze te zijn. De vergelijking met The Mars Volta is snel gemaakt vanwege de complexiteit en overdosis aan details in de nummers, maar ook enigszins door het stemgeluid van zanger Rutger Meeuwis, al bereikt deze gelukkig de irritatiegrens nergens.

Het optreden speelt zich voornamelijk in ‘zwart-wit’ licht af. Aangevuld met een grote hoeveelheid rook geeft dit een onheilspellend beeld. Dat zal wellicht ook de bedoeling zijn, aangezien het nieuwste album gaat over een terroristische groepering, die op het punt staat de laatste daad van hun bestaan te plegen. De excentriekelingen van The Sedan Vault staan zelf ook te spelen alsof hun leven ervan afhangt. Het gitaarspel is geniaal (knap als je zo kan zingen en zulke partijen tegelijk kan spelen), het geheel is waanzinnig gearrangeerd, waarbij de toetsen een glansrol spelen. De ritmesectie is daarnaast retestrak. Het hoogtepunt van de set vormt de single ‘Unidentified Flying Subjects’, die haast dansbaar is. Deze band is een grote belofte voor de toekomst!

Meteen hierna begint in het café een andere Belgische belofte: Barbie Bangkok. Alleen de bandnaam al (een zatte variant op Herbie Hancock) wekt nieuwsgierigheid op. In de band spelen onder andere bandleden van andere Belgische Groten als Novastar, Mon-o-phone en Motek. De muziek laat zich het best omschrijven als een toegankelijke mengeling van poprock en funk. De toevoeging van instrumenten als koebel en klokkenspel maakt dit alles tot een fijn geheel, dat goed behapbaar is.

Er komen een aantal leuke nummers voorbij, bijvoorbeeld ‘I Remember’, ‘Hot and Trendy’ en ook de coverversie van Paul McCartney’s ‘Coming Up’ is erg goed geslaagd. De twee vrouwelijke leden van de groep laten de ‘oooh’tjes en ‘aaah’tjes rijkelijk vloeien. Al met al een leuk optreden, waarbij de aandacht halverwege de set wel wat wegebt doordat er weinig variatie in het songmateriaal zit. Barbie Bangkok kan nog een paar jaar groeien en wie weet waar ze dan staan…

Afsluiter A Brand is al langer een bekende naam in België en ook Nederland valt langzaam voor dit energieke vijftal. Met aanstekelijke en ruige songs, waarin een stevige dosis rock met dansbare ritmes worden gecombineerd, winnen ze vanaf de eerste seconde het publiek in Mezz voor zich. Duidelijk zijn de invloeden van de britpop te horen, maar toch ook wat vleugjes Vive La Fête en een boel humor.

Opvallend aan de podiumact is dat alle vijf de leden vooraan staan, inclusief drummer die in het midden geposteerd staat. Ook de bijna foute witte pakken zijn een vondst. Tijdens de show komt zelfs zo nu en dan een staaltje choreografie kijken. Maar het belangrijkste is uiteindelijk de muziek van A Brand en ook die staat als een huis. De nadruk ligt vanzelfsprekend op het laatste album ‘Judas’. Waar je op het album af en toe een toetsenist denkt te horen, is nu goed te zien dat al die geluidjes uit de effectenbak van één van de drie gitaristen, Tim Beekaert, komt. Ook de samenzang komt live erg goed uit de verf. Er is nauwelijks een moment te noemen waarop één van de leden alleen zingt.

Het is duidelijk te zien dat het grootste deel van het publiek speciaal voor deze band is gekomen. Er wordt gedanst, meegezongen en iedereen is zichtbaar in zijn of haar element, band incluis. De uitsmijter is de tot nu toe grootste hit ‘Hammerhead’. A Brand is al een act van formaat en gaat de stijgende lijn hopelijk voortzetten!

Gezien: Ik Zie U Graag, dag 1:The Sedan Vault, A Brand en Barbie Bangkok. Mezz en Mezz Café, donderdag 23 april 2009