Intieme afsluiting Ik Zie U Graag

Ruben Block meer dan geslaagde vervanger voor Tim Vanhamel

Tekst: Auke de Vries foto’s: Martijn Stadhouders ,

Met een stevige herinnering aan de vorige avond, (koppijn, piep in de oren) verzorgd door The Subs, was het op de mooie afsluitende zondagmiddag van Ik Zie U Graag prima vertoeven in de grote zaal van Mezz. Tom Pintens bracht zijn poëtische teksten begeleid door akoestisch gitaar, toetsen en een beatboxer, Ruben Block maakte er een intieme en toch ook zeker rockende show van en sloot zo een geweldig weekend in stijl af.

Ruben Block meer dan geslaagde vervanger voor Tim Vanhamel

Met een stevige herinnering aan de vorige avond, (koppijn, piep in de oren) verzorgd door The Subs, was het op de mooie afsluitende zondagmiddag van Ik Zie U Graag prima vertoeven in de grote zaal van Mezz. Tom Pintens bracht zijn poëtische teksten begeleid door akoestisch gitaar, toetsen en een beatboxer, Ruben Block maakte er een intieme en toch ook zeker rockende show van en sloot zo een geweldig weekend in stijl af.

Als Tom Pintens het podium betreedt samen met zijn medemuzikant, gaat er meteen een lampje branden. Is dat niet één van de beatboxers van Off The Record die afgelopen vrijdag de show stalen?  Pintens  is een ontwapenende singer/songwriter, die je met zijn poëtische teksten meeneemt naar alledaagse gebeurtenissen en daar een melancholische draai aangeeft ('Het Najaar Wordt Ellende', 'Terwijl de Melk Overkookt'). Hij heeft een enorm gevoel voor melodie en blijkt tussen de nummers door ook over een groot gevoel voor humor te beschikken. Dit optreden doet je meteen je kater vergeten. Zijn mooiste liedje is 'K' en daar sluit hij dan ook mee af.

Daarna is het de beurt aan Ruben Block, zanger van het befaamde Triggerfinger. Zijn eerste woorden zijn “Ik ben niet Tim Vanhamel” en daarmee is meteen de toon gezet. Vanhamel zou in eerste instantie afreizen naar Breda, maar kon om onduidelijke redenen niet komen. Mezz heeft echter met Block een meer dan formidabele vervanger gekregen. Hij weet nummers van Triggerfinger, die toch altijd stevig rocken, in een subtiel jasje te steken en wisselt deze af met eigen nummers en een handvol covers. Dat Ruben Block griep heeft, is niet aan zijn vocale virtuositeit te merken. Deze man kan zingen alsof hij zojuist een fles whiskey op heeft, en meteen erna laat hij een loepzuiver falset horen. Ook de dynamische verschillen in zijn gitaarspel zorgen ervoor dat het een boeiende show blijft, waarbij lieve liedjes en het betere rockwerk elkaar afwisselen.

Het publiek weet dit optreden ook op waarde te schatten en laat Block zelfs twee keer terugkomen voor een toegift. Hij sluit af met een countrynummer en cover van Nick Cave en hiermee komt er een einde aan een zeer geslaagd lang weekend. Iedereen die naar huis gaat kijkt nu al uit naar de volgende editie van dit nu al memorabele festival. Ik zie u graag volgend jaar weer!

Gezien: Ik Zie U Graag, dag 4: Tom Pintens en Ruben Block. Mezz, zondag 26 april 2009.