The Black Box Revelation past perfect in ‘Vlaamse alternatieve traditie’ The Black Box Revelation past perfect in ‘Vlaamse alternatieve traditie’

The Death Letters laat weer zien wat voor ruwe diamant Nederland rijker is

, Tekst: Daniel Hereijgers Foto's: Martijn Stadhouders,

The Black Box Revelation past perfect in ‘Vlaamse alternatieve traditie’

The Death Letters laat weer zien wat voor ruwe diamant Nederland rijker is

Tekst: Daniel Hereijgers Foto's: Martijn Stadhouders, ,

The Death Letters laat weer zien wat voor ruwe diamant Nederland rijker is
Twee veelbelovende rockduo’s voor de prijs van… weinig. De aankomende Nederlandse bluesrock met randje van The Death Letters in het voorprogramma van het al even verse The Blackbox Revelation uit België. Alternatief Breda kreeg in Mezz een mooie avond met jong talent van hoge kwaliteit.

The Death Letters laat weer zien wat voor ruwe diamant Nederland rijker is

De 17-jarige gitarist en zanger Jordi ‘Duende’ Ariza Lori van The Death Letters vraagt halverwege TDL’s set hoe het voorprogramma van Blood Red Shoes afgelopen vrijdag in Mezz was. Eigenlijk had The Death Letters vlak voor het Engelse smaakje-van-het-jaar opgetreden, maar dat ging niet door. Toevallig zag ik The Xcerts, het voorprogramma van Blood Red Shoes, en vond ze maar zo-zo. Voorspelbaar en daardoor een beetje saai. Lang niet zo grillig, energiek en simpelweg zo vet als de blues-rock met punk invloeden van The Death Letters vanavond. Duende en de 16-jarige drummer Victor Brandt slagen er nu al in hun eigen nummers live net iets anders te spelen dan op hun EP ‘Play It Like You Mean It!’. Als winnaars van de vorige voorrondes van Breda Barst kent het duo Mezz (en Breda) al. De set boeit al net zo zeer als op het Vijverpodium tijdens Breda Barst en de 9,5 die ik hen toen kon toekennen, blijft gewoon staan. The Death Letters is als een ruwe diamant. Vooral veel blijven spelen en lekker in eigen stijl polijsten. Dan gaan we nog veel van dit jonge duo horen! Bij The Black Box Revelation klinkt het tweede nummer al bijna als een slotnummer. Het jonge duo, zanger/gitarist Jan Paternoster en drummer Dries Van Dijck laten met de bekende Belgische bravoure hun nummers net zo lang duren als zij willen. Blakend van het zelfvertrouwen, een beetje afwezig. Iedere kenner van de alternatieve scene van onze zuiderburen weet dan hoe laat het is: een goed teken. De band bracht naast een EP ook vorig jaar debuut-cd ‘Set Your Head On Fire’ uit. Dit duo is duidelijk verder dan The Death Letters, al is er ook verschil in stijl. The Black Box Revelation maakt ook blues-rock, maar meer naar blues neigend, het klinkt wat ouderwetser en tegelijkertijd goed hard. De songs steken muzikaal goed in elkaar, dat moet ook wel als je met tweeën bent. ‘Never Alone / Always Together’ vormt een mooi, tijdelijk rustpunt en klinkt relaxt. Daarna jengelt Paternosters gitaar weer lekker door, bijvoorbeeld bij de nieuwste single ‘I Think I Like You’. Drummer Dries heeft het soms zo druk met drummen dat hij de tweede stem soms mist. Jammer. Zanger Jan praat weinig met het publiek. Al is de boodschap in de toegift duidelijk wanneer hij met een akoestische gitaar met besnord Obama-portret-sticker en minimale drumbegeleiding ‘Dollars Are Sweet, They Say’ brengt. Mezz was aardig vol, de kans is groot dat de zaal een volgende keer uitverkoopt. Want zowel The Black Box Revelation als The Death Letters hebben veel potentie. The Death Letters en The Black Box Revelation. Gezien: Mezz 6 november 2008.
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Breda