POBparade 2008 dag 1 POBparade 2008 dag 1

zondag 23 maart

, Redactie 3VOOR12/Breda,

POBparade 2008 dag 1

zondag 23 maart

Redactie 3VOOR12/Breda, ,

Het verslag van de eerste dag van de 12e editie van POBparade.

Met onder andere Rita Lynn, Omi, Van Kwaad Tot Erger en Millstone

zondag 23 maart

Vince
Locatie: Café De kleine wereld
Tijdstip: 16.30
Omschrijving: Zijn cd ‘Everything’ is net uit en krijgt een positieve recensie op 3VOOR12/Breda, Café De Kleine Wereld is vol en Vincent Boot, vanmiddag draagt hij de naam Vince, loopt vrolijk rond en verwelkomt zijn vrienden. Dit ziet er allemaal veel belovend uit. Vince’ muziek bestaat uit samples met allerlei soorten ritmes, daaroverheen speelt hij piano en zingt samen met achtergrondzangeres Laura. De muziek is vooral erg sfeervol, denk aan samples van ruisende wind en aanspoelende golven.
Plus: De achtergrondzangeres! Haar hoge stem lijkt op die van Sharon den Adel van Within Temptation en voegt veel toe aan de muziek. Even later komt ze zelfs op als buikdanseres! Tijdens haar dans draagt iemand anders een gedicht voor. Vince is een goede pianist, maar zingt weinig. Jammer, want van wat het publiek wel heeft gehoord, klinkt het erg goed.
Min: Het optreden is als geheel wel erg saai. De samples zijn pure basisritmes en Vince pianospel is niet echt spannend. Hoewel het op de MySpace veel belovend klonk, kan Vince dit live niet waarmaken. Het mysterieuze randje wat hij op cd wel aan zijn muziek weet te geven blijft live uit, waardoor er niet veel over blijft. Conclusie: Wat erg mooi had kunnen zijn bleef uit. De sferen die Vince creëerde kwamen niet echt over en als geheel was het optreden saai. Misschien toch wat meer muziek voor thuis op de bank. Cijfer: 6

Blame Coca Cola
Locatie: Podium Bloos
Tijdstip: 17.00
Omschrijving: Blame Coca Cola laat zich het best omschrijven als chaotische noisecore. Ze hebben verder geen cd’s of een website, maar maken ouderwets gebruik van pamfletten en cassettebandjes. Waar vind je ze tegenwoordig nog?!
Plus: Blame Coca Cola breekt meteen los in één grote chaos. De bandleden staan het grootste deel van het optreden met hun rug naar het publiek toe en de teksten worden onverstaanbaar naar ons toegeschreeuwd. De beats door de nummers heen zorgen voor een kloppend geheel en het publiek blijft geboeid naar het podium staren.
Min: Het enige minpunt tijdens dit optreden is toch wel het geluidsprobleem. De samples vallen helemaal weg, waardoor het optreden wat rommelig overkomt.
Eindoordeel: Ondanks alle technische problemen, houdt Blame Coca Cola zich goed staande en onderscheidt zich hiermee van menig ander hardcorebandje.
Cijfer: 7,5

Millstone
Locatie: Café De Bruine Pij
Tijdstip: 17.15
Omschrijving: De drie broertjes Meijer betreden samen met gitarist Paul Kruis om kwart over vijf het podium in een overvolle Bruine Pij. Hun muziek laat zich het beste omschrijven als, over het algemeen, rustige gitaarrock, met invloeden van Pearl Jam en Stone Temple Pilots. Millstone is een stuk minder grunge, daarmee wel een stuk rustigere en mooier.
Plus: Deze band is echt goed! Alle vier de muzikanten beheersen hun instrument perfect. De stem van de zanger bungelt tussen Chris Cornell en de stem van Johan-frontman Jacco de Greeuw, en bij de hoge uithalen lijkt het zelfs op Incubus, prachtig. Ook gitarist Paul Kruis beschikt over de juiste vocale bagage om mooie tweede stemmen te verzorgen.
Min: Zou het een familiekwaaltje zijn om niet openlijk te kunnen genieten van de dingen die je doet? Alleen gitarist Paul lijkt plezier te hebben in het spelen te hebben. Hoewel de band een keigoed optreden staat te geven, lijken ze er zelf weinig plezier in te hebben.
Conclusie: Hoe wel het optreden niet bruist is het wel erg goed. Muzikaal gezien kunnen deze jongens het nog ver schoppen. Als deze band wat meer lol in het spelen krijgt, komt het helemaal goed!
Cijfer: 8

Ceremony of Opposites
Locatie: Podium Bloos
Tijdstip 18.15
Omschrijving: Death Metal
Plus: De band heeft er zin in en gelooft in zichzelf. Er word flink gebangt en de gitaristen lopen door de hele zaal. Op het eerste gezicht niet verkeerd.
Min: Tot ik langer dan 2 seconden sta te kijken. Ceremony of Opposites neemt zichzelf als band net iets te serieus. Het is geen goed idee om door de hele zaal te lopen als je zender geen bereik heeft. Het geluid is werkelijk om te huilen, en de mensen in de zaal zijn meer aan het lachen dan aan het headbangen.
Eindoordeel: Leuk geprobeerd, jezelf iets minder serieus nemen. Dan kan het nog iets worden met deze band.
Cijfer: een 6 voor de moeite.

Foyler
Locatie: Podium Bloos
Tijdstip: 19.15
Omschrijving: Foyler zweeft ergens tussen punkrock en emo. Plus: De band speelt niet slecht, en speelt vol overgave.
Min: Wat willen deze mannen nu eigenlijk? Poppunk, Screamo of Emo maken? Foyler hinkt op 2 gedachten. Misschien is het een goed idee om eens wat meer lijn in de stijl aan te brengen, want nu is het van alles een beetje maar over het algemeen net te weinig.
Eindoordeel: vind een eigen stijl, repeteer flink en dan kom ik nog eens kijken.
Cijfer: 7

Roy Santiago

Locatie: Café De Kleine Wereld
Tijdstip: 19.30
Omschrijving: De zevenentwintigjarige Bredanaar verhuisde naar Den Haag omdat hij daar beter aan de bak kon komen. Intussen heeft hij al zes platen uit, dus het lijkt goed te gaan met Roy Santiago. De laatste tijd treedt hij vaker met band op, maar in de kleine wereld had hij alleen een toetsenist annex achtergrondzangeres bij zich. Om half acht beklom deze knappe jongen de kleine serre in café De Kleine Wereld en probeerde het publiek te hypnotiseren.
Plus: Het hypnotiserende gitaargeluid, doet de eerste tellen de rillingen over je rug lopen. Na drie korte liedjes/intermezzo’s speelt Roy zijn eerste meer ‘uptempo’ nummer. Het publiek is muisstil en luistert ademloos naar de minimal/noise die uit Santiago’s gitaar komt. Na drie nummers verruilt Santiago zijn gitaar voor de synthesizer.
Min: Is het nummer nu afgelopen of is het een heel obscure brug? Het publiek had werkelijk waar geen flauw idee waar de nummers begonnen en eindigden. Wat bands als CocoRosie en Bright Eyes wel lukt, kan Roy Santigo ze (nog) niet nadoen. De muziek probeert vol sfeer en duister te zijn, maar is dat niet. Conclusie: Is het noise? Dan mag het van mij nog een stuk vager zijn. Is het dan toch meer indie en free-folk? Dan is het tijd voor melodieën. De muziek van Roy Santiago laat zich niet in een hokje stoppen, maar is ook niet op een vernieuwende manier experimenteel.
Cijfer: 5,5

John Doe’s Revenge
Locatie: Café De Bruine Pij
Tijdstip: 20.15
Omschrijving: Dat POBparade niet alleen voor Bredase bands is, maar dat er ook zeker een plekje is voor talent uit andere windstreken bewijst John Doe’s Revenge. Deze formatie uit Amsterdam rockt! Toen drummer Henging en gitarist Tristan voor hun afstudeerproject aan het conservatorium in Amsterdam een bassist en zanger(es) nodig hadden, was John Doe’s Revenge opeens snel gevormd.
Plus: Dat deze gitarist is afgestudeerd aan het conservatorium is te zien. Hij gebruikt zijn gitaar vooral als melodie-instrument, met prachtige loopjes en mooie akkoordwisselingen. De walking bass maken het tot een swingend geheel en de keren dat er slaggitaar wordt gespeeld wordt het echt vet!
Min: Na verloop van tijd wordt het misschien wat saai voor de gemiddelde luisteraar. Van vlotte refreintjes en swingende loopjes moet deze band het niet hebben. Wel van zijn muzikale genialiteit. Overal zitten maffe fills en moeilijke riffs verstopt, erg cool! Conclusie: De muzikaliteit en sympathie van de band winnen het ruimschoots van de misschien af en toe wat saaie nummers
Cijfer: 7,5

Otis
Locatie: Podium Bloos
Tijdstip: 20.15
Omschrijving: De band word vaak vergeleken met Snapcase en At The Drive-In. Snoeiharde muziek, en vol overtuiging gebracht!
Plus: Podium Bloos is een grote zaal, maar Otis lost dit overschot aan ruimte op door gewoon VOOR het podium te gaan staan. Na een hoop gedoe met de geluidsman barst het optreden los. Otis speelt zoals de muziek klinkt, enorm hard, vol overgave en gewoon goed. Het aanwezige publiek gaat flink los, en een paar echte Otis-fans schreeuwen alle nummers luidkeels mee. Het zou me niet verbazen als de volgende keer alle aanwezigen meezingen.
Min: Met de feedback tussen de nummers kon ik vrij weinig, maar dat is zeuren om niks. Otis rockt!
Eindoordeel: Mijn eerste Otis-ervaring was een goede. Als ik een keer vol frustratie zit en ik zoek een cd waarop ik totaal los kan gaan, dan zet ik Good Cop, Bad Mood op! Cijfer: 9

MyLoVa
Locatie: Zeezicht
Tijdstip: 20.30
Omschrijving: Funky soulcovers
Plus: Goede muzikanten, dat staat vast. Bewapend met een drietal zangeressen wordt het gehele zangspectrum verkend. Funky riffjes, soulvolle zang, aan groove geen gebrek. Extra pluspunt is de opkomst; de vervelende klapdeuren van Zeezicht maken het haast onmogelijk om gefatsoeneerd binnen te treden, zo druk is het.
Min: Leuk en aardig, maar het blijven covers. Kortom; de muziek is ooit al eens bedacht, geschreven en tot verveling toe live gespeeld. Dit gevoel bekruipt me ook als ik Valerie in een nét wat andere uitvoering hoor. Wellicht een idee om eigen nummers te schrijven?
Eindoordeel: Hierbij een herhaling van mijn vorige conclusie, wellicht geen slecht idee om eigen nummers te gaan schrijven.
Cijfer: Niet origineel, wel goed. 7-

Rita Lynn
Locatie: Café Sam Sam
Tijdstip: 20.45
Omschrijving: De Zundertse Cowboys van Rita Lynn maken vrolijke americana met de nodige countryinvloeden. Dit vrolijke vijftal bestaat sinds 2004 en is ontstaan na een jamsessie. De bezetting van contrabas, akoestische én elektrische gitaar, drum en, het meest bijzonder, mondharmonica! Een mondharmonica is op zich niet zo bijzonder, maar wel als je als band kunt zeggen: ‘wij hebben een mondharmonicaspeler.’ De mondharmonica speelt een dominante rol in de muziek geeft net dat extraatje.
Plus: Alles! Deze band bruist. Hun muziek is supervrolijk, de teksten zijn voornamelijk lieve liefdesliedjes en de heren zijn echte entertainers. Het optreden is erg gevarieerd, uptempo country en mooie, droevige ballads. Dat Rita Lynn al enige bekendheid heeft verworven in Breda was te zien aan de stampvolle SamSam. De helft van het publiek kon zelfs de teksten meezingen!
Min: Wat kun je nu voor negatiefs zeggen over een muzikaal goede band, gezellige mensen op en voor het podium en een uur lang vrolijke liedjes? Conclusie: Rita Lynn is cool! Deze band is entertainment voor iedereen.
Cijfer: 9

Steach
Locatie: Café de Speeltuin
Tijdstip: 21.15
Omschrijving: Rauwe, harde hip hop op experimentele beats. Is bezig om zijn rapding van de grond te krijgen.
Plus: Weer eens wat anders als de standaard hip hop van tegenwoordig. Een opkomend talent in de Bredase hip hop scene waar we nog veel van gaan horen.
Min: Om als eerste van de avond te beginnen is misschien wat lastiger, publiek is nog aan het binnen druppelen en de vibe zit er dan nog niet helemaal in.
Eindoordeel: Een niet onaardige act start het begin van de hip hop avond in de Speeltuin. Hier en daar een kleine misstap met de tekst, maar verder klinken de beats niet onaardig. Redelijk goed verstaanbaar, wat soms werd belemmerd door de actieve back-up mc.
Cijfer: 6,5

The Darkest Red

Locatie: Podium Bloos
Tijdstip: 21.15
Omschrijving: Zelf noemen ze het Deathmetalcore, en hier kan ik best inkomen. Snelle stukken worden afgewisseld met harde moshbreakdowns.
Plus: Dit is Hard met een hoofdletter H. Er word enorm strak gespeeld, en TDR gooit vanaf het begin flink de beuk erin! De zanger schreeuwt de longen uit z'n lijf, en dit word ook beantwoord door een enthousiast publiek.
Min: De nummers zijn niet alijd even goed te volgen live. TDR is een band waar je eerst opnames van moet horen voordat je er live volledig loos op kan gaan.
Eindoordeel: Goede band, strakke set. BEUKEN!
Cijfer: 8

Dark Intentions
Omschrijving: DI speelt een mix van thrash en hardcore. Bang that head that doesn't bang!
Plus: Dark Intentions geeft vanaf het begin vol gas. Screams worden afgewisseld met cleane zang, maar wat het meest opvalt is de gedrevenheid van de band. De zanger zweept het publiek op alsof dit het laatste DI optreden is, en het publiek gaat weer aardig los. De band heeft een nieuwe plaat opgenomen, als die net zo hard en strak klinkt als dit optreden dan komt die zeker in mijn kast te staan!
Min: Ik heb het gevoel dat de zanger nog lang niet alles geeft wat hij in zich heeft. Het kan allemaal nog bruter en harder!
Eindoordeel: Dark Intentions staat 6 april in de finale van de Wacken Metal Battle en verdient dit. Wij mogen trots zijn op deze lokale band!
Cijfer: 8,5

Van Kwaad Tot Erger

Locatie: Café de Speeltuin
Tijdstip: 22.30
Omschrijving: Een 5 man sterke formatie uit het hart van Breda die zeker op de goede weg zijn om in ieder geval Breda te veroveren! Plus: Het is niet 1 goede rapper maar het zijn er 5. De mannen vullen elkaar goed aan en weten dus ook hoe je een goede strakke show moet neerzetten. Ze worden hierbij bijgestaan door hun vaste DJ Dunic die zeker een goede toevoeging is tot de formatie. Los van elkaar hebben ze al enige ervaring maar samen zijn ze niet te stoppen.
Min: Eigenlijk helemaal niets, maar op deze avond ontbrak de jongste telg van de formatie (Fotosynthese). Dan noemen we dat maar het minpunt, want verder was er vrij weinig op de mannen aan te merken.
Eindoordeel: De 4 mannen gaven in, de nogal kleine Speeltuin, toch een zeer goed klinkende strakke show. Afgewisseld door een scratch skit van DJ Dunic. Het publiek ging lekker los en de mannen lieten zien dat ze niet alleen in de Mezz konden rocken maar ook zeker in de Speeltuin. Het ging Van Kwaad Tot Erger in de Speeltuin.
Cijfer: 9 (omdat Fotosynthese er niet bij was)

Sleepy City
Locatie: CafEETheater De Boulevard
Tijdstip: 23.00- 01.00
Omschrijving: Techno, minimal, house en zelfs klassiek in Boulevard. De drie DJ’s Bots, FSF en Stephan ZMK zorgde drie uur lang voor dampende beats. Brede muziek voor breed publiek, allerlei stijlen zijn in drie uur tijd voorbij gekomen. De Boulevard heeft zich helemaal in het zweet kunnen dansen. P
lus: Voor iedereen was er wel wat wils. Bots draaide vooral minimal techno, mooie effecten en bijna hypnotiserende geluiden. Na Bots tijd voor wat meer uptempo techno. Het publiek gaat los en ook de DJ heeft er plezier in. FSF kan alleen maar het woord ‘vet’ dragen. Deze DJ heeft dansbaarheidfactor 100! Stephan ZMK mixt werkelijk alles! Een vet drum’n bass-ritme met daaroverheen klassiek vioolspel. Superdansbaar en supermooi.
Min: Wat is er mis met een avondje dansen op allerlei muziek? Geen moment lijkt het saai te worden. Bots wilde nog wel eens flink vertragen qua tempo, maar dit gaf de fanatieke danser alleen even wat adempauze om na een korte break weer helemaal voor de muziek te gaan. Zelfs over het beeldmateriaal bij de DJ’s is niets negatiefs te zeggen. De combinatie van mooie, surrealistische beelden en de opzwepende beats had bijna een hallucinerend effect op menig danser, in positieve zin!
Conclusie: Een volle Boulevard, goede DJ’s en vette muziek zijn een prima afsluiting van eerst paasdag!
Cijfer: 9

The Fifth Alliance
Omschrijving: Donkere dissonante muziek, dat is wat TFA doet. En hard, enorm hard. De band heeft in de 195-studio een demo opgenomen die de band veel optredens heeft bezorgd.
Plus: Ondanks dat er al veel mensen naar huis zijn, staat het lekker vol bij het podium. TFA is de laatste band en laat zien waarom ze als laatste mochten spelen. Zangeres Silvia doet vol overtuiging haar ding, en de gitaristen mishandelen hun gitaren alsof hun leven ervan afhangt. The Fifth Alliance verraste me in positieve zin.
Min: De gitaristen, drummer en zangeres gaan er hard voor. En de bassist? Die staat achteraan rustig te spelen, maar er hard rocken doet hij (nog) niet. Kom op man, ga ervoor!
Eindoordeel: Ik hoop dat deze band door de voorrondes van Breda Barst heenkomt, ik weet zeker dat TFA zich kan redden op een groter podium. Ik sta vooraan!
Cijfer: Een dikke 8,5

Omi

Locatie: Café de Speeltuin
Tijdstip: 23.45
Omschrijving: Een ook niet onbekend gezicht in Breda, die ook op niet al te standaard beats zijn ding komt doen.
Plus: Omi is meestal lekker enthousiast als hij optreedt en brengt dit dan ook over op het publiek.
Min: Omi wil ook weleens te enthousiast overkomen en dit dan ten nadele van zijn act. Eindoordeel: Het was een zeker niet onaardige act, het enthousiasme van Omi was duidelijk tastbaar in zijn optreden. Omi had voor deze avond een speciale gast in zijn optreden meegevraagd en dit was zeker een pluspunt voor de act. Back-up mc Skum probeerde samen met Dj Coco Bryce wat meer impact te geven aan de show, wat niet altijd goed tot zijn recht kwam. Verder zeker geen onaardig optreden.
Cijfer: 7,5

Wow!ter
Locatie: Catch 22
Tijdstip: 00.15
Omschrijving: Welbekend als voormalig frontman van WilleM, tegenwoordig alleen als troubadour. Sfeerbrenger van beroep.
Plus: Gezien het tijdstip, de nodige biertjes en de inzet van Wow!ter is het aardig gevuld in café Catch 22. Een bekeken setopbouw en meezingmomenten zorgen voor een uitstekende ambiance.
Min: In tegenstelling tot andere coverbands is het niet Wow!ters grote nadeel dat het nieuwe uitvoeringen zijn van eerder gespeelde nummers, hierover dus geen woord. Jammer is wel de beperktheid waarmee hij worstelt, het geheel komt neer op gitaar en zang, dus plaats voor afwisseling is er niet.
Eindoordeel: Bekeken, sfeervol en meezingen. Niks op aan te merken.
Cijfer: 8

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Breda