Orlando Julius krijgt eindelijk de kans Europa te laten horen wat hij in huis heeft

Mark Bink ,

In Amsterdam vind je meer verschillende culturen dan in New York. Muzikanten van over de hele wereld komen naar onze stad om te laten horen wat zij in huis hebben. In de rubriek Mokum Melting Pot aandacht voor een keur aan stijlen, van jazz en funk tot niet-westerse muziek. Dit keer een gesprek met Orlando Julius (71), een Nigeriaanse Afrobeatlegende. Hij brak in de westerse wereld nooit echt door, ondanks zijn status als mentor van Fela Kuti en samenwerking met grote namen als James Brown. Tot vorig jaar. Toen verscheen Jaiyede Afro, een meeslepend album waarop Julius samenspeelt met het negenkoppige Londense collectief The Heliocentrics. De plaat ontving lovende recensies met als gevolg dat Julius nu ook in Europa en de Verenigde Staten de lof krijgt toegezwaaid die hem toekomt. 28 januari staat de maestro met zijn band in de North Sea Jazz Club.

Als u terugkijkt op uw carrière tot nu toe, welke periode heeft u dan het sterkst beïnvloed; uw begintijd in Nigeria, of de jaren daarna in de Verenigde Staten?
Die eerste jaren heb ik veel geschreven en ontmoette ik grote artiesten als James Brown en Louis Armstrong. Zij hebben me sterk beïnvloed. Toen ik in de V.S. woonde heb ik veel gereisd, ik was zes a zeven maanden per jaar on tour. Mijn tijd daar voelde als een uitwisseling van inspiratie; ik kwam met mensen in aanraking die mij stimuleerden en ik was op mijn beurt van invloed op anderen, doordat ik muziek maakte die zij waardeerden, maar nog niet kenden. Welke periode me het meest gevormd heeft vind ik moeilijk te zeggen. 

U heeft een tijd in de luwte geopereerd. Hoe is het om nu weer in de schijnwerpers te staan?
Ik vind het bijzonder, omdat ik voor het eerst van mijn leven de kans krijg op te treden in Europa en iets van het continent te zien. Afgezien van de opnames van Jaiyede Afro, waarvoor de Heliocentrics me naar Londen haalden, ben ik er nog nooit geweest. Dankzij de nieuwe plaat heb ik er veel Europese fans bij gekregen die me vroegen wanneer ik naar Europa zou komen voor een optreden. Ik ben heel blij dat ik nu die stap kan maken. 

U heeft veel grote muzikanten ontmoet. Wie van deze artiesten maakte de meeste indruk op u?
Louis Armstrong maakte veel indruk op me als trompettist, maar ik ben vooral beïnvloed door James Brown, ook omdat ik meer tijd heb doorgebracht met J.B. dan met Armstrong. Toen ik verhuisde naar de V.S. heeft J.B. me voorgesteld aan allerlei muzikanten en verschillende producers. 

Klopt het dat u autodidact bent op muziekgebied?
Ik heb geen muziekopleiding gevolgd, maar op de basisschool had ik een leraar die me drum- en fluitles gaf. In diezelfde periode overleed mijn vader en dat leidde er toe dat ik mijn school opgaf en geen muzieklessen meer volgde, maar mezelf onderwees door veel te oefenen. Ik ben toen begonnen met saxofoon spelen en kwam in aanraking met muzikanten die mij als jongen van een jaar of vijftien tijdens hun optredens uitnodigden op het podium, om te laten horen wat ik in mijn mars had. Toen kreeg ik de smaak te pakken. Mijn moeder was ook van invloed op me, ze zong en danste erg goed. Als ik in die beginjaren ergens optrad, deed zij de vocalen. Haar enthousiasme en liefde voor muziek vormden vanaf het begin een grote stimulans voor me.

Heeft u ook iets geleerd van andere muzikanten, of hield u altijd vast aan uw eigen manier van spelen?
Toen ik begon met saxofoon spelen zocht ik op een zeker moment iemand waarvan ik veel kon leren. Ik dacht toen terug aan de basisschoolleraar die me eerder drum- en fluitles had gegeven. Omdat ik graag saxofoonles van hem wilde, begon ik onaangekondigd te spelen voor de deur van zijn huis. Op een dag nodigde hij me uit om binnen te komen, leerde me veel over het instrument en stelde me voor aan zijn muzikale vrienden.

Kreeg u door het opnemen van Jaiyede Afro met de Heliocentrics zin om in de toekomst nog meer muziek uit te brengen?
Ik ben altijd in voor nieuwe projecten, solo of met interessante muzikanten.

Ik hoorde u in een eerder interview zeggen dat u heel blij bent dat jonge mensen naar uw muziek luisteren. Waarom is dat belangrijk voor u?
Toen ik zelf jong was luisterde ik de hele dag naar muziek en daar heb ik veel van geleerd als muzikant. Ik vind het bijzonder dat ik met mijn muziek de jongeren van nu kan inspireren en geef hen graag advies als zij daar voor open staan.

Wat verwacht u van uw Europese tour?
Ik verwacht dat het daar koud zal zijn, maar ik hoop dat veel mensen zullen genieten van de muziek en lekker gaan dansen. Ik kijk er erg naar uit.

Orlando Julius & The Heliocentrics, woensdag 28 januari 2015, 21:00 uur, North Sea Jazz Club