Lonnie Holley, een levenskunstenaar

"Ik zie schoonheid in kapotte bakstenen en glasscherven langs de kant van mijn weg"

Mark Bink ,

In Amsterdam vind je meer verschillende culturen dan in New York. Muzikanten van over de hele wereld komen naar onze stad om te laten horen wat zij in huis hebben. In de rubriek Mokum Melting Pot aandacht voor een keur aan stijlen, van jazz en funk tot niet-westerse muziek. Deze keer aandacht voor Lonnie Holley, levenskunstenaar uit Alabama. Sinds zijn jonge jaren maakt hij objecten van voorwerpen die hij vindt op straat. Daarnaast uit hij zich door middel van muziek. Kunst als manier om te overleven. Wij spraken hem in aanloop naar zijn optreden in de North Sea Jazz Club op woensdag 2 september.

U bent muzikant en daarnaast beeldend kunstenaar. Heeft een van deze twee uitingsvormen uw voorkeur? 
Nee, voor mij is het als een siamese tweeling. Ik heb beide even lief. 

Wanneer ontdekte u dat u voor beide talent heeft? 
Ik houd me met allebei al mijn hele leven bezig, maar heb me nooit afgevraagd of ik getalenteerd ben. Mijn objecten en mijn muziek zijn sterk met elkaar verbonden, omdat ik zing over wat ik doe. Ik heb het nodig om met kunst bezig te zijn, om in harmonie te kunnen leven met mezelf. Het houdt me gezond en maakt me blij.  

Ik hoorde u in een eerder interview zeggen dat u door te creëren heeft geleerd van uzelf te houden.
Dat klopt. Ik zie veel mensen die zich niet bewust zijn van hun talenten en er daardoor niets mee doen; dat vind ik een gemiste kans. Ieder mens heeft een gave. Ik ben ervan overtuigd dat je kunt groeien als je er iets mee doet. Het gaat niet vanzelf, je moet hard werken om je talent ten volle te benutten. Als andere mensen iets hebben aan je werk, heb je als kunstenaar het hoogst haalbare bereikt. 

Heeft u het gevoel dat mensen altijd begrijpen waar u mee bezig bent?
Nee. Persoonlijk vergelijk ik mensen op dit gebied met mieren; ze zijn hard aan het werk, maar houden zich niet bezig met wat hun soortgenoten ervan vinden.

Hoezo? U maakt toch niet alleen kunst voor uzelf? U exposeert en treedt op.
Dat klopt, maar dat is niet altijd zo geweest. In mijn jeugd creëerde ik al, maar ik realiseerde me niet dat anderen dat als kunstzinnig zouden kunnen ervaren. Ik voel me niet beter dan andere kunstenaars, maar wat ik doe in verschillende disciplines is in mijn beleving nooit eerder gedaan.

Streeft u een doel na met uw werk? 
Ja, ik probeer mensen met elkaar in contact te brengen en dankbaarheid te vergroten voor al wat leeft binnen dit universum. Ik ben geen pastoor, ik ben maar een instrument. Als ik er op een dag niet meer ben, is mijn muziek er nog wel. Mijn doel is bewustzijn creëren voor de rijkdom van het leven, dat ons gegeven is.

Heeft u altijd de behoefte gehad uzelf uit te drukken met creatieve middelen?
In mijn jeugd voelde ik me vaak eenzaam en ongelukkig. Creatief bezig zijn hield me op de been. Ik zag schoonheid in de kapotte bakstenen en glasscherven die ik vond langs de kant van mijn weg en maakte er objecten van. Ik zag dat niet als kunst, het was iets dat ik deed om mijn dagen door te komen. Pas later kreeg ik een zekere erkenning voor mijn werk, maar wat ik deed als kind verschilt niet van wat ik vandaag de dag doe. Dat wij nu met elkaar praten is te danken aan kunstverzamelaar William Arnett die mijn werk op een dag in 1984 zag. Dankzij zijn inspanningen kwamen mijn objecten in expositieruimtes terecht. Nu hangen er zelfs stukken van mij in het Witte Huis, dat was zonder hem nooit gebeurd.

En u maakt ook nog muziek!
Ja, ik ben heel dankbaar voor alle momenten waarop ik de kans krijg om samen te spelen met getalenteerde muzikanten. Ik communiceer met anderen door middel van kunst, niet alleen via de objecten die ik maak, maar ook aan de hand van muziek. Tijdens deze tour heb ik het geluk dat Steve Nistor deel uitmaakt van mijn band, een fantastische drummer en daarnaast Dave Eggar een gerenommeerde cellist. We hebben weinig woorden nodig op het podium, we voelen elkaar goed aan. 

Lonnie Holley, North Sea Jazz Club, woensdag 2 september 2015, 21:00 uur