Valtifest 2011: De droomfinale van Aux Raus

Aux Raus, Palmbomen en Cinnaman en het juiste moment op de juiste plek

Tekst: Robbie van Zoggel | Beeld: Merel Keizer ,

Het is even na vieren op Valtifest. Terwijl de heiige en zwoele lucht meer en meer wordt vermengd met confetti, rook en alcoholnevel, zien we op een aantal podia tegelijk Amsterdammers aan het werk. Hoe groot en gezellig de Valti-familie ook is, het ene succesnummer uit de hoofdstad (Aux Raus) is het andere niet (Cinnaman, Palmbomen) vandaag.

Aux Raus, Palmbomen en Cinnaman en het juiste moment op de juiste plek

Het is even na vieren op Valtifest. Terwijl de heiige en zwoele lucht meer en meer wordt vermengd met confetti, rook en alcoholnevel, zien we op een aantal podia tegelijk Amsterdammers aan het werk. Hoe groot en gezellig de Valti-familie ook is, het ene succesnummer uit de hoofdstad (Aux Raus) is het andere niet (Palmbomen) vandaag. 

Wie carnaval viert weet dat muziek een handig hulpmiddel is om in de stemming te blijven. Wie naar Valtifest gaat weet dat het carnaval is en dat het duizelt van de muzikale keuzes. Was de programmering een week eerder op Voltt Loves Summer nog netjes over 2 podia verdeeld, nu is het NDSM-terrein zo op de helft maximaal benut met 8 podia, 80 artiesten en rond de 8.000 mensen, die langzaamaan minstens zo veel met zichzelf en de kostuums bezig zijn als met de line up. Niet dat dit erg is; het is juist nodig en uniek om het rariteitenkabinet van Joost van Bellen en MTV Meubel Stukken te omarmen. De wegglijdende aandacht wordt op de koop toegenomen want de liefde hangt in de lucht. Toch is er heel veel muziek, en vooral die van Hollandse makelij heeft ruim baan.

Oi! heeft een eigen podium op Valtifest waar genodigden van het collectief het podium mogen betreden. Voorbeelden zijn Gomes, Boef en de Gelogeerde Aap en zo ook de Amsterdamse Cinnaman. Helaas draait de man zijn set in in een halfvolle Oi!-tent en ook de Mokumse Palmbomen -die nog een maand geleden op Lowlands stond- lijkt op een verkeerd tijdstip zijn magische disco uit te strooien. Betere timing hebben de Japanse electrotrash-meisjes van Trippple Nippple, die met hun iele lichaampjes een vleselijke muur bouwen. Onverwoestbaar en esthetisch met scherpe randjes die lekker aanvoelen. Ook bij Aux Raus is het feestje. Beukplein 666 doet zijn naam eer aan zoals deze mannen de tent afbreken. Ze doen vanavond hun laatste optreden in Amsterdam op Valtifest en brengen hun set met 1000% input en energie als altijd. Circlepits, een stagedivende zanger, stagedivend publiek en keihard beuken op snelle ritmes en ontwijkende ellebogen. Een finale om van weg te dromen, op het juiste moment en op de juiste plek.