De cirkel is rond met Loonaloop op tiende verjaardag Blijburg

Eerste. Band. Ooit. start Europese tour op Costa Del Soul

Anouk Tuitel ,

Dit jaar is Blijburg tien jaar oud geworden. En behalve dat jubileum was er nog meer te vieren, Blijburg mag namelijk haar plekje behouden voor de komende dertig jaar. Deze zevende editie van Costa del Soul Festival is dus extra feestelijk. In plaats van een dag duurde het festival nu een heel weekend. Het programma is zoals altijd zeer gevarieerd. Van TenTemPiés tot aan Isis, en van Kumbia.cl tot aan Sandrien & Carlos Valdes. Behalve muziek waren er ook veel kunstenaars die aan een muurschildering werkten. Ook kon je knutselen, heel goed chillen en lekker eten.

Als we tien jaar terug in de tijd gaan, komen we terecht bij het eerst optreden dat ooit op Blijburg is gegeven, door de Australische band Loonaloop. Nouja, puur Australisch zijn ze niet, want ze spelen samen met muzikanten van over de hele wereld. Eigenlijk zijn zangeres Shiney en drummer Andrew de enige twee van 'down under' en tevens de vaste waarden in de formatie. Door de jaren heen speelden zij wisselend met zes en soms acht muzikanten.

Samen met hen hebben ze net het vierde album klaar waarmee ze nu touren door Europa. Zij trappen af op Costa del Soul, het eerste optreden van de tour. Deze zomer spelen ze samen met o.a. de Nederlandse didgeridoospeelster Lies en de Poolse viooliste Ewa. Sinds hun aankomst afgelopen donderdag hebben ze keihard gerepeteerd met de twee Europese aanwinsten.

Loonaloop is de hekkensluiter op de tweede avond van het World Stage. Tijdens de soundcheck verzamelt het publiek zich buiten rond de reuzetaart, opgebouwd uit houten pallets. Banken en stoelen worden uit alle hoeken van het strand gesleept voor een eersterangs plekje bij de open haard. Binnen no-time grijpt de hete taart om zich heen en deinst iedereen een metertje op tien achteruit.

Met het vreugdevuur op de achtergrond maakt Loonaloop haar opwachting. Loonaloop heeft sinds de start van Blijburg een goede band met de organisatie en beiden zijn zichtbaar blij om hun oude vrienden weer terug te zien. Tijdens het optreden wordt de organisatie even op het podium gevraagd om mee te zingen, dansen en spelen. "Stanja kan geweldig en strak op de maat tamboerijn spelen", verteld Shiney ons.

De tunes van Loonaloop zijn minstens zo gevarieerd als Costa del Soul zelf. Met muzikale invloeden van over de hele wereld is hun muziek het beste te omschrijven als een mix tussen gypsy house, tribal dance, dub en drum 'n bass. Dat dit hun eerste optreden van de tour is en dat ze pas net bij elkaar zijn gekomen om te repeteren is niet te merken. Ze zijn perfect op elkaar ingespeeld en staan vol energie los te gaan op het podium. De vele didgeridoo-solo's van Lies werken opzwepend voor band en publiek.

Het laatste nummer van de avond is Skipping Stones. Dit is een van de hits van het vorige album. De tekst van het nummer is geïnspireerd op de feesten die diep in de bossen van Australië gehouden worden waarbij al het zand en stof van de grond komt doordat iedereen zo hard aan het dansen is. In totaal zijn ze wel twee jaar bezig geweest met dit nummer. Telkens weer herschrijven en aanpassen. Inmiddels kent het zijn definitieve vorm en zijn ze tevreden over het nummer. Andrew: "Zo gaat dat bij veel van onze nummers. Sommige nummers op het nieuwe album voelen ook nog niet af. Er is altijd ruimte voor verbetering en aanpassing. Zo blijven wij ons uitbreiden en onderscheiden van andere bands." Hun veelzijdige karakter past in ieder geval perfect bij dit festival. Op naar de volgende tien jaar!