Publieksthermostaat: wie reizen er af naar de Costa?

... en wat vindt men er dit jaar van?

Anouk Tuitel ,

De tiende editie van Costa del Soul Festival wordt groots gevierd op Blijburg: het hipste strand van Amsterdam. Het festival duurt een weekend lang en er is van alles te doen. Behalve de vijf podia die voor een gevarieerd muziekaanbod zorgen zijn er ook kraampjes, een massage-area, eettentjes, een minimuseum, knutselhoekjes en muren die vol kunst worden geschilderd. Toevallig hebben alle mensen die wij aanspreken één ding gemeen: ze zijn hier om een steentje bij te dragen aan het festival. Wat vinden ze van het Amsterdamse strandfestijn?

Vlak voor het minimuseum waarin alle foto's en andere herinneringen aan de afgelopen jaren van Blijburg's bestaan bij elkaar zijn verzameld zitten Sebastiaan, Lian en Mieke op een fatboy-achtig kussen te chillen. Wat brengt ze naar Costa? Sebastiaan: "Ik ben gitarist in de band Kumbia.cl, waarmee ik over enkele minuten moet optreden." Hun instrumenten liggen op een hoopje bij elkaar in het zand; op de vrijplaats Blijburg is geen backstage bij het podium waar hij gaat optreden. "Ik heb pas drie keer met ze gerepeteerd, waarvan de eerste keer zelfs mijn auditie was. Echt zenuwachtig ben ik niet, maar van het wachten word je vanzelf onrustig. Het liefst spring ik nu meteen het podium op."

De band is met een bootje vanuit het centrum naar Blijburg gevaren. Via zijn vriendin Lian, die hij leerde kennen op Lowlands 2006, kwamen zij bij Costa del Soul terecht. Lian: "Ik kende het festival al een paar jaar, maar het was er nooit van gekomen op er heen te gaan. Vandaag ben ik er alsnog met mijn vriendin Mieke om Sebastiaan supporten en ondertussen genieten we volop van het festival." Mieke: "Wat meteen opvalt is dat er zo ontzettend veel verschillende mensen op Costa del Soul af komen, dat geeft een hele speciale vibe."

Ook voor Michèle is het de eerste keer op Costa Del Soul, wel is Blijburg bekend terrein voor haar. "Ik ben al vaak op de kofferbakkenmarkt geweest die hier maandelijks gehouden wordt. Vanuit mijn achterbak verkoop ik dan, net als vandaag, unieke vintage kledingstukken. Toen ik hoorde dat er nog ruimte was binnen het programma, greep ik mijn kans en meldde me aan. Ik heb helaas niet echt de tijd om zelf veel rond te lopen op het festival, maar ben zeer te spreken over Blijburg. Ik vind het ijzersterk, Amsterdam heeft echt meer van dit soort plekken nodig."

Bij de cocktailbar zitten Yoeri en Arthur. "Ik werk al een paar jaar op Blijburg en bij een festival als Costa del Soul wordt al het personeel ingeschakeld. Ik ben inmiddels klaar met werken en ga volop van het festival genieten." Naast zijn werk heeft hij een hele bijzondere passie waar hij nu ook z'n studie van gemaakt heeft: boomchirurgie. "Het is de kunst van het insnijden van bomen zodat ze langer en beter kunnen groeien."

Behalve liefde voor de natuur houdt dit gezelschap ook wel van een feestje. Arthur: "Ik ben gek op techno en Yoeri houdt meer van Hazes." Yoeri vult aan: "Mijn vriendin Ginny en ik zijn ook gek op bachata, het sexyere zusje van de salsa. Wij zijn dus breed georiënteerd en hebben ons eigenlijk nog niet echt verdiept in de line-up van het festival, maar laten zich graag verassen door wat er allemaal te zien en horen is."