10 tips voor Appelsap met o.a. Waka Flocka Flame, Great Minds & Hydroboyz

Hiphopfestival op zaterdag 10 augustus in het Oosterpark

Ingmar Griffioen ,

Bijna tijd voor het jaarlijkse hiphopfeestje in het Amsterdamse Oosterpark! 3voor12 blikt vooruit naar Appelsap met 10 tips. De professionalisering van Appelsap, dat pas sinds 2011 toegang heft, heeft tot een inhoudelijke groei geleid. Ook zaterdag 10 augustus weten internationale artiesten als Waka Flocka Flame en Flatbush Zombies het Oosterpark te vinden, terwijl met o.a. Great Minds, Opposites, Sjaak en Hydroboyz de NL top weer acte de présence geeft. Meer goed nieuws; want de Luisterpaal-sampler staat nu ook online.

Waka Flocka Flame

Juaquin James Malphurs komt hard uit Atlanta, Georgia met de hiphopsound anno nu: dikke, rauwe beats met zang en schreew-raps. Als Waka Flocka barstte hij in 2009 los in de scene met single O Let's Do It. Sinds de release van debuutalbum Flockaveli (2010) is 's mans status groeiende, ook mainstream, en samenwerkingen met the likes of Drake, Nicki Minaj, Timbaland, Wyclef Jean, Gucci Mane, Lil Wayne en French Montana zijn realiteit. Check z'n laatste mixtape:

Great Minds

De dit jaar opgestane hiphop-supergroep van Winne, Jiggy Djé, Sticks en Dokter Moon mocht natuurlijk niet ontbreken op Appelsap. Duidelijk een voorbeeld waarbij het geheel nog meer is dan de som der delen. De vier gelouterde hiphoppers trokken zich terug in Parijs en de Ardennen, om te komen tot de beste hiphopplaat van het jaar. En waarmee ze in potentie ook de beste hiphopshow in handen hebben. Niet voor niks Album van de Week bij 3voor12, te gast in de 3voor12 talkshow en bij 3voor12 Radio.

Rashad & Spinn

Amerikaans duo specialiseert in juke en chicago footwork, oftewel de nieuwe, rauwe sound in de Colors hoek (de Amsterdamse feesten van Yuri Cinnaman). Rashad & Spinn laten horen hoe je een oud geluid verhipt, zoals de vernieuwende smaakmakers ook in de slotnacht van Lowlands 2012 deden. Geef die Sonar 2012 set eens een spin:

Hydroboyz

Lange tijd leek Hydroboyz' Hindabuilding het belangrijkste wapenfeit van de crew uit Zuid-Oost te blijven. Maar ook al zat creatief brein Hydro achter de tralies, de rest van de boyz zat niet stil en trad in 2012 veelvuldig op. Nu met Hydro weer in de gelederen gaan ze Appelsap nog harder rocken dan in 2012. Hoe hard? Check die Suckafree-opname (juni 2012 in Paradiso) hieronder en denk; nog harder.

Bokoesam

Bokoesam stond ook al op Appelsap 2012, als inval hypeman van Lil’ Kleine. Vorig jaar pakte hij ook de 101Barz Award op de State Awards. Samuel Sheen kun je verder kennen van de track Doe de 360 met FS Green en Gino Pietermaai, maar voor een recentere impressie luister je deze freestyle (via Puna) en Mijn Broertje (prod. KrankJoram):
 

Flatbush Zombies

Eastcoast hiphop van drie New Yorkers die ook zo in The Wire hadden kunnen acteren. Na de mixtape D.R.U.G.S. en singles als MRAZ gaat het hard met het trio uit Brooklyn. Rappers Meechy Darko en Zombie Juice en producer-rapper Erick Arc Elliott maken speciaal voor Appelsap de oversteek. Eerste Europese show van Flatbush Zombies en beter zorg je dat jij erbij bent zaterdag.

Sjaak & Appa

StrijderSysteem in het huis en hoe! Met maatje Appa (ja, u kent 'm nog) komt rapper Sjaak naar zijn Oosterpark. Na de StrijderSysteem EP begin dit jaar moet in november de gelijknamige plaat volgen. De ode aan zijn jeugd en strijders zoals David Hasselhoff en Jean-Claude van Damme bracht Sjaak in januari nog bij 3voor12 Radio. Check alle plannen van de 12van3voor12-act in dit artikel en Jean-Claude van Damme live hierrrrr:

The Opposites & special guests

Stel; je leeft al jaren onder bijzonder grote stenen en weet niet dat The Opposites zo'n beetje elke tent, podium of festival waar ze staan he-le-maal afbreekt. Dan was je je als argeloze Pinkpop-bezoeker een roze hoedje geschrokken van die genadeloze partymix van hiphop met gabber. Dat gaat op Appelsap ook stuk en dan nemen Willy en Big2 ook nog eens een stel gasten mee. Voorproefje? Check deze Appelsap x Red Light Radio preshow en de show op Pinkpop 2013:

Benji B

BBC-jock Benji B leverde behoorlijk energieke en veelzijdige sets op Lowlands 2012 en 5 Days Off 2013. Benji gooit rustig hiphop, dubstep, juke, ragga, Afro-Beat, soul en Detroit techno in de mix. De Londense veteraan is dé man die jij - naast Cinnaman - op het Colors podium aan het werk wil zien.

Adje

Sloddervos Adje is ook vaste gast op Appelsap en... al best een tijd een grote belofte. Eigenlijk zou zijn album met vaste producer Reverse eind 2012 al uitkomen op TopNotch, maar het bleef dat jaar bij de fijne EP Hele Meneer #Dingems. Inmiddels heeft het duo het album Vossig wel klaar en moet die harde plaat nog dit jaar het licht zien. Adjedonnie Bitch. Sjawel. Na de samenwerking met Lefties Soul Connection zie je maandag weer een Sloddervosgang ding on stage.