Hiphopfestival Appelsap slaat nieuwe weg in

"Er moet ruimte zijn voor diversiteit en als artiest is het hebben van een zekere hiphopmentaliteit het belangrijkst voor ons.”

Tamara Jansen ,

Het gratis hiphopfestival Appelsap slaat een nieuwe weg in. Aankomende editie, alweer de tiende, zal er veel veranderen. Het wordt een betaald festival, er komt een nieuw podium en het festival gaat de samenwerking aan met MTV.

"Er moet ruimte zijn voor diversiteit en als artiest is het hebben van een zekere hiphopmentaliteit het belangrijkst voor ons.”

Het gratis hiphopfestival Appelsap slaat een nieuwe weg in. Aankomende editie, alweer de tiende, zal er veel veranderen. Het wordt een betaald festival, er komt een nieuw podium en het festival gaat de samenwerking aan met MTV. Vorig jaar was het  drukker dan ooit op het Amsterdamse hiphopfestival Appelsap. Ongeveer tienduizend man was aanwezig in het Oosterpark op 1 augustus. Er was wel wat kritiek onder de bezoekers. Het was te druk en de rijen voor wat eten en drinken waren erg lang.

Bezoekers zullen voor aankomende editie een entreeprijs van vijftien euro moeten betalen. Dat is geheel nieuw, want alle voorgaande jaren was Appelsap gratis. Het festival slaat met deze keuze een nieuwe weg in. Een van de organisatoren, Rogier Smalhout verklaart: “Het is niet zo dat bezoekers een kaartje kopen voor vijftien euro en hetzelfde festival krijgen als voorgaande jaren, maar dan met hekken er omheen. Er is veel meer. Een komt minimaal 1 podium bij, de muziek wordt diverser en de catering en barfaciliteiten zullen uitgebreid worden. Als je dat voor elkaar wil krijgen, moet je overwegen een toegangsprijs te vragen.”

Er wordt dit jaar uitgebreid met een nieuw podium en er wordt ruimte gemaakt voor nieuwe muziekstromingen als jazz en elektronische muziek. Waar de reacties op het internet overwegend positief zijn, zijn een aantal mensen ook bang dat met deze keuze de puurheid uit het festival gaat. Smalhout: “We gaan echt niet opeens alleen maar elektronische muziek op Appelsap neerzetten. We beredeneren alles vanuit hiphop. Tegenwoordig vind je in heel veel hiphopacts ook elektronische muziek terug. Een jazzy sound hoor je ook steeds meer en daar is nog geen platform voor in Amsterdam. En bij ons straks wel. Er moet ruimte zijn voor diversiteit en als artiest is het hebben van een zekere hiphopmentaliteit het belangrijkst voor ons.”

Het nieuwe Appelsap gaat de samenwerking aan met MTV. De samenwerking kwam vrij natuurlijk tot stand. Smalhout: “We kwamen elkaar wel eens tegen en er was een klik. Als je groeit als festival, moet je ook op zoek gaan naar een sponsor. Samen met MTV worden de sponsormogelijkheden groter, dan creëer je voor jezelf ook meer mogelijkheden. MTV is een grote partner en begrijpt goed waar wij mee bezig zijn. Met de medewerking van MTV kunnen wij ons nog sterker profileren en groeien de connecties.”

Het Oosterpark is alle jaren de locatie geweest en ook dit jaar zal Appelsap weer plaatsvinden in het Amsterdamse park. Toch heeft de wel eens nagedacht over een nieuwe locatie. “Maar het Oosterpark is de perfecte plek voor Appelsap”, vertelt Smalhout. “Met name door het charmante muziekpodium en de manier waarop het park is aangelegd. Het heeft een eigen karakter. Dat past ook bij Appelsap. Wellicht moeten we over een paar jaar weer overwegen wat groter te gaan. De voorwaarde is wel binnen de ring. Het is een stadsfestival en dat blijft het.”

De tiende editie van Appelsap is op zondag 31 juli in het Oosterpark. De kaartverkoop start in mei.