#ADE13: Local Talk Records labelnight in nieuwe Doka prima opwarmavond

Labelbaas Mad Mats: "We brengen muziek uit die wij tof vinden en proberen geen oude housesound na te bootsen"

Jouko Peters ,

De crew van het Scandinavische platenlabel Local Talk Records deed woensdagnacht Amsterdam aan. In een niet helemaal uitverkochte, maar gezellige Doka vielen eigenaren Mad Mats en Tooli voor het derde jaar op rij met hun team in Nederland te zien en volgens Mats was de avond in de Doka verreweg de beste van de drie: "De eerste was afgelopen jaar in een club die eigenlijk niet echt een club mag worden genoemd. Ik vond het meer een plek om aan Yoga te doen. De dag erna hadden we een avond in Canvas en die was wel goed, maar niet heel druk bezocht. Dit past een stuk beter bij ons, want wat een heerlijke tent is die nieuwe Doka. Het is hier lekker smerig, op de goede manier."

Twee houseavonden
Club Doka is dit jaar nieuw in het deelnemersveld en onderging haar ADE ontmaagding dus met een housy Local Talk labelavond. Animo, Bangers & Mash en Our Society zijn er verantwoordelijk voor dat de Zweden ook dit jaar weer in Nederland te bewonderen vielen. De drie organisaties bundelden de krachten en doen deze ADE van zich spreken door middel van twee houseavonden voor de liefhebbers van house, met een vrolijk vleugje disco. Naast de Local Talk avond van woensdag is er aanstaande zondag namelijk ook nog een labelnight van het Engelse Wolf Music Recordings in de Doka. Onder anderen Session Victim, Detroit Swindle, Medlar en Greymatter geven acte de présence tijdens de laatste nacht van de grote feestweek. Een waardige afsluiter.

Beyoncé
Terug naar de Local Talk avond zelf, waarop Mad Mats en Tooli door vrienden HNNY, Chesus, Fred Everything en de enige Nederlander van de avond De Sluwe Vos vergezeld werden. Terwijl Tooli, HNNY, Fred Everything en Chesus het toch vooral hielden bij de housesound die je verwacht van het immer swingende Local Talk Records, zocht De Sluwe Vos het later op de nacht een stuk dieper. Zo wisselde hij bijvoorbeeld een vrij stevig aanvoelende technoplaat af met een track van Destiny's Child, om daarna weer vrolijk terug te keren richting vertrouwde housegeluiden. Het werd door een deel van het publiek begrepen, maar niet door iedereen opgepikt. De ervaren labeleigenaar Mats zag er tijdens de vocalen van Beyoncé de humor wel van in: "Ik had dit nooit verwacht en heb hem (Robert Vosmeijer, red.) ook nog nooit persoonlijk ontmoet, maar er zit zeker energie in. Die jongen heeft power en daar houd ik van."

Goed bezig
Als we voor een kort gesprek op een rustige plek met labelbaas Mats naar boven lopen - Tooli is dan al vertrokken - vinden we een hoek waarin vanavond minimaal dertig mensen wild hebben geplast. De Zweed knijpt in zijn neus en stelt voor om er te blijven staan, maar bedenkt zich na een minuut toch. Gelukkig maar. Na het vinden van een met lint hermetisch afgesloten bouwval vertelt hij ronduit over hoe blij is om in Amsterdam te zijn. Op Knäckebröd is hij ook gek: "We bestaan pas sinds 2011 als Local Talk, maar dit is alweer onze tweede ADE. We hebben sinds de oprichting van het label dus nog geen editie gemist en daar ben ik blij mee. Dat geeft aan dat we lekker bezig zijn en lekker door moeten gaan met hetgeen waarmee we nu bezig zijn."

Simpelweg housemuziek
Gevraagd naar de echte Local Talk sound stelt hij voorop dat het absoluut niet de bedoeling is om 'een bepaalde jaren '90 housesound' na te bootsen. "Ik hoor dat mensen wel eens roepen en sommigen vragen het ook aan me, maar wij brengen gewoon muziek uit die wij tof vinden. Niets meer, niks minder. Laten we het niet ingewikkelder maken dan het is. Ik denk ook dat je er maar één label op kunt plakken en dat is simpelweg 'housemuziek'. Daarmee valt of staat alles en dan maakt het geen drol uit of er nu meer disco, jazz of boogie in zit. Als iets goed is, is iets goed. Klaar. Zoals je van ons gewend bent komt er in de komende maanden ook weer veel van ons uit. Vodka & Valium is onze laatste release en die loopt lekker. De plaat van Tony Blitz is een echte UK-track in mijn ogen."

Abrupt einde
"Hey, wegwezen daar! Wie denken jullie wel niet dat jullie zijn? Jullie zien het lint toch hangen?! Dat betekent dat je er niet langs mag. Scheer je weg!" De beveiliger in de Doka doet goed zijn werk - ook al staan we er al een klein kwartier - en stuurt ons geheel terecht weg uit de bouwval. Mats kan erom lachen, sputtert niet tegen en gaat zich beneden klaarmaken om een einde aan de eerste ADE avond van 2013 te breien. Zodra De Sluwe Vos klaar is, neemt hij het over en breekt Mad Mats het hogere tempo van zijn voorganger langzaam af. Tijd om naar bed te gaan en ervoor te zorgen dat we zondagnacht nog steeds stabiel op twee benen kunnen staan. Tot volgend jaar, Local Talk Records.