#ADE13: Soulvolle Fritz Kalkbrenner balanceert tussen emotie en dansbaarheid

Berlijnse dj draait gevarieerde liveset met sterk materiaal

Pim Brasser ,

Wie een groter contrast weet mag het zeggen. Zaterdag kwam Adam Beyer langs om met zijn snoeiharde basslijnen de Gashouder definitief de vernieling in te draaien. Dat is hem gelukkig niet letterlijk gelukt, want nauwelijks twaalf uur later geeft soulzanger en dj Fritz Kalkbrenner een liveset weg. Een zingende dj in de Gashouder - het is eens wat anders tussen al het Awakenings-geweld.

Fritz heeft een deel van zijn succes zonder twijfel te danken aan broer Paul. Pauls monsterhit 'Sky and Sand', waarop Fritz de vocals verzorgt, betekent de grote doorbraak. Gestolen kan je zijn succes echter niet noemen: Fritz' zang zorgt juist voor de enorme hitpotentie van het nummer.

Wie een kijkje in het oeuvre van de man uit Berlijn neemt, merkt dan ook al snel op dat hij alles behalve een eendagsvlieg is. Single 'Facing the Sun' komt een jaar na 'Sky and Sand' uit, en is stiekem veel mooier. Het is een beetje een a-typische single eigenlijk. Je hoort dezelfde melancholische zang als op 'Sky and Sand', maar het bevat een sombere ondertoon. Dat sombere valt in eerste instantie niet op, totdat je de zeer toepasselijke tekst opmerkt: 'Pretend the feeling fine, but inside we're crying sometimes'.

Maar de twee solo-albums die Kalkbrenner de afgelopen jaren uitbracht zijn eigenlijk van een constant hoge kwaliteit. Zijn werk staat vrij dicht bij dat van zijn broer, maar Fritz combineert de melodieuze techno met soulinvloeden. Het zorgt voor een warmere sound, met de zang als emotionele factor.

Dat emotionele wordt live heel knap uitgebuit. Kalkbrenner schakelt bewust af en toe een versnelling terug voor een gevoelig - voor de Gashouder zelf bijna intiem, stuk zang. Hij beseft echter ook maar al te goed dat men vooral gekomen is om te dansen. Live is de bas duidelijker aanwezig dan op plaat, en het geluid staat lekker hard. Kalkbrenner weet vanavond perfect te laveren tussen emotie en dansbaarheid.