#ADE13: DJ Shadow & Machinedrum: gruizige beats versus melodische melangolie

Anne Caroline Slump / 3voor12 Amsterdam ,

Die dekselse vermoeidheid na vier dagen ADE; we voelen het van de tenen tot het puntje van de neus. Toch kijken we al heel de week uit naar de Riff Raff avond met DJ Shadow & Machinedrum en duiken dan ook vol goede moed Paradiso in.

Het is de tweede keer dat voorprogramma Know V.A. met een live-set op een feest van Riff Raff staat. Wie goed oplet, weet dat de mannen afgelopen zomer nog op Lowlands stonden en net een nieuwe EP hebben uitgebracht. Al snel ondervinden ze technische problemen tijdens hun live set maar gelukkig is de switch naar een dj-set snel gemaakt. En dit doen ze met verve. We hadden ons geen betere opwarmer kunnen wensen voor DJ Shadow. Want dat is uiteindelijk toch waar iedereen voor komt.

De Californier de een belangrijke rol heeft gespeelt in de ontwikkeling van experimentele hiphop is het podium nog niet opgelopen of er barst een enorm gejuich uit. Paradiso heeft er zin in. Even geen techno, geen EDM, geen UK, deep- en techhouse. Nee. Hiphop, trap, dubstep en grime om je oren. Dat is waar het om draait vannacht.

Zoals je dan ook gewend bent bij sets van DJ Shadow loodst hij iedereen al pratend door zijn optreden heen. Hij kondigd dan ook keurig aan dat hij zijn favoriete tracks van dit jaar zal draaien.

En daar gaat ie hoor! Als een wervelstorm buldert Shadow door de nacht. Kendrik Lamar, Ace & Hood, Redshift, Cashmere Cat, Riff Raff, Rudimental, Quakers, Vado en Jay N Fresh: een kleine greep uit de platenbak die de Amerikaan heeft meegenomen. Hij draait zelfs 'Stormy Weather' van Ella Fitzgerald die in een nieuw jasje is gestoken door Great Dane. Er ontstaat even een kleine pit bij het horen van TNGHT's 'Goooo' en DJ Fresh & Diplo's 'Earthquake'. Anderhalf uur vliegen voorbij en we weten dat het klaar is op het moment dat 'Organ Donor' door de speakers schalt.

Maar DJ Shadow is niet de enige headliner. Machinedrum brengt live zijn nieuwe album Vapor City ten gehore. Een deel van de bezoekers geeft echter de pijp aan maarten en haakt af. De harde kern blijft tot het bittere end.

Het blijft spectaculair om te zien; een drummer die live drum & bass beats maakt op een normaal drumstel. Retestrak, zonder ook maar een klap over te slaan. De live set van Machinedrum wordt ondersteund door prachtige visuals. De nadruk van het album en Machinedrums optreden liggen vooral op sfeer en melodie wat eigenlijk een welkome afwisseling en prima afsluiter is na al het geweld van DJ Shadow. Tevreden maar volledig uitgeput zoeken ook wij de uitgang.