#ADE13: Arts The Beatdoctor

Medicinale beats in de Winston

redactie 3voor12 Amsterdam ,

Het was een tijdje stil rondom Arts The Beatdoctor. Om precies te zijn was 2008 het jaar dat de Utrechter zijn laatste echte officiële plaat 'Progressions' uitbracht. Begin dit jaar dook Unreleased: Lost track of time 2002-2012 op, een verzameling van niet uitgebrachte tracks. Drie weken geleden was daar dan eindelijk zijn nieuwe EP Lazy Thunder. En nu staat hij samen met Julien Mier, FilosofischeStilte, Halp & Ruwedata in de Winston Kingdom op de showcase avond van het Rotterdamse bass label Lowriders Recordings.

Heel even overwoog hij om helemaal te stoppen met het maken van muziek. Al na zijn eerste album 'Transitions' (2007) en een vervolg EP raakt Arts The Beatdoctor in een dip. In een interview met 3voor12 Utrecht vertelt hij begin dit jaar dat de hooggespannen verwachtingen van zijn eerste plaat wellicht ook hebben bijgedragen aan dat creatieve vacuum waar hij in terecht kwam. Hij kon blijkbaar niet meer het enthousiasme opbrengen om nieuw materiaal te maken en uit te brengen.

Denk echter maar niet dat hij al die tijd op de bank pilsjes heeft zitten drinken. In tegendeel. Een studie muziektechnologie, het ontwikkelen van een liveshow, album sales, het maken van reclamemuziek, mixwerk voor andere muzikanten, coachen en het begeleiden van andere producers hebben hem toch nog altijd met twee benen in de muziek gehouden.

Godzijdank voor dat. Want vanavond staat hij live op ADE. De doorsnee nerd zou alleen al blij worden van het arsenaal aan apparatuur dat Arts The Beatdoctor heeft meegenomen. Een APC20, APC40 en NI machine en een Korg r3 midi keyboard. 'T is zowaar een lust voor het oog in combinatie met mooie projecties en vier voorgeprogrammeerde lampjes die aan weerszijde van hem staan.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over zijn sound. Die lijkt een stukje rauwer en abstracter dan eerst. Alsof dat gelikte randje d'r vanaf is. Een uur lang zien we Arts al een ware geluidskunstenaar de ene na de andere dikke live track produceren. Hij begint zijn set met veel van zijn vroege, meer oldskool werk maar ook dat wat op het Lost In Time album staan. Zelfs zijn uitgeklede remix van I Follow Rivers van Lykke Li rolt voorbij.

Juist nieuwe nummers als Moebius' Travels en Ghost In The Machine laten die gruizige nieuw gevonden sound van Arts horen. Zijn werk is super dansbaar zonder ook zichzelf maar enigszins in dat genre te scharen en je voelt overduidelijk de invloeden van dubstep zonder zijn basis van krachtige beats en hiphop te verliezen.

Toch bijzonder om als het ware de 10-jarige zoektocht van Arts The Beatdoctor in een uur live voorbij te zien komen. Wat moet dat toch zijn als je van de een op de andere dag dat gevoel om muziek te maken kwijt bent? En dat terwijl de muzikale emotie en bezieling d'r van af druipt.
We kunnen oprecht zeggen dat we blij zijn dat hij een nieuwe weg heeft gevonden met een dijk van een EP als resultaat.