Dekmantel gaat voor de kroon met vijf ADE-avonden

Promotors oogsten lof met release Juju & Jordash

Atze de Vrieze ,

800 dj’s, tientallen events per avond. Het Amsterdam Dance Event is een gigantisch festival geworden, waarin iedereen schreeuwt om aandacht. Eén organisatie vecht zich in het gewoel wel erg opmerkelijk sterk naar de voorgrond: het Amsterdamse Dekmantel host maar liefst vijf avonden. Vier in het MC Theater op het Westergasterrein en een bijzondere avond met Jeff Mills in het kleine OT301. “Het is wel een beetje druk met zijn tweeën”, aldus Thomas Martojo van Dekmantel.

Ruim vijf jaar geleden begonnen Thomas Martojo en Casper Tielrooij in Amsterdam met het organiseren van feestjes, veelal gericht op de oude helden van de house en techno, gecombineerd met nieuw talent. Inmiddels zijn ze een vaste waarde in het uitgaanscircuit. Vorig jaar tijdens ADE streken ze voor het eerst neer in het MC Theater, een nieuwe locatie als club. “Dat bevalt ongelofelijk goed”, zegt Martojo. “We hebben daar ons vijfjarig bestaan gevierd, iets op Koninginnedag gedaan, en alles verkocht in de voorverkoop uit. De ruimte is heel geschikt voor elektronische muziek: het is een box in box constructie met een houten vloer, en met een goede Funktion-One geluidsinstallatie kun je daar beter geluid krijgen dan waar ook in Amsterdam. We wilden ook dit jaar graag iets doen op ADE en hadden al zoveel goede opties dat we op vier avonden in het MC uitkwamen.”

Persoonlijke smaak
Die vier avonden laten zien dat Dekmantel in de loop der jaren veel gevarieerder geworden is, nog altijd met slechts hun eigen smaak als basis. Op de tweede avond bijvoorbeeld hoor je rauwe, duistere techno met Planetary Assault Systems en Donato Dozzy, de dag erna heeft een UK bass randje met Joy Orbison en Julio Bashmore. Op de zaterdagavond gaat Dekmantel ver terug in de tijd met Body & Soul, met dj-legendes Francois K, Danny Krivit en Joe Claussel, mensen die gezien worden als de voorlopers van de house, aan het eind van de jaren zeventig in New York. “We zijn al zes jaar bezig ze te halen, maar ze zijn normaal gesproken peperduur, dus je moet een compleet festival om ze heen bouwen of een heel grote club hebben. Maar hun Body & Soul concept is echt legendarisch. Het gaat van Stevie Wonder tot techno, in de soulvolle hoek en met veel overtuiging gebracht. Je ziet dat de gemiddelde leeftijd bij die avond een jaar of tien hoger ligt."

Twintigers
En dat is best grappig, want Martojo en Tielrooij zelf zijn mid-twintigers, die de historie van de house eigenhandig hebben ontdekt, en dat gaandeweg hebben willen weergeven in hun dansavonden. Een persoonlijke ontdekkingsreis dus, niet meer en niet minder. Een vorm van historisch besef waar Amsterdam dringend behoefte aan had, vijf jaar geleden, vond Martojo. "Destijds klaagden we dat alles hetzelfde was, maar inmiddels is het veel diverser geworden. Het is minder voorspelbaar geworden. Er staan jonge organisaties op, vaak buiten de reguliere clubs. Dat kan ik alleen maar toejuichen." Dat historisch besef spreekt ook uit het album van Juju & Jordash dat Dekmantel onlangs op zijn label uitbracht. De twee Israelische Amsterdammers gaan op hun drie dubbelaar Techno Primitivism terug naar de roots van de elektronische muziek. Voorbij aan de techno, via Chris & Cosey tot aan de krautrock. "Dat was een flinke productie - drie zware schijven in een gatefold hoes - maar de feedback is onvoorstelbaar. Daar zijn we heel tevreden mee. Op dit moment richten we ons op een Dekmantel compilatie ter ere van ons zesjarig bestaan."

Underground feel
En dan is er nog die bijzondere avond in OT301 tijdens de slotnacht. Jeff Mills staat daar in het kleine zaaltje van het voormalig kraakpand aan de Overtoom. Niet bepaald een glamoureuze zaal, maar wel een met een uitstekende underground feel. En daar zocht Dekmantel precies naar. "Het kostte wat moeite om Jeff Mills daarvan te overtuigen, maar uiteindelijk snapte hij waar we heen wilden. We hebben vorige week iets soortgelijks gedaan met Marcel Dettmann van Ostgut. Het is weer eens wat anders. Een dj krijgt de hele avond de tijd, mag draaien wat hij wil, uit een ander vaatje tappen als hij daar zin in heeft. En het levert een bijzonder sfeertje op. Je zag het aan de voorverkoop, dat was een gekkenhuis. We zagen op Facebook al veel interesse voor die avond, dus we hebben besloten alleen fysieke kaarten te verkopen bij ons kantoor op de Wallen. Vier uur van tevoren stonden er al mensen voor de deur. Zo krijgen echt de mensen die er het meeste moeite voor doen de kaarten."