Spag Heddy 'per ongeluk' met 2 EP's op ADE

Utrechtse dubstep-producer sluit zaterdag knallend af in OT301

Ingmar Griffioen ,

Dat Spag Heddy net gelijktijdig twee EP's uitbracht, ging min of meer per ongeluk, geeft hij grinnikend toe. Dat hij met zijn kanonharde dubstep-sound nu succes heeft, is minder toevallig. De Utrechter staat zaterdag 20 oktober tot zijn grote geluk mee op Amsterdam Dance Event. "Ik ben echt razend enthousiast over mijn eerste ADE. Dit wordt mijn grootste ding tot nu toe." Hij mag meteen van 4.00 tot 5.00 uur de Basserk-avond in OT301 afsluiten. "Wel tof: het bouwt op qua hardheid met mij als knallende afsluiter."

Spag Heddy is Mischa Reining uit Utrecht, een jongen die zijn hele leven al met muziek bezig is. "Ik drumde vanaf het moment dat ik stokken kon vasthouden en begon daarna in mijn geboortedorp beats te maken voor beginnende rappers." Toen Reining naar Utrecht verkaste, kwam hij erachter dat er veel meer muziek is. "Daar leerde ik drum 'n' bass, Goa party's en gekke raves kennen. Dubstep kwam toen mensen me die FabricLive set van Caspa en Rusko lieten horen. Ik vond het gruwelijk. Bij dubstep kan je lekker klooien en tekeergaan met de subbassen en drumritmes. Ik was er al vrij snel verknocht aan, vooral aan het maken ervan."

Zijn track The Reason staat op de jongste Hollandse Nieuwe sampler en stond even op nummer 10 in de Soundcloud Hot charts. Soundcloud is een platform, waar Reining met 1100 followers en zo'n 150.000 plays sowieso veel aan te danken heeft. "Ik heb vanaf het begin al mijn muziek op Soundcloud gezet en het gaat heel hard met de followers. Ik heb ook veel te danken aan dubstep.net, een wereldwijd dubsteb-blog van jongens die heel enthousiast zijn over dubstep. Zij hebben me erg gesteund door mijn tracks te posten. Vooral het laatste half jaar heeft dat me gigantisch vooruit geholpen."

Ook het Amsterdamse Basserk Records en het Utrechtse Kypski Music gaven Reining belangrijke zetjes. "Peter van Bronstibock en Basserk benaderde me via Soundcloud. Hij zei dat hij m'n muziek tof vond en dat ik eens langs moest komen. Volgens mij ben ik de volgende dag al gegaan." Na twee EP's bij Kypski Music en een bij Basserk sloeg Spag Heddy op 24 september een dubbelslag: de Delirium EP verscheen bij Basserk en de Heavyweight Nerd EP bij het label van de Utrechtse draaitafelaar en producer Kypski, die onder meer scratches levert op het laatste nummer Rollin'. "De release bij Kypski stond al langer gepland, maar die schoof op omdat hij het deze zomer erg druk had. Toen kwamen de jongens van Basserk en besloten we om de releases te bundelen. Dat pakte aardig uit", lacht Reining.

De huidige populariteit van dubstep pakt voor hem evenmin verkeerd uit. "Het is helemaal hip, daar profiteer ik wel van. Dubstep, grime en glitch zijn nu heel erg groot in de VS en dat is ook in mijn Soundcloud statistieken te zien: meer dan de helft van mijn luisteraars is Amerikaans, dan volgen Nederland, de UK en Canada." Als dj denkt Spag Heddy nog veel te moeten leren. "Ik begin pas net met draaien en ben nu bezig met video. Ik doe een opleiding met video, voor mijn stage ook een videowerk en hoop dat op ADE te combineren. Een videoshow zoals je bij Nobody Beats The Drum en Amon Tobin ziet, is wel mijn droom." Reining is leergierig en hoopvol: "Ik maak nu twee jaar dubstep en leer nog steeds elke dag bij. Hopelijk blijft die lijn stijgen."

Spag Heddy brengt zijn nieuwe werk onder meer op Amsterdam Dance Event op de Basserk label-avond, zaterdag 20 oktober in de OT301, met ook Nobody Beats The Drum (dj-set), Blaxton, Distrakt (AUS) en special guest Roska (UK).