ADE11 dag 5: Visionquest en Soul Clap op duistere laatste dag in Trouw

“If you don’t get low, your ego is too big!”

Tekst: Fleur Reuser | Beeld: Merel Keizer ,

Ook dit jaar belooft de achttien uur durende Resident Special er weer één voor in de boeken te worden. Aan de line-up zal het in ieder geval niet liggen. Deze bestaat uit bijna alle residents van de Amsterdamse club TrouwAmsterdam, aangevuld met Seth Troxler, Shaun Reeves en Ryan Crosson als het trio Visionquest, het duo Soul Clap én Panorama Bar resident Cassy.

Vorig jaar was de ADE editie van Trouw op Zondag op zijn minst legendarisch te noemen. Ook dit jaar belooft de achttien uur durende Resident Special er weer één voor in de boeken te worden. Aan de line-up zal het in ieder geval niet liggen. Deze bestaat namelijk uit bijna alle residents van de Amsterdamse club TrouwAmsterdam zoals Melon, San Proper, Boris Werner, William Kouam Djoko en Sandrien. Als dat nog niet genoeg is staan Seth Troxler, Shaun Reeves en Ryan Crosson als het trio Visionquest, het duo Soul Clap én Panorama Bar resident Cassy ook nog eens klaar om ADE op z’n allerbest af te sluiten.

Het is een populaire avond die al lang van te voren was uitverkocht. Wel worden er nog kaarten aan de deur verkocht. Gedurende de dag zal de club iedereen via Facebook en Twitter op de hoogte houden of er nog/weer kaarten aan de deur zijn, met het oog op het verloop gedurende de dag. Wegens gedoe over vergunningen vorig jaar geen weekend marathonsessie als tijdens ADE 2010, maar Trouw op Zondag begint om negen uur ‘s ochtends en zal doorgaan tot drie uur ‘s nachts. Lang genoeg de mogelijkheid voor iedereen dus om alsnog binnen te kunnen komen. Het leuke aan deze openingstijden is dat er een zekere doorloop in het feestpubliek  te merken is. Sommigen komen gelijk om negen uur aan en pakken dit evenement als afterparty mee en gaan rond een uur of vijf weer weg, anderen zijn even gaan slapen en komen juist pas weer in de middag aan, weer anderen komen pas ergens in de avond binnen. Het enige dat iedereen met elkaar gemeen heeft is dat het de 5e dag van ADE is, en iedereen dus aardig aan zijn eindje is.

Rond twee uur in de middag is de grote zaal nog gesloten en is alleen de Verdieping open. Dat buiten het zonnetje schijnt is in dit donkere hol niet te merken. Met nauwelijks verlichting en techno die lekker hard klinkt in deze lage ruimte heeft de verdieping deze zondag een bijzonder underground sfeertje. De vermoeidheid verdwijnt als sneeuw voor de zon wanneer Trouw resident William Kouam Djoko samen met zijn Late Night Society partner Boris Werner achter de DJ booth staan en I’m Free van Carl Craig door de zaal schalt. De mannen doen waar ze goed in zijn en zetten een lange techno set neer met hier en daar een hit om het publiek warm te draaien voor de rest van de lange avond. Iedereen geniet ervan en de zaal gaat helemaal los. Trouw heeft rekening gehouden met het feit dat er tijdens een feest van achttien uur wel gegeten moet worden. Er zijn in de middag dan ook bananen, appels, ijsjes en brownies te koop. 

TrouwAmsterdam werkt nooit echt met timetables, wat meestal wel leuk en verassend is. Tenzij er een aantal artiesten zijn die je per se wilt zien optreden en je daarom heen en weer moet blijven pendelen tussen de Verdieping en de grote zaal. Het gerucht gaat dat om vijf uur Soul Clap klaar zal staan in de grote zaal, dus staan we stipt om vijf uur paraat. Niets is echter minder waar, want daar staat resident Melon in de DJ-booth. Melon geeft een weinig verassende maar wel heel vrolijke set weg met veel hits. Als laatste plaat van de set maakt hij iedereen in de grote zaal blij met de bekende lyrics “Can you hear me calling out your name, you know that I’m falling and I don’t know what to say” van de bekende Trouw-klassieker Everywhere van Psychemagic.

Na Melon is het toch echt tijd voor headliners Cnyce en Elyte, oftewel Soul Clap. Met dit duo weet je eigenlijk altijd wel dat het goed zit. De DJ’s/producers uit Boston laten meestal house op laag tempo met invloeden uit disco en funk horen. Ook op deze mooie Trouw op Zondag zorgen ze voor een heerlijke kalme maar toch funky set. Ze beginnen een beetje matig maar al snel komen ze zeer sterk en melodieus terug. Het gaat in de Verdieping inmiddels compleet los met de harde beats van Cassy die perfect passen in deze underground setting. 

In het kersverse restaurant van de club wordt ondertussen van de ‘Late Night’ kaart verkocht met hierop panini’s en andere lekkernijen om er weer helemaal tegenaan te gaan bij de rest van de set van Soul Clap, die net hun heerlijke zomerhit Get Low (Incoming Bitch!) inzetten. “You all know the lyrics of this song, so everybody get as low as you can”, schreeuwen de mannen in de booth. Een sit-down is het gevolg. Slechs één jongen vindt zichzelf stoer genoeg om te blijven staan en wordt dan ook streng toegesproken door de DJ’s: “If you don’t get low your ego is too big!”.

Deephouse DJ/producers Seth Troxler, Shaun Reeves en Ryan Crosson (Visionquest) uit Detroit komen het stokje overnemen van Soul Clap om de boel eens even waardig af te sluiten. De lichten gaan uit, alleen een aantal donkerpaarse lampen aan de uiteinden van de grote zaal staan nog aan. Een heerlijk diepe techno set volgt. In principe gebeurt er weinig spannends, maar het lijkt of dat ook precies is wat iedereen aan het einde van die vijfde ADE dag nodig heeft. Het is te zien dat iedereen nog even het allerlaatste uit zichzelf aan het halen is. In de toch al zo kleine DJ-booth is het een wirwar van mensen, maar het lijkt niemand te deren en de Visionquest mannen hebben het grootste plezier met elkaar. De sfeer in de grote zaal wordt donker en duister en er beginnen mensen af te haken waardoor het ook lekker intiem wordt. Bij San Proper in Verdieping is het inmiddels bijna leeg. Bij deze Trouw-resident is duidelijk te horen dat er heel wat uurtjes slaap zijn blijven liggen afgelopen week, maar hij lijkt zo te genieten achter de draaitafel dat je het hem nauwelijks kwalijk kan nemen. Er is geen mooiere afsluiter te bedenken van dit mooie Amsterdamse festival dan deze middag/avond/nacht in club Trouw.