ADE11 dag 2: Laurent Garnier: "Sorry guys... I f#%$ed up"

De Franse Godfather van de techno zegeviert in Paradiso

Tekst en beeld: Anne Caroline Slump ,

Amsterdam Dance Event 2011 is in volle gang. De eerste feestjes, netwerkborrels, seminars en lezingen, zijn een feit, David Guetta heeft Armin van Buren van zijn troon gestoten tijdens de DJMag Awards en de eerste dj’s hebben Amsterdam al op zijn grondvesten doen trillen. Zo ook technoheld Laurent Garnier.

De Franse Godfather van de techno zegeviert in Paradiso

Amsterdam Dance Event 2011 is in volle gang. De eerste twee dagen vol feestjes, netwerkborrels, seminars en lezingen, zijn een feit. David Guetta heeft Armin van Buren van zijn troon gestoten tijdens de DJ Mag Awards en de eerste dj/producers hebben Amsterdam al op haar grondvesten doen trillen.  Zo ook technoheld Laurent Garnier.

DJ/Producer Garnier is nog net niet geboren achter de draaitafels, maar het scheelt deksels weinig. Al op zijn tiende heeft hij zijn slaapkamer omgebouwd tot een ware nachtclub, compleet met stroboscopen, discolichten, dj-booth en een dansvloer. Zijn grootste droom destijds is om mensen te laten dansen op zijn muziek. Die droom is de afgelopen 25 jaar meer dan uitgekomen.
Garnier begint zijn carriere gedurende de jaren '80 in Manchester, waar hij zijn liefde voor acid house ontwikkeld en is later één van de meest toonaangevende Franse dance dj's.

Donderdagavond stond hij met zijn in 2010 ontwikkelde project The Live Booth Sessions of Loud Bass & Samples (L.B.S.) in Paradiso. L.B.S. is een driekoppige liveact met Garnier als kopstuk en Benjamin Rippert (keyboards) en laptopartiest Scan X aan zijn zij. Samen vormen ze een nieuw platform voor expressie en improvisatie waar de grenzen van techno, jazz, dub, house, dubstep en breakbeat gezocht, gemixed en vervaagd worden.

De avond bevat in een notendop niets minder dan harmonie, samenhang en melodieuze gelaagdheid. Zijn subtiele uitstapjes naar de jazz, deephouse en Detroit techno zijn een lust voor het oor en een gezonde portie endorfine voor de geest. Vanaf minuut één bouwt hij samen met Rippert & Scan X een climax op met al halverwege de avond als immer terugkerend hoogtepunt de klassieker The Man With The Red Face. Af en toe lijkt het drietal even weg te glijden en de aandacht van het publiek te verliezen maar al snel weten de heren de bezoekers weer in hun greep te krijgen wat beloond wordt met honderden handen in de lucht. Garnier neemt de bezoekers mee op een reis door de tijd met diepe soulvolle tracks, heerlijke house classics en dampende techno. Tijdens het laatste uurtje valt echter heel even de techniek voor een paar seconden weg. Garnier pakt de microfoon en corrigeert zijn fout onmiddelijk door het publiek toe te spreken: "Sorry guys...I fucked up!" Onder luid gejuich van de bezoekers vervolgt de Fransman zijn set en slaat hij eenieder vervolgens nog een laatste drie kwartier om de oren met zijn vertrouwde sound.

Met L.B.S. laat Garnier maar weer zien dat hij risico's durft te nemen en niet bang is om buiten z'n oevers te treden. Zijn enorm brede muziekkennis zorgt er voor dat het publiek zich geen moment kan vervelen.

Gezien: Laurent Garnier presents L.B.S. feat. Benjamin Rippert & Scan X, 20 oktober 2011, Paradiso Amsterdam