ADE11: Cartel ADE Special - Freude Am Tanzen

Wytze Dijk: "Soms lig ik ’s avonds wakker en dan ga ik gewoon op zoek naar vette locaties"

Tekst: Fleur Reuser ,

Het Amsterdamse Rust Roest Producties (RRP) heeft bepaald niet stil gezeten het afgelopen zomerseizoen. Na succesvolle edities van Cartel in de Internationale Theater Werkplaats op de NDSM-werf, strandclub Woodstock ’69 in Bloemendaal aan Zee en een drijvend ponton in het IJ (Undercurrent) is het op 22 oktober aanstaande tijdens ADE de beurt aan het monumentale pand van club Odeon aan het Singel in Amsterdam.

Wytze Dijk: "Soms lig ik ’s avonds wakker en dan ga ik gewoon op zoek naar vette locaties"

Het Amsterdamse Rust Roest Producties (RRP) heeft bepaald niet stil gezeten het afgelopen zomerseizoen. Na succesvolle edities van Cartel in de Internationale Theater Werkplaats op de NDSM-werf, strandclub Woodstock ’69 in Bloemendaal aan Zee en het drijvend ponton in het IJ (Undercurrent) is het op 22 oktober aanstaande tijdens ADE de beurt aan het monumentale pand van club Odeon aan het Singel in Amsterdam.

Rust Roest Producties is een evenementenorganisatie en boekingsbureau, opgericht in 2008 door drie Amsterdamse vrienden. De mannen achter de organisatie vonden het na jaren zelf op de dansvloer te hebben gestaan tijd om zelf een steentje bij te dragen aan de housecultuur in Amsterdam. RRP is klaar met het publiek dat alleen maar uitgaat om gezien te worden en richt zich daarom op degenen die het zweet wél van het plafond laten komen. Ze organiseren alleen feesten waar zij zelf naartoe zouden gaan, waardoor de prestatiedrang extra hoog ligt.

Één van de concepten die uit de RRP-ideologie is voortgekomen is Cartel, een elektronisch muziekconcept bestaande uit een combinatie van nieuwe en vertrouwde elementen. "Met Cartel weet je wat je kan verwachten, en toch is het elke keer weer vernieuwend en verrassend", aldus mede-oprichter van de organisatie Wytze Dijk. Zo vindt het evenement eens per drie maanden plaats in thuisbasis Chicago Social Club, maar verhuist Cartel ook regelmatig naar onverwachtse undergroundlocaties. "Soms lig ik ’s avonds wakker en dan ga ik gewoon op zoek naar vette locaties. Ik heb toevallig straks nog een afspraak voor een bezichtiging van een locatie voor een van onze evenementen in de toekomst die perfect bij ons past".

Ook qua muzikale invulling van het evenement is de combinatie van nieuw en vertrouwd terug te vinden. RRP combineert in de programmering haar eigen jongens met opkomende Amsterdamse artiesten, en koppelen die aan een buitenlandse artiest die nog niet heel erg mainstream is doorgebroken, maar juist wel de aandacht trekt van de liefhebbers. Zo is in het verleden samengewerkt met headliners als Florian Meindl, Matthias Meyer, Monkey Maffia (Wighnomy Brothers), Rodriguez Jr., Cesar Merveille en Felix Martin (Hot Chip). Waar het volgens Wytze vaak misgaat bij organisaties is dat zij blijven hangen. "Rust Roest blijft altijd op zoek naar nieuw talent en nieuwe locaties, we blijven niet hangen in een concept dat ooit succesvol was." Dit is ook waarin de organisatie zich wil onderscheiden van andere organisaties. ‘We zijn pioniers en daarom gaat er ook wel eens iets mis, maar daar leren we juist van."

Naast een evenementenorganisatie is RRP ook een boekingsbureau voor DJ’s Camiel Daamen, Audiowomb en Michiel Tettero. "We willen de Rust Roest-familie graag uitbreiden, maar laten niet zomaar iedereen toe". RRP ziet het Duitse label en boeker Freude Am Tanzen waarmee zij tijdens ADE zullen samenwerken als een voorbeeld. "Freude Am Tanzen bestaat uit een groep DJ’s die al jarenlang vrienden zijn, daar ligt hun kracht en dat hoor je ook terug wanneer ze optreden. Die kant zouden wij als organisatie graag op willen. Op dit moment zijn we in gesprek met verschillende artiesten om het boekingsbureau verder uit te breiden, maar daarover maken we binnenkort meer bekend".

Cartel – ADE Freude Am Tanzen
De eerstvolgende editie van Cartel vindt plaats op 22 oktober aanstaande tijdens het Amsterdam Dance Event in het Odeontheater. In de programmering is het door Wytze omschreven concept van Cartel duidelijk terug te vinden. In de twee kleinere zalen geven Squz Agency en Techwaus x Overdraven namelijk acte de presence met onder andere Jason Shae & Pete Bandit, Camiel Daamen (live), Jasper Wolff, Julien Simmons, Maarten Mittendorf en meer Amsterdams talent. In de grote zaal pakt Cartel deze editie uit met het op ADE debuterende Duitse label/agency Freude Am Tanzen met Daniel Stefanik, Krause Duo, Monkey Maffia en Douglas Greed, die tijdens ADE zijn album zal releasen. De organisatie neemt met de Odeon als locatie wel een risico, aangezien de reguliere programmering niet overeenkomt met het concept van Cartel. Maar daar maakt Wytze zich niet druk om. "Het past niet bij RRP om op safe te spelen en daarbij heeft de Odeon een aantal grote voordelen. Zo hebben we drie zalen tot onze beschikking, ligt de club midden in het centrum, en mogen we doorgaan tot 9:00 ’s ochtends. We hebben zelf geluidssystemen geregeld, dus ook het geluid kan niet meer stuk". Bang voor ongewenst publiek? "Integendeel; wij zullen nooit een deurbeleid hanteren. Iedereen die zin heeft in een feestje is bij ons welkom".

ADE Special: Freude Am Tanzen, Odeon Amsterdam, 23:00 – 09:00, zaterdag 22 oktober 2011