Amsterdam Dance Event 2011 in tien conferentie-onderdelen

Met o.a. Pitchfork, de app van Björk, en discussies tussen dancemastodonten

Timo Pisart ,

Amsterdam Dance Event behelst meer dan de tientallen feestjes en honderden dj's. Overdag is er een keur aan lezingen, conferenties en panels te bezoeken waarin alles wordt besproken, van de nieuwste muziekapps, via de Nederlandse dancescene tot de laatste ontwikkelingen in de muziekindustrie. Wat zijn de meest interessante, spannende en spraakmakende onderdelen van het dagprogramma? 3VOOR12 licht er tien uit.

Met o.a. Pitchfork, de app van Björk, en discussies tussen dancemastodonten

Amsterdam Dance Event behelst meer dan de tientallen feestjes en honderden dj's. Overdag is er tijdens het vijfdaagse evenement een keur aan lezingen, conferenties en panels te bezoeken waarin alles wordt besproken, van de nieuwste muziekapps, via de Nederlandse dancescene tot de laatste ontwikkelingen in de muziekindustrie. Wat zijn de meest interessante, spannende en spraakmakende onderdelen van het dagprogramma? 3VOOR12 licht er tien uit. Check ook de uitgebreide Spotify playlist, met 130 tracks, 10 uur muziek. Alles over ADE 2011 vind je op de speciale festivalsite.

Talkshow In The Clouds (donderdag 16.30-18.00)
Met de aanstaande in the cloud-muziekstreaming door Google en Apple, waarmee gebruikers muziek in een online database kunnen opslaan, zou het consumeren van muziek drastisch kunnen veranderen. In deze driedelige talkshow wordt besproken waar het grote geld ligt, of de consument muziek nog wil bezitten en hoe de toekomst eruit ziet.

The Album Returns As an App (donderdag 13.30-14.30 en 16.00-17.00)

Het is misschien wel de spannendste ontwikkeling in de muziekindustrie: albums als interactieve apps. Scott Snibbe zal in een keynote vertellen over de app die hij ontwikkelde voor Biophilia van Björk, en "het brengen van meeslepende elektronische muziekervaringen aan een mainstream publiek". Ook in enkele andere conferenties wordt er uitgebreid aandacht besteed aan de wereld van apps, zo worden de nieuwste toepassingen besproken en wordt een globale update gegeven in het ontwikkelen van ervan.

What is Pitchfork? (vrijdag 13.00-14.00)
Toen Josh T. Pearson een dikke onvoldoende kreeg op het Amerikaanse blog Pitchfork, vertelde zijn manager hem: "We've just lost the United States." Het meest toonaangevende blog van de VS én de rest van de wereld kan artiesten maken of breken. President Chris Kaskie bezoekt vrijdag De Balie om te vertellen over de groei van het medium en diens uitbreiding naar andere gebieden, zoals de Pitchfork Music Festivals en Pitchfork.tv.

ADE Playground (woensdag t/m zaterdag 12.00-19.00)
Vier ruimtes vol nieuwe apparatuur en software om mee te spelen, aan te friemelen en uit te proberen: het ADE Playground is voor zowel conferentiegangers als publiek toegankelijk en het walhalla voor software- en hardware-geeks. Onder andere Novation en Beatport zullen hun nieuwste speeltjes presenteren.

The Dutch Touch (woensdag, 14:00 - 15:00)
Nederlandse zwaargewichten uit de dancescene bespreken de staat van dansmuziek in ons koude kikkerlandje. Armin van Buuren, Chuckie, Ferry Corsten en Joris Voorn schuiven aan bij Job de Wit (hoofdredacteur DJBroadcast) om hun invloeden en hun invloed op anderen te bespreken, terug te blikken en vooruit te kijken.

Palmbomen (NL) - Analog in the Studio and on Stage (zaterdag 15.30-16.30)
Op het moment van spreken is Hollandse Nieuwe Kai Hugo (alias Palmbomen) de puntjes op de i van zijn volwaardige debuutalbum. Op ADE zal de Amsterdamse producer die woonachtig is in Berlijn vertellen hoe hij in de studio werkt, muziek opneemt via een videorecorder én die vertaalt naar het podium. Inderdaad, inclusief epileptische lichtshow.

Talkshow The End of The Free Era (vrijdag 13.30-15.00)
Gaat muziekpiraterij ooit verdwijnen? Aan de hand van enkele cases wordt getoond dat in Zweden en Frankrijk het illegaal downloaden van muziek vrijwel is verdwenen, omdat wetgeving is aangescherpt en wordt gesteund door internetpolitie-systemen. Moeten dit soort maatregels ook in andere landen worden doorgevoerd? Wil de consument nog wel betalen voor muziek? Het belooft een pittige discussie te worden.

State of the Blogs (vrijdag 16.00-17.00)
Hoe maak je een muziekblog succesvol in 2011? Hoe boks je op tegen professionele internetmagazines, waarvan enkelen onderdeel zijn van de publieke omroep? En vooral: is er al een online verdienmodel, of blijft bloggen een hobby? Enkele Nederlandse bloggers (van Kickingthehabit.nl, Puna.nl, Crazybirds.org en Eclectro.nl) bespreken de staat van de Nederlandse blogosfeer.

Wanna Cross Over? Watch Out! (vrijdag 11.30-12.30)
Hoe ontstaat een samenwerking met de grootste supersterren en hoe ziet zo'n relatie er eigenlijk uit? Is het gevaarlijk om als producer in zee te gaan met popsterren? Is het winstgevend? Verschillende managers vertellen over hun ervaringen, zo vertelt manager Walter Flapper van Noisia over de remixes die Noisia maakte voor The Prodigy, Katy Perry en Skrillex.

Amsterdam Dance Debate (woensdag 19.00-20.00)
Vorig jaar opende nachtburgemeester Isis van der Wel ADE met een interessant debat over de Amsterdamse dance-industrie. Dit jaar vervolgt ze het gesprek met enkele andere prominenten, waaronder Rocco Veenboer van Awakenings, Robbert Steer van Melkweg en Daniel Sanchez.