ADE11 dag 4: zappen langs Eskmo, de mysterieuze Mr X en Dekmantel

Hit and miss op zaterdagavond

Atze de Vrieze ,

"#ADE11 Op karakter. Maar wel degelijk." Een typische tweet op dag 4, en zo zie je er meer langs komen. Amsterdam Dance Event is een uitputtingslag, maar het festival schreeuwt je naam. Je staat op de lijst, je hebt het bandje dat overal toegang toe geeft, er zijn gratis drankjes. En ja, er zijn dingen die je simpelweg wilt zien.

Hit and miss op zaterdagavond

"#ADE11 Op karakter. Maar wel degelijk." Een typische tweet op dag 4, en zo zie je er meer langs komen. Amsterdam Dance Event is een uitputtingslag, maar het festival schreeuwt je naam. Je staat op de gastenlijst, je hebt het bandje dat toegang geeft tot elke club, er is nog een feestje met gratis drankjes. En ja, er zijn dingen die je simpelweg wilt zien. Deze zaterdagavond leidt langs de handgemaakte beats van Eskmo, langs de mysterieuze Mr X in Trouw, en langs nieuwe clublocatie MC Theater.

Eskmo dus. De Amerikaan staat als een van de weinig losse shows al in de avond geprogrammeerd, in de Sugarfactory. Eskmo deed het een jaar geleden al goed op Le Guess Who, inmiddels heeft hij heel wat groei doorgemaakt. Brendan Angelides is een protégé van Braziliaan Amon Tobin, die Lowlands dit jaar overrompelde met een cryptische beatshow en een overweldigende lichtinstallatie. Eskmo werkt ook met vreemde, vervormde ritmes, maar zijn aanpak is een stuk meer low profile. Op een tafeltje naast zijn apparatuur liggen blikjes, stokjes, kettinkjes en papiertjes, waarmee Eskmo live samples maakt die hij in zijn glitchhop en bassbeats verwerkt. De apparatuur staat nadrukkelijk naar het publiek toe gekanteld, zodat goed te zien is hoe hij ze sleept en sleurt en onder zijn zojuist ingezongen vocalen dropt. Een tamelijk experimenteel en art exercitie dus, maar het blijft opvallend toegankelijk en zelfs dansbaar, en de track Cloudlight wordt zelfs als een hit onthaald. Jammer van die technische problemen zes minuten voor het einde, maar de fans haasten zich na afloop hem te verzekeren dat het hem vergeven wordt.

Een prikkelend begin van de avond, die vervolgd wordt in Trouw. Die is vol gelopen voor een groot vraagteken. Of beter: voor Mr X. De afgelopen maanden vierde dance website Resident Advisor zijn tiende verjaardag met tien feestjes met onbekende headliner. Onder meer Seth Troxler, Michael Mayer en Dennis Ferrer waren Mr X in andere steden. In afwachting van de ster van vandaag - hij zal van 01:00 tot 05:00 draaien, so he better be good - draait Agoria de zaal warm met stijlvolle maar formulematige techno. De ene track wat soul, de andere een snare in marsroffel. Even voor 01:00 uur ontmaskert Mr X zichzelf op Twitter: Sasha is op weg naar Trouw. De dj die begin deze eeuw furore maakte in de progressive, maar tegenwoordig meer in de techhouse/minimal hoek schijnt te opereren.

Hij blijkt niet alleen. Sterker nog, terwijl Sasha het eerste uur kalmpjes met zijn laptop achterin de booth plaats neemt, beginnen twee andere heren te draaien. Een kleine met een snorretje, een kale met een grote glimlach. Ze hebben beide duidelijk de leeftijd om hun sporen ruimschoots verdiend te hebben, maar wie ze zijn en waar ze vandaan komen, dat wordt niet verteld. Op zich geen ramp, ware het niet dat hun start nu ook weer niet al te spectaculair is. Prima techhouse, netjes gemixt, maar na vier nachten ADE kan een beetje meer avontuur geen kwaad.

Tijd om in de auto te stappen en de ring te volgen naar de andere kant van de stad, voor een Dekmantel meets Objektivity feest in het MC Theater. Die andere twee heren in Trouw worden inmiddels geïdentificeerd als Craig Richards en Lee Burridge. Inderdaad geen lullige mannen, daar niet van. Craig Richards bijvoorbeeld is het creatieve brein van de Londense club Fabric. Hij mixte hoogstpersoonlijk de eerste editie van de inmiddels befaamde mixserie. Burridge is ook een man die al vanaf de acid house meeloopt. Net als Sasha was hij rond de eeuwwisseling verbonden aan het Global Underground label, dat zeer succesvol was in de progressive house hoek. Met zijn drieën vormen ze Tyrant Soundsystem.

Interessante weetjes, maar nu ook weer niet genoeg om alsnog vol van opwinding om te keren. Gelukkig maar, want het bezoek aan het MC Theater is de moeite meer dan waard. Bij een theater moet je je in dit geval geen zaal met pluche stoeltjes voorstellen, maar een fraai opgeknapt pand op het Westergas terrein, het cultuur- en mediapretpark van Amsterdam, dat voor heel wat doeleinden ingezet kan worden. Toko MC is een smaakvolle, hoge ruimte met een uitstekende sfeer en een opvallend gekleurd publiek. De jonge party-organisatoren Dekmantel hebben er voor 8.000 euro aan Funktion One apparatuur in gerold, en die blijken hun geld meer dan waard. Vooral in de kleine zaal, waar Tom Trago en Awanto 3 (het komische nieuwe alias van Steven de Peven, wat op zichzelf natuurlijk ook een komisch alias is) live house staan te maken onder de naam Alfabet. Het is rauw en speels en het klinkt geweldig.

Dat hoort ook Theo Parrish, de veteraan uit Detroit. Hij is de schoolmeester met het krijtje naast de Traktor-dj's van nu. Maar dan wel het type schoolmeester dat beschikt over een prachtig, sierlijk handschrift, en die waarachtige wijsheden op het bord schrijft. Parrish begint op deze house-avond met een hiphopklassieker van Mobb Deep en legt even later zomaar Bob Marley op zijn platenspeler, met tussendoor diepe, soulvolle house met een afrogevoel. Oprecht knap om zulke platen met het juiste gevoel de zaal in te sturen, wat een klasse-dj. Het gaat door in MC Theater, nog minstens tot zeven uur. Dennis Ferrer - New York soul-house veteraan uit de Masters At Work hoek met slick snorretje - voelt zich duidelijk niet beperkt tot zijn eigen straatje: hij draait een stijlvolle house-remix van James Blake's Limit To Your Love. Het is typisch voor de insteek die Dekmantel voor deze avond kiest. Veel gevoel voor historie, maar wel met een speelse open blik. Straks nog Kyle Hall, en morgen hier nog een daverend slot met Ostgut Ton dj's Marcel Dettmann en Ben Klock. Zoals Paris Hilton al zei: "ADE don't stop!"