ADE10: Magnetic Man trekt nieuw publiek naar Oi

Skream, Benga en Artwork brengen nieuwe live show met oogverblindende lichten

Tekst: Christiaan Walraven | Foto: Gwenny Ruiz | Video/edit: Lars Berg ,

De Amsterdamse dubstepavond Oi heeft één van de heetste acts van het Amsterdam Dance Event weten te strikken. De aftrap van de nieuwe live tour van Magnetic Man is in Amsterdam en de kaarten voor de supergroep bestaande uit dubstep-grondleggers Skream, Benga en Artwork zijn lang van tevoren uitverkocht.

Skream, Benga en Artwork brengen nieuwe live show met oogverblindende lichten

De Amsterdamse dubstepavond Oi heeft misschien wel de heetste act van het Amsterdam Dance Event weten te strikken. De aftrap van de nieuwe livetour van Magnetic Man is in Amsterdam en de kaarten zijn dan ook al lang van tevoren uitverkocht voor de supergroep bestaande uit dubstep-grondleggers Skream, Benga en Artwork.

Voor Magnetic Man opkomt, mag Piro de zaal warm draaien en dat doet hij op ongekend hoog niveau. Nu moet gezegd worden dat het publiek door de spanning voor de hoofdact al bol van de adrenaline staat, maar de dj uit Eindhoven maakt hier op ongekende wijze gebruik van. Hij brengt de zaal alvast aan de kook met een mix van nieuwe en oude, zware en diepe dubsteptracks.

Wanneer het beamerscherm omhoog gaat en de stellage waarin Magnetic Man gaat plaatsnemen zichtbaar wordt, begint het schreeuwen en klappen vanuit de zaal al. Bij de eerste noten begint er dan ook een moshpit in de zaal die tot het einde van de set niet te stoppen is. Dit is waar men voor is gekomen: alle agressie eruit bij een dubstepset voor de massa met diverse invloeden uit meer ‘mainstream’ genres als hiphop en trance.

De donkere atmosfeer die de optredens van Skream en Benga vroeger hadden is ingewisseld voor oogverblindende stroboscopen en lichtmuren, de zware dubstep zoals Magnatic Man die vorig jaar nog bracht met The Cyberman is ingewisseld voor het trance-achtige I Need Air en de originele dubstep fans die vijf jaar geleden al bij dit soort avonden in de kleine zaal van Paradiso stonden zijn dan ook nergens meer te bekennen. Dat wil echter niet zeggen dat het optreden niet goed is.

De eerste twintig minuten is er een constante bas die zo diep is dat al je ingewanden meetrillen. Daarna is er een mooi rustpunt met aanstekers in de lucht in de vorm van plaatopener Flying Into Tokyo, waarna het geweld nog genadelozer dan voorheen doorgaat. Hoogtepunten zijn het luidkeels meegezongen I Need Air en Perfect Stranger, waarbij daadwerkelijk de hele zaal op de grond gaat zitten om daarna bij het inzetten van de beat volledig los te gaan.

Na een klein uur is het weer voorbij en de zaal is voldaan. Er wordt verbazingwekkend genoeg zelfs niet om een toegift gevraagd. Het gros van de bezoekers lijkt dan ook nieuw te zijn bij dit soort avonden en heeft hoogstwaarschijnlijk Magnetic Man op Lowlands leren kennen.

Voor de mensen die zijn teleurgesteld in de nieuwe richting die hun helden Skream en Benga zijn ingeslagen kunnen gelukkig in de kleine zaal van Paradiso terecht, waar Black Sun Empire een drum 'n' bass set neerzetten die zijn weerga niet kent. En in de grote zaal? Daar mag organisator Gomes nog een paar uurtjes zelf nagenieten achter de dj tafel en de laatste restjes energie uit het publiek trekken.

 

Gezien: Oi ADE Special, Paradiso, 22 oktober 2010