ADE10: Eerste Golden Gnomes Awards uitgereikt

Gouden Kabouters gaan internationaal

Tekst: Claire van der Hall | Beeld: Sander Baks ,

Met alle ogen op de clubscene gericht tijdens het Amsterdam Dance Event, krijgt de Gouden Kabouter Awards dit jaar een internationale tegenhanger. Onder het mom van de Golden Gnomes was Paradiso de netwerkplek voor de danceprofessionals, bobo’s en wannabe’s die zijdelings een awardshow mee kregen.

Gouden Kabouters gaan internationaal

Verwacht geen serieuze prijsuitreiking tijdens De Gouden Kabouter, pardon, Golden Gnome Awards. De gouden beeldjes van de dikke kabouter worden uitgereikt aan degene met de meeste stemmen in de categorieën zoals favoriete gemaskerde dj (Deadmau5), best geklede dj (Dr. Lectroluv) en slechtst gekapte dj (David Guetta). Awards die waarschijnlijk een mooier plekje op de mantel krijgen zijn die van club met het beste geluid (Club Air) en opkomend talent (Miss Fuzzy).

Zozeer deze show eigenlijk een onderbreking van de avond is, zo nadrukkelijk staat de Nederlandse tegenhanger bekend om zijn knotsgekke show. Het is jammer dat net op een wereldwijd evenement als ADE die humor en absurditeit ver te zoeken is.

Ieder jaar is er een thema waarover de grappen en grollen door MC Buttslammer en entourage gaan. Dit keer leek het een best of-show van de voorgaande jaren. ‘Victoria en Rolf’ waren al te zien in het modethema van 2009, MC Buttslammer die in superman verandert eerder dit jaar, net als het decor trouwens, om een paar voorbeelden te noemen.

Zonder de aanknopingspunten van de vorige awardshows was het een warrig geheel. Een muzikale intermezzo van een half uur haalde de vaart uit de show en het gebrek aan humor maakte het een genante vertoning aan onze buitenlandse vrienden zonder referentiekader.

Maar alleen kommer en kwel was het niet. Niet eerder kwam een internationale ster zijn prijs op halen. Dit keer mompelde Dr. Lektroluv een onverstaanbaar dankwoord door zijn masker als hij het beeldje voor ‘Best Dressed dj’ in ontvangst mag nemen. Awakeningsoprichter Rocco Veenboer reikt de award voor Best International DJ uit aan niemand minder dan de echte Richie Hawtin. En helaas, als Detroit 25, bestaande uit Detroit veteranen Kevin Saunderson, Carl Craig, Derrick May, Stacey Pullen en anderen hun Life Time Achievement award mogen ophalen verschijnt niemand op het podium. Hun feest in de vlakbij gelegen Melkweg is al begonnen.

De prijswinnaars:
1. MEDIA GNOME – for best magazine, website or campagne
Resident Advisor

2. MOST POPULAR INTERNATIONAL DJ:
Armin van Buuren

3. NOISY GNOME – Club with the best soundsystem
Air

4. MOST LOVEABLE AGENT
Celine Aron (So Blonde)

5. MASKED GNOME – Favourite masked DJ/live act
Bloody Beetroots

6. FAVOURITE LABEL
Dim Mak

7. FUTURE GNOME – most promising new Dutch talent
Miss Fuzzy

8. BEST DRESSED DJ
Dr. Lektroluv

9. BEST INTERNATIONAL FESTIVAL
Mysteryland

10. UNDERGROUND GNOME – city with the most influential & creative underground scene
Berlin

11. DJ with the WORST HAIRCUT
David Guetta

12. SEXY GNOME – the most sexy DJ (m/f)
Ida Engberg

13. BEST LIVE ACT
Deadmau5

14. FAVOURITE INTERNATIONAL DJ
Richie Hawtin

15. LIFETIME ACHIEVEMENT AWARD
Detroit 25 crew (Kevin Saunderson, Carl Craig, Derrick May, Stacey Pullen e.a.)

Gezien: Golden Gnome Awards, Paradiso, 20 oktober 2010