22Fest wordt volwassen zonder groeistuipen

Intimiteit van Diemerbos sleutel tot succes

Tekst: Robbie van Zoggel | Foto's: Jochem Boom en Robbie van Zoggel ,

Is het organiseren van een goede tweede editie van een festival even moeilijk als het maken van een goed tweede album? Aan 22Fest de uitdaging om dit vooroordeel uit de wereld te helpen.

HET FESTIVAL

22Fest wordt georganiseerd door 22tracks, de in Amsterdam gevestigde streamingservice die is uitgerold naar Brussel, Londen en Parijs. Het festival wil zich onderscheiden door het programmeren van de nieuwe sterren en smaakmakers in hiphop, R&B, elektronische pop en housemuziek. Dat levert een mix op van relatief onbekende namen en een aantal resident-dj's/curatoren uit de steden waar 22tracks actief is. De eerste editie slaagde in die opzet.  

DE ACT

Waar je bij de Kornuit Stage geramd zit voor 10 uur non-stop house, met Kornél Kovács en de b2b-set van Elias Mazian en Kong als vroege hoogtepunten, verrast de Noisey Stage met een sterke hiphop en R&B line-up. Zoals de Amsterdamse Jarreau Vandal, die laat zien terecht een internationaal publiek aan te boren. Hij vertelde 3voor12 eerder dat hij zover is gekomen door zijn releases via het Amerikaanse label Soulection, dat met name op Soundcloud een grote aanhang heeft. 

Na hem is het aan Sevn Alias om in amper een half uur de boel af te breken. De negentienjarige Sevaío Mook wordt gezien als een van de grootste talenten van de Nederlandse hiphop. Voor diegenen in het publiek die het afgelopen jaar onder een steen hebben geleefd legt hij even rustig en kurkdroog uit dat zijn twee 101Barz sessies allebei al een paar miljoen keer zijn bekeken. Na zijn sterke showcase op Noorderslag is ook de landelijke pers om. Met één mixtape (TwentyFourSevn 3) op zijn cv en met de knallers Ma3lish en Kifesh is hij de pittige maaltijd met drie pepertjes op het menu van 22Fest. 

HET HOOGTEPUNT

Helemaal alleen, met niet meer dan een krakende muziekband die ze zelf na elk nummer een slinger geeft, is Abra de eerste act in de avond op een -te groot- Live Stage. Hoe gaat de in Atlanta wonende Britse, net voor headliner Honne, in godsnaam indruk maken? Toch lukt het om haar debuut-EP Princess tot de laatste druppel uit te wringen en te serveren tot lekkere, romige volle melk. Haar muziek wordt vergeleken met de liedjes van Janet Jackson in de mid-80’s, vooral vanwege de typerende drums in de single Cry Baby. Als je de feel van haar nummers, haar attitude, lef en eigenaardigheid bij elkaar optelt dan komen wij uit op Grimes. Met dit in het achterhoofd zien we haar in 2017 wellicht terug op de grotere Nederlandse festivals. 

HET PUBLIEK

Hoeveel bezoekers luisteren daadwerkelijk de muziek uit de playlists van 22 Tracks, waarvan vandaag een deel wordt geprogrammeerd? We vragen het maar krijgen telkens een ander antwoord. Jayden Fernhout (10) en Jayden (ja echt) Reemnet (11) zijn al vroeg naar het festival gekomen. Het lijkt er op dat ze niets willen missen. Wie ze dan precies allemaal willen zien, blijft echter in het midden. "Gewoon genieten van alles", aldus de twee J's. Inclusief de slushpuppies, die net voor de foto op zijn.

Later op de dag komen we een club van 15 vriendinnen tegen; één daarvan is 40 geworden. Dat wordt gevierd met een boottocht vanaf het centrum heen, 22 Fest, en de boot weer terug. Een van de feestvarkens: “We vieren dat je hier op je 40e ook lol kunt hebben. Het helpt ons dat er ook 90's R&B wordt gedraaid. Bekend terrein.” 

HET OORDEEL

Vrouwen aan de top. 
Vorig jaar kende 22Fest qua programmering een droomstart. Zo bouwde Sevdaliza na haar optreden snel aan een internationale carrière en staat ze dit festivalseizoen op o.a. Best Kept Secret, Sonar en Pukkelpop. We zetten onze kaarten nu in op Abra. 22Fest zit dus goed in de vrouwelijke sterren. Maar vergeet natuurlijk Sevn Alias niet, die in feite nog maar enkele centimeters verwijderd is van eeuwige faam en glorie. 

Groepstuipen? 
Het Diemerbos is klein. Klein als in: een prima plek om je hond uit de laten, te klein om er rondjes te joggen. Veel groei zit er niet in dus op deze locatie, en precies dat lijkt de sleutel te zijn tot succes. De inrichting van het terrein is wat gewijzigd; in tegenstelling tot vorig jaar is het voetpad langs het meertje maar in één richting te bewandelen. Om bij de Live Stage te komen, het grootste podium dit jaar, moet je driekwart erom heen lopen. Daar hebben eigenlijk best veel mensen met het broeierige zomerweer niet zo'n zin in, waardoor het er jammer genoeg de hele dag maar niet echt druk wil worden.

Zoals vaak op festivals is het 'off piste'-dansen memorabel. Ook 22Fest claimt die spot. Met niet meer dan een draaitafel tussen een paar rietkragen en het wandelpad, een paar slingers en ballonnen wordt er flink geschud bij de verjaardag van vlogger Lize (Korpershoek). Ook zonder deze gimmick zou het er vast stampvol zijn. Het wordt uiteindelijk de comfort zone in de finale van het festival, de ideale plek om 'de son in de see te sien sakken'. Na afgelopen zaterdag weten we dat je bij een goed feest bent als er zo hard wordt gedanst dat de kleigrond onder je een trampoline-functie krijgt.